Стържещ звук при студен двигател

ardafan

Мнение от ardafan » 19 Окт 2025 17:58

Здравейте,

От около седмица при студен двигател, колата (Рав4 2007, дизел, 177 к.с.) издаваше странен стържещ звук, който след 2-3 минути каране изчезваше. Вчера смених масла, филтри (горивен филтър също) + масло на скоростната кутия и вечерта звука стана по-сериозен с тракане и не изчезваше дори и след загрял двигател. През годината два три пъти ми е гаснела колата на свободна, изведнъж губи обороти, но ставаше много рядко. Днес сутринта, колата не иска въобще да запали, появяват се светлините, на диагностика (китайска ОБД която имам) не записва никаква грешка. Мерих акумултора с мултицет, има ток. Съмненията са ми SCV клапан, бендикс (стартера е сменян миналата година и не мисля че е от него), алтернатор (но пък нямаше да има никакъв ток, наскоро имах проблеми с ролки и ремък на алтернатора, сменях го три пъти понеже се чупеше, но там дава грешка и се разбира моментално какво е и нямаше този стържещ звук). Утре ще я карам на сервиз, но ако някой може да ме насочи къде да търся проблема, ще съм много благодарен.

Поздрави,
Стефан

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 68 пъти
Получена  благодарност: 109 пъти

Мнение от zorbata » 20 Окт 2025 16:01

ardafan написа: 19 Окт 2025 17:58 Мерих акумултора с мултицет, има ток.
Мерил си напрежение, това не е гаранция, че има ток.
Това "не иска да запали" какво ще рече:
- върти и не пали
- стартера върти, но дв. не
- въобще не върти
caryЦар

ardafan

Мнение от ardafan » 20 Окт 2025 23:22

Върти, но двигателя не, дадоха ми ток и запали, от сервиза казват алтернатор и акумулатор, сега ще ги сменя, но ме притеснява че звука не е оттова. Ще видим като е готова какво е положението. Странно е, че като се абстрахирам от звука, не съм имал проблеми с палене или нещо друго 10 часа преди да не запали.

Аватар
FearSoft
Автомобил: Corolla Hybrid 1.8. Tук е!
Благодарил/а: 67 пъти
Получена  благодарност: 120 пъти

Мнение от FearSoft » 21 Окт 2025 08:18

Всяко нещо работи точно допреди да спре да работи, естествен закон. А и ми е много чудно как стартер върти, а двигател - не? Сигурно някакви нови стартери са измислили и съм изостанал, но преди нямаше как да завърти, ако бендиксът не включи. А включи той е логично и маховикът да врътне...
Toyota Corolla 1.8L (HEV Special), Ex+, MC23
Изображение

Hursa
Благодарил/а: 39 пъти
Получена  благодарност: 204 пъти

Мнение от Hursa » 21 Окт 2025 12:44

Може да е от бендикса, но защо "като са дали ток" е запалил. И от какво е шума при вече работещ двигател.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Публикувай отговор