[Дискусия] Toyota и нейните конкуренти - обективни сравнения на база личен опит

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 176 пъти
Получена  благодарност: 672 пъти

Мнение от mapamop » 24 Сеп 2025 17:49

GreenText-Pepe написа: 24 Сеп 2025 16:57 Значи вчера си отварям багажника и какво да видя - спойлера отново разлепен. Направо ме обхвана тих ужас. Качих се на кашона и направо в Тойота.
Виж в закона за защита на потребителите дали още стои клаузата, че при три опита за отстраняване на един същи гаранционен проблем, следва или да им върнеш дефектната стока и да ти възстановят цената, или да ти сменят дефектната стока с друга бройка от същия или екввалентен модел. Ако няма директен еквивалент да ти предложат вариант за друг модел с доплащане в двете посоки - или ти доплащаш или те ти връщат ресто до разликата в цените.
Ако трябва звънни в КЗП и се консултирай с носорозите там. Те обичат такива разговори особено в края на тримесечието, когато е време за премии.

Успех с начинанието, ако ще минеш по този път. Но да знаеш че ако ги изпържиш така, много ще те мразят, и то дълго.
Последно промяна от mapamop на 24 Сеп 2025 22:16, променено общо 1 път.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Благодарил/а: 27 пъти
Получена  благодарност: 79 пъти

Мнение от ufer » 24 Сеп 2025 18:17

Най-големият конкурент на Тойота е... Тойота, действа на принципа: това, което човек може сам да си направи, никой не може да поправи. Казано по-умно, те са най-добрите, но последно време сами се прострелват в крака... :D

Аватар
nov
Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
Благодарил/а: 65 пъти
Получена  благодарност: 57 пъти

Мнение от nov » 24 Сеп 2025 21:02

Това са наистина досадни малки проблеми, еле па това със седалката и борда и, явно качеството на сглобката на салона с всяко поколение пада, пък и твоята е GR би трябвало да обърнат повече внимание на детайлите.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

GreenText-Pepe
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 5 пъти

Мнение от GreenText-Pepe » 24 Сеп 2025 22:39

@mapamop КЗП са уж много големи на думи, но като стане въпрос за нещо такова и кършат пръсти и пишат предписания. Общо взето нищо смислено не може да направят, поне от моя опит. Така или иначе хората в Шоурума какво са виновни, че Тойота са решили да спестяват от всичко. Нямам намерение, пък и време и сили за такива приключения. Общо взето да я оправят сега и ще я пускам за продажба, само да реша какво да взема.

@nov - това със седалката не съм го очаквал на тези км. БМВ-то борда беше тръгнал и то само на шоф седалка, само че то като го продадох беше вече на 270к км. На баща ми Ауриса фейс 2011та ли, 2012-та мога да ти кажа, че салона вътре е като почти нов, само шоф седалка малко е почнала, но и тази кола е на 170к мисля. Общо взето за тях ГР-ката е просто скъпа корола. Една кола колкото и да я бухаш с екстри, ако основата е евтинийка, няма да стане по-хубава - лошото е, че го разбрах по трудния начин.

Сега съм в чуденка каква да е следващата кола.

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 176 пъти
Получена  благодарност: 672 пъти

