Избор на зарядно за акумулатор.
-
Pepster
- Автомобил: Toyota RAV4 Hybrid 2018
Здравейте!
Притежавам две коли Тойота:
1. Тойота Ярис, хибрид, произведена през 2014г;
2. Тойота РАВ4, хибрид, произведена през 2018 г. (от първите хибриди РАВ4, с фейслифта).
Яриса не се кара редовно, поради което периодично й пада стартовия акумулатор.....Купил съм си стартова батерия, с която стартирам при паднал акумулатор. Искам да си купя и зарядно за акумулатор и се чудя какво е най-добре да бъде. Насочил съм се към Bosch C3, а мой познат ми предлага по-нов модел - Bosch C40, като последният е и близо два пъти по-скъп.
Моля да ми препоръчате подходящо зарядно (може и да не е Bosch), с което периодично да зареждам акумулаторите и на двете коли. Не ми трябва нещо "супер", просто нещо бюджетно, което да ми върши надеждна работа, когато се наложи и да знам, че няма да увредя самия акумулатор.
И още нещо - допустимо ли е да зареждам акумулатора през "плюса", намиращ се под предния капак, съответно нулата хващам на шасито - както правя при подаване на ток за принудително стартиране при паднал акумулатор? Или задължително трябва да достъпвам самия акумулатор?
Благодаря предварително!
Притежавам две коли Тойота:
1. Тойота Ярис, хибрид, произведена през 2014г;
2. Тойота РАВ4, хибрид, произведена през 2018 г. (от първите хибриди РАВ4, с фейслифта).
Яриса не се кара редовно, поради което периодично й пада стартовия акумулатор.....Купил съм си стартова батерия, с която стартирам при паднал акумулатор. Искам да си купя и зарядно за акумулатор и се чудя какво е най-добре да бъде. Насочил съм се към Bosch C3, а мой познат ми предлага по-нов модел - Bosch C40, като последният е и близо два пъти по-скъп.
Моля да ми препоръчате подходящо зарядно (може и да не е Bosch), с което периодично да зареждам акумулаторите и на двете коли. Не ми трябва нещо "супер", просто нещо бюджетно, което да ми върши надеждна работа, когато се наложи и да знам, че няма да увредя самия акумулатор.
И още нещо - допустимо ли е да зареждам акумулатора през "плюса", намиращ се под предния капак, съответно нулата хващам на шасито - както правя при подаване на ток за принудително стартиране при паднал акумулатор? Или задължително трябва да достъпвам самия акумулатор?
Благодаря предварително!
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 867 пъти
- Получена благодарност: 319 пъти
Всякакво ще ти свърши работа. Силно се препоръчва да го зареждаш директно за клемите.

-
Pepster
- Автомобил: Toyota RAV4 Hybrid 2018
Благодаря за бързия отговор! По принцип имам едно зарядно, купено преди доста време на промоция от Кауфланд.... Справя се, но този акумулатор на Ярис-а го зарежда до половината и повече не може - поне така показва....А веднъж се опитах да заредя РАВ4 през полюсите под капака... И му гръмна веднага бушона. Взех от друг познат друго, по-добро зарядно и там нямаше проблем....
Та, какви са рисковете, ако зареждам от "под капака"? Питам, защото гаражът ми е тесничък и понякога е доста трудно да достъпя директно акумулатора (който е под задната седалка на Ярис-а, съответно в багажника на РАВ4)...
Та, какви са рисковете, ако зареждам от "под капака"? Питам, защото гаражът ми е тесничък и понякога е доста трудно да достъпя директно акумулатора (който е под задната седалка на Ярис-а, съответно в багажника на РАВ4)...
-
gena_bs
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 464 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
А да си се замислял, че въпросният акумулатор вече иска да отиде на заслужен отдих?
Качественото зарядно струва два пъти колкото батерията на ярето!
Щом имаш гараж, сваляш акумулатора, зареждаш го и го оставяш в някой килер на топло.
Когато ти скимне да ползваш яриса - обратната процедура.
По-лесният вариант - припалваш през две седмици колата.
Успех!
Качественото зарядно струва два пъти колкото батерията на ярето!
Щом имаш гараж, сваляш акумулатора, зареждаш го и го оставяш в някой килер на топло.
Когато ти скимне да ползваш яриса - обратната процедура.
По-лесният вариант - припалваш през две седмици колата.
Успех!
