Свързване на колата към нови датчици за налягането в гумите

borisfx
Автомобил: C-HR, 2.0, HEV
Благодарил/а: 57 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от borisfx » 07 Ное 2025 12:17

Здравейте. Предстои ми за пръв път, смяна на летни гуми със зимни. Колата си дойде с летните гуми, имам четири броя зимни гуми подарък от Тойота и сега ще ги сменям.
В книжката към колата е описана процедурата по обучаването на колата да разпознава новите датчици на новите гуми. Пише че трябва да се кара с постоянна скорост по равен път и след 30 мин. каране евентуално колата би трябвало да си познае новите датчици и да ги добави към списъка с разрешени такива. Можело обаче да не стане от първия път и трябвало процедурата да се повтори, ако трябва. С една дума си е разправия това добавяне на новите датчици за гумите.
Въпросът ми е, някой от вас правил ли е процедурата за добавяне на нови датчици описана в книжката към колата, лесно ли става или си трябва доста каране по пътищата докато си познае новите датчици. Ако става бързо и лесно ще я направя, но иначе не ми се кара и нямам време да карам по улиците на София докато си познае датчиците. А то трябва да караш без да спираш, така пише в книжката. Едва ли не, трябва да отивам на магистралата да карам за едни гуми.
Другия вариант е да отида в Тойота да ми обучат датчиците за 15-20 мин. без да се разправям да карам.
Вие кой вариант ще ме посъветвате да направя. Да се мъча ли да правя описаното в книжката (което ще ми излезе безплатно) или да ходя да си платя в Тойота и да не се занимавам повече.

Аватар
TATI
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 194 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 07 Ное 2025 12:28

Тъй като липсва информация за това каква е колата, освен, че е някаква Тойота, най-добре в Тойота да ви ги добавят!
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

borisfx
Автомобил: C-HR, 2.0, HEV
Благодарил/а: 57 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от borisfx » 07 Ное 2025 13:28

Ами тя процедурата мисля че при всички Тойоти е еднаква - даваш от менюто ресет на датчиците за налягане и караш докато познае новите. Но иначе колата е модел C-HR от тази година.

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 69 пъти
Получена  благодарност: 112 пъти

Мнение от zorbata » 07 Ное 2025 14:40

borisfx написа: 07 Ное 2025 13:28 Ами тя процедурата мисля че при всички Тойоти е еднаква
щом така мислиш...
А и питаш за нещо което ти ще си решиш как да го направиш.
Ако от 10 човека тук 5 ти кажат карай, а другите 5 - в Тойота. Ти кое ще избереш?!?
caryЦар

Публикувай отговор