Мнение от mapamop » 24 Сеп 2025 23:18

GreenText-Pepe написа: 24 Сеп 2025 22:39 Така или иначе хората в Шоурума какво са виновни, че Тойота са решили да спестяват от всичко
Ти нямаш договор с Тойота и не си платил на тях. Отговорност за несъответствията носи продавача. От там нататък не е твоя грижа да мислиш чия е вината и на кого е отговорност да ти отстрани дефекта.
Ако си купиш хипотетично електроуред Gorenje от Технополис, който е 99% произведен от фирмата собственик Midea China, и той се повреди на кого го носиш за рекламация, и от кого очакваш да ти поеме ремонта или подмяната ако не се получи с ремонта?
Предполагаемо го рекламираш в Технополис, които или го ремонтират за тяхна сметка, или го пращат на вносителя, а той го прехвърля по веригата на Словенците, които пък си търсят или пари или части от жълтите, които изначално са сговнили продукта с кофти части. Но теб това не те касае, след подадената рекламация в Технополис, България. Не съдиш китайците в китай или словенците да ти отстранят дефекта. То те и не знаят че ти си закупил въпросната бройка, и не им е и работа да знаят коя бройка къде е кацнала.
Същото е и с автомобилът ти - закупен е в България от представителството Х. И ти имаш отношвние само с тях. Отделно че са сгънали всни пари от теб при продажбата у не е да не са замесени.
Жалба до КЗП се пише на страницата им или по електронна поща със прикачени сканирани документи и снимки. Отнема примерно 15 минути. Ако има нужда ще те помолят да ги представиш на хартия, но пак поне в Русе става за минути като те повикат и не чакаш на опашка.
Поне при мен за 2 телефона и сбъркана митническа декларация със 8 лева разлика си свършиха работата за 2-3 седмици. Глобул ми смениха телефона с нов модел за тяхна сметка, InTime май още ме помнят с панаира който вдигнаха КЗП в митниците, НАП и Комисията по регулация на далекосъобщенията.
Мисля че поне може да пробваш, и това няма да ти струва кой знае какви усилия.
В другия вариант си траеш и не се оплакваш. И ще те гъбаркат докато изтече гаранцията и си останеш със скъсаната седалка и другите досадни проблеми.
А повярвай ми КЗП имат дарбата да правят продавачите креативни в решаване на проблемите.
Намесата на НАП води до профилактична данъчна проверка на обекта и през това време той не работи, но гълта пари за ток и заплати поне.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Аватар
nov
Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
Благодарил/а: 65 пъти
Получена  благодарност: 57 пъти

Мнение от nov » 25 Сеп 2025 07:59

GreenText-Pepe написа: 24 Сеп 2025 22:39 Една кола колкото и да я бухаш с екстри, ако основата е евтинийка,
Тази теорема я схванах ЕДВА след, като си взех моята Тойота.
GreenText-Pepe написа: 24 Сеп 2025 22:39 лошото е, че го разбрах по трудния начин
И аз, с всеки ден след покупката "откривах" нови и нови "икономии", които са им били заложени от Lean manufacturing навярно. Но пък с всеки изминат километър без проблем тия неща избледняха полека, но следващия РАВ ще го оглеждам обстойно, няма да бързам с покупката за да няма "мръц" после. Въпреки, че никой не ми е виновен, да не съм блял.Добре, че си взех и друг СУВ, като ми дотегне тая да се метна на него.
@тараторе - отново в десетката, колегата с оплакванията да прочете МНООООООООООООООГО внимателно и задълбочено какво си написал, почти сигурен съм, че могат да заменят шоф.седалка с нова (въпреки, че ще е със същото качество), но в случая е по-важно да обърнат внимание на антифриза и климатроника, оня преливник на казанчето е в два случая - ако налееш повече от максимума антифриз и си вдигне температурата да го изхвърли оттам и другия случай е ако има проблем с девеге-то и заври чайника да изхвърли отново от там, демек да освободи налягането вследствие на повишената температура, тъй , че да не те баламосват, ами да си свършат работата - ако губи антифриз да видят откъде- тоя розовия оставя следи навсякъде, лесно може да се види, ако няма следи да ти сменят мотора гаранционно и толкова, щото изтече ли гаранцията всички ремонти ще са за твоя сметка.
Както ти казах и в начлото - писмено с мейли и доказателства с документи и снимки, но послушай и ТараторЯ.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

GreenText-Pepe

Мнение от GreenText-Pepe » 25 Сеп 2025 17:24

@mapamop утре ще видим дали доброволно няма да искат да пуснат рекламация.