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 409 пъти
- Получена благодарност: 439 пъти
Имам Bosch C3 и е перфектен за поддържащ... Дори в комплекта има куплунг за да вържеш кабели директно на клемите и да си монтираш куплунга някъде в моторният отсек...
Така лесно включваш зарядното когато се наложи.
Недостатъкът на този Бош е, че за да тръгне трябва да имаш читав акумулатор
Малко е като параграф 22, ама ако ти е паднал сериозно акумулатора, зарядното няма да се включи въобще...
Затова си взех второ зарядно, което има и функция за 'принудителни 13.6V' (най-често се използва при подмяна на акумулатор - зарядното поддържа всички консуматори за да не се забравят настройки, станции и т.н.)...
Та в този режим можеш да си заредиш умрял до нула акумулатор до степен, в която вече 'интелигентната система' може да разбере какъв акумулатор има вързан и да започне заряд по програмата...
Обаче второто зарядно въпреки, че е доста по-мощно, не бих го оставил в моторният отсек защото има вентилатор, вентилационни отвори и т.н... Докато C3 на Бош си е практически херметично и не грее - спокойно го оставяш в моторният отсек...
Така лесно включваш зарядното когато се наложи.
Недостатъкът на този Бош е, че за да тръгне трябва да имаш читав акумулатор
Затова си взех второ зарядно, което има и функция за 'принудителни 13.6V' (най-често се използва при подмяна на акумулатор - зарядното поддържа всички консуматори за да не се забравят настройки, станции и т.н.)...
Та в този режим можеш да си заредиш умрял до нула акумулатор до степен, в която вече 'интелигентната система' може да разбере какъв акумулатор има вързан и да започне заряд по програмата...
Обаче второто зарядно въпреки, че е доста по-мощно, не бих го оставил в моторният отсек защото има вентилатор, вентилационни отвори и т.н... Докато C3 на Бош си е практически херметично и не грее - спокойно го оставяш в моторният отсек...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 867 пъти
- Получена благодарност: 319 пъти
Ей, под "всякакво" имах предвид такова с бушон и което няма да набримчи ток, колко му се поиска отсреща
И аз имам две зарядни - едното старата школа - подава 2A/14V без да пита колко е напрежението отсреща и после като падне тока и/или акумулатора не е под 10V минавам на умното или паля колата. Т.е. първо издърпваш удавника от водата и после, ако решиш, че си струва, му почваш обдишването
Иначе връзване директно на клемите, че тези изводи отпред минават през електроника преди да ти стигнат до + на акумулатора...
И аз имам две зарядни - едното старата школа - подава 2A/14V без да пита колко е напрежението отсреща и после като падне тока и/или акумулатора не е под 10V минавам на умното или паля колата. Т.е. първо издърпваш удавника от водата и после, ако решиш, че си струва, му почваш обдишването
Иначе връзване директно на клемите, че тези изводи отпред минават през електроника преди да ти стигнат до + на акумулатора...

- slowtraveler
Не знам как е на яриса, но при мен клемите отпред си отиваха точно на 'директният плюс' на акумулатора (евентуално през някакъв 'много голям' бушон - не съм гледал дали имаше такъв, но позволяваше директно палене през клемите).
- slowtraveler
Възможно е, но все пак предполагам от клемата върви 'силов кабел' до акумулатора, пък нататък вече е електрониката - акумулатора да го ползват като удобен паралелно вързан буфер да не изгърми електрониката 
При мен реално също не бе 'директно на акумулатора, защото на клемата на акумулатора имаше BMS модул... И интересно, че при единственият случай, в който реших да дозаредя акумулатора (защото бе на около 60%) BMS отчете точно колко ток е влязал в акумулатора за да го дозареди до 100% (Bosh C3 сложен в моторния отсек до клемите и кабел, опънат от терасата до паркинга пред блока
)...
Е да - при следващото дълго пътуване електрониката принудително пак смъкна заряда на около 60%
При мен реално също не бе 'директно на акумулатора, защото на клемата на акумулатора имаше BMS модул... И интересно, че при единственият случай, в който реших да дозаредя акумулатора (защото бе на около 60%) BMS отчете точно колко ток е влязал в акумулатора за да го дозареди до 100% (Bosh C3 сложен в моторния отсек до клемите и кабел, опънат от терасата до паркинга пред блока
Е да - при следващото дълго пътуване електрониката принудително пак смъкна заряда на около 60%