Светна ми oil change

Macao
Автомобил: Toyota Auris 1.4 D4D 2010

Светна ми oil change

Мнение от Macao » 11 Яну 2026 17:49

Здравейте!
Нов съм във форума, но бих желал да споделя опит с моятата Toyota Auris 1.4 D4D 2010- 90 к.с. при отстраняване на грешка, с която вероятно и други колеги са се сблъсквали и как я отстраних.
Преминах около 30 км и триъгълния знак в центъра на таблота светна в жълто. Веднага проверих в Интернет и се оказа, че това е напомняне за смяна на масло и понеже съм си настроил борд компютъра да работи на руски език, който ми е по- понятен от английския, при запалване и преминаване на автоматичните тестове показа, че действителната причина е необходимостта от смяна на масло.
Да, но за мен това не можеше да бъде причина, защото преди около 1000 км смених маслото и всички филтри, заедно с новите всесезонни гуми, които закупих. Автомобилът е с верига.
Позачетох се и намерих следното решение:
Жълтият триъгълник, който показва индикация за смяна на масло на моята Toyota Auris, най-вероятно е напомняне за планирана поддръжка, което не е било нулирано при последната смяна на маслото, а не индикация за реален проблем с нивото или налягането на маслото. Ако сте сигурни, че нивото на маслото е в норма и последната смяна е била наскоро, можете да нулирате ръчно този брояч.
Процедура за ръчно нулиране на индикатора за смяна на масло
Това е стандартна процедура, която можете да извършите сами, за да изчистите съобщението от таблото.
1.Поставете ключа в запалването и го завъртете до позиция "ON", без да стартирате двигателя. При модели със старт/стоп бутон, натиснете бутона два пъти, без да натискате спирачката.
2.Натиснете бутона за нулиране на дневния пробег (обикновено наричан "ODO" или "Trip") докато на дисплея се покаже "Trip A".
3.Изключете запалването.
4.Натиснете първо и задръжте бутона "Trip", след което отново завъртете ключа до позиция "ON" (или натиснете старт/стоп бутона два пъти, без спирачка).
5.Ще се появят едни хоризонтални чертички: около 5, които ще започнат да намаляват отдясно наляво, докато изчезнат и таблото ще изгасне напълно.
6.Изключете ключа и това е.
След запалване на двигателя, вече няма да си визуализира грешка.
При мен се получи.
Успех на всички!
 ! Съобщение от: slowtraveler
Добре дошли. Мнението е преместено в правилната тема (въпросът е обсъждан по-горе)

Аватар
gimara
Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
Благодарил/а: 64 пъти
Получена  благодарност: 146 пъти

Светна ми триъгълния знак за смяна на маслото в центъра на таблото

Мнение от gimara » 11 Яну 2026 19:57

Браво!

Публикувай отговор