@nov какъв рав имаш?

пп. Днес я оставих за обслужваме , пак писахме всички проблеми. Седалката също ще я снимат да видим какво ще кажат и чакам официално становище ако според тях е wear and tear.

По приложението гледам са карали колата, явно да установят проблемите.

Королата също имала сервизна акция за модула на спирачките, щели и това да оправят. Да видим колко време ще седи в сервиза.

GreenText-Pepe

Мнение от GreenText-Pepe » 30 Сеп 2025 12:43

Един бърз ъпдейт:

Седалката, спойлера и страничната лайсна са пуснати по гаранция и чакаме.

Тропането отпред било вследствие на скъсан тампон на скоростната кутия. - пуснат и той по гаранция, чакаме

Антифриза така и не се разбра къде е отишал. Правили тестове с изгорели газове, проверявали за течове - нямало нищо.

Направиха още едно кръгче, не могли да възпроизведат как дрънчат прозорците, както и да е.

Докато бях там се качих в NX да видя как, както и в една RAV4.

Hursa
Благодарил/а: 37 пъти
Получена  благодарност: 200 пъти

Мнение от Hursa » 30 Сеп 2025 12:54

GreenText-Pepe написа: 30 Сеп 2025 12:43 Антифриза така и не се разбра къде е отишал.
Колко антифриз губи?
Тампон на скоростна кутия - казаха ли кой?
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

GreenText-Pepe

Мнение от GreenText-Pepe » 30 Сеп 2025 13:19

За 3/4к км изчезна, защото не я проверявам постоянно.

Наляха на макс да видим до къде ще я докара.

Не са казали кой тампон, но нямало проблем да се кара така.

Hursa

Мнение от Hursa » 01 Окт 2025 09:58

Проблемите са, че въобще се е скапал тампон при автомобил на 2 3 години и причините, поради които се е скъсал. Още повече при хибрида, където няма превключвания на предавки и свързаните с това по-резки изменения на реакциите. Любопитно кой тампон.
GreenText-Pepe написа: 30 Сеп 2025 13:19 За 3/4к км изчезна
Т. е. за 3 4 хиляди км пада до минимума - при ниво около средата или налято до максимума.

GreenText-Pepe

Мнение от GreenText-Pepe » 01 Окт 2025 10:09

Като одобрят смяната ще снимам листа, където пише кой е. Колата е точно на 22 месеца. Антифриза от средата, те така ги издават.

Аз като ви казвам че тази кола като са я правили и японския надзор, и във фабриката в Турция са били пияни, вие не вярвате.

Hursa

Мнение от Hursa » 01 Окт 2025 10:37

За съжаление оплакванията стават все повече. Изпреварват дори ръста на цените им.
Да не би и при този двг да се е проявил проблем с топлообменика в системата за рециркулация - там да губи антифриз. Но прекалено е рано да се прояви.

GreenText-Pepe

Мнение от GreenText-Pepe » 01 Окт 2025 10:46

Нямам на идея на 2 пълни дни стоя колата при тях, всичко били проверили за течове и изгорели газове - нямало. Да съм я наблюдавал.

dracunculus
Благодарил/а: 206 пъти
Получена  благодарност: 124 пъти

Мнение от dracunculus » 01 Окт 2025 11:09

Hursa написа: 24 Сеп 2025 17:49 оплакванията стават все повече
Имаш ли достоверни доказателства за това? Питам сериозно, не с цел заяждане. Просто обмислям на жена ми да купувам лека полека нова кола и търся инфо за новите 1,8 и 2л мотори в хибридите. За 2л има от време на време оплаквания с нивото на маслото (вкл. и тук в този форум), но за 1,8л НИКЪДЕ не намирам нищо сериозно, което да се повтаря като оплаквания, че да ме накара да мисля, че има наистина релевантен проблем
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line

Публикувай отговор