Няма мощност на бензин, на газ е добре

ivayla
Автомобил: Toyota Auris Touring Sports
Благодарил/а: 1 път

Мнение от ivayla » 04 Май 2025 18:27

Здравейте,
Колата ми е Toyota Auris 2014 г. с газова система Vialle Liquid Si. Имам проблеми с работата на бензин — губи мощност, оборотите падат, но на газ работи добре.
След като бях в сервиз Nito Autogas преди няколко дни, смениха свещите, почистиха дюзите и смениха газовата бутилка. След това тръгнах на път, спокойна, че всичко е наред. Но не е - до сега карах на газ и е ок, но газта свърши и се наложи да продължа на бензин - оборотите падат рязко и няма мощност. При диагностика с сервиза ми казаха, че има грешки на 2-ри и 4-ти клапан. Изчистиха ги, но сега лампичката за check engine отново свети и проблемът на бензин е сериозен, нямаше го преди да ида в сервиза в Пловдив, тоест аз шофирах до тях поне 100 км на бензин и имаше мощност колата.
В момента съм в Хърватска и имам 1000 км, за да се прибера в България, притеснявам се, ще карам само на газ, надявам се да успея да стигна до България така.

Моля за помощ и за съвет как да процедирам.
Благодаря предварително!

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 53 пъти
Получена  благодарност: 68 пъти

Мнение от zorbata » 04 Май 2025 21:28

Освен да караш само на газ не виждам какво можеш да направиш, без да даваш на някой сервиз пари.
По принцип имаш ли проблеми на бензин е трябвало да ги оправиш още тук. В сервиза са оправили "нещо", но най вероятно след това не си карала на бензин за да видиш дали е така.
Дано не ти прави проблеми и на газ.
caryЦар

nasko_jarti
Автомобил: Avensis t 22 d4d
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 5 пъти

Мнение от nasko_jarti » 04 Май 2025 21:29

Затворете крановете на газовата бутилка и пробвайте да шофирате на бензин.

ivayla
Автомобил: Toyota Auris Touring Sports
Благодарил/а: 1 път

Мнение от ivayla » 07 Май 2025 09:05

zorbata написа: 04 Май 2025 21:28 Освен да караш само на газ не виждам какво можеш да направиш, без да даваш на някой сервиз пари.
По принцип имаш ли проблеми на бензин е трябвало да ги оправиш още тук. В сервиза са оправили "нещо", но най вероятно след това не си карала на бензин за да видиш дали е така.
Дано не ти прави проблеми и на газ.
Аз при всички положения ще я заведа в сервиз, щеше да ви е полезно да знам дали някой друг е имал такъв проблем и от какво е той - така ще мога да насоча механиците в сервиза по-добре

Аватар
gimara
Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 120 пъти

Мнение от gimara » 07 Май 2025 11:26

ivayla написа: 07 Май 2025 09:05 така ще мога да насоча механиците в сервиза по-добре
Те механиците много обичат форумни съвети.

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 357 пъти
Получена  благодарност: 93 пъти

Мнение от gena_bs » 07 Май 2025 13:24

Причината за проблемна работа на бензин е газовата уредба.
Какво конкретно - след компетентна проверка в сервиз!
Съветвам те първо да отстраниш проблема при работа на бензин. Пък след това да провериш и настройките на газовата.
В движение и живи данни.
Успех!
p.s.Уточни за себе си кой е кодът на мотора и конкретният модел контролер на газовата?
За останалите компоненти на системата няма да питам. :D

Аватар
zorbata

Мнение от zorbata » 07 Май 2025 18:36

ivayla написа: 07 Май 2025 09:05 Аз при всички положения ще я заведа в сервиз, щеше да ви е полезно да знам дали някой друг е имал такъв проблем и от какво е той - така ще мога да насоча механиците в сервиза по-добре
Колежке много ме съмнява някой тук да е имал подобен проблем тъй като системата която сте посочили работи в тъй наречената ГИ на течна фаза. И не е чак толкова разпространена, а и няма много общо с другият вид ГИ.
Та закарайте колата в сервиз да видят защо не работи на бензин, а не при "газаджийте". Една правилна диагностика ще покаже къде е проблема.

п.п. за предпочитане е в сервиза да разбират от Тойота и да имат софтуер за нея.
caryЦар

Тинк
Автомобил: Авенсис Т25
Благодарил/а: 9 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Тинк » 07 Май 2025 20:28

Кога последно е сменян филтъра за бензина?
Може проблема да е съвсем банален. От наш'те сервизи всичко може да се очаква. :whistle:
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 160 пъти
Получена  благодарност: 596 пъти

Мнение от mapamop » 08 Май 2025 01:32

Тинк написа: 07 Май 2025 20:28 филтъра за бензина
В кошницата на резервоара е. Много вероятно да се сменя с цялата кошница срещу една шапка пари, понеже се води "несменяем". Последния модел на който се сещам че горивният филтър е външен, и може да се смени лесно е Авенсис Т22 от 1997 до 2003. Вероятно и Корола от тези години. На Корола Версо след 2003 го има като отделен каталожен номер, но пак е в кошницата.
Не казвам че не може да е замърсен, но ми се струва малко вероятно от моята камбанария.
Преди месец извадих кошницата на барака която е на 390000 пробег и 19 години - не намерих никакви утайки по дъното на резервоара.

В случая или бензиновата помпа е заминала ако е стояла с малко или никакъв бензин. Или има опечени от газта и неработещи коректно инжектори. Помпата ако е останала на сухо може и да е повредена.
Помпата се проверява с елементарно мерене на налягането на горивото - манометър, шлаух 8мм и конектор за 5 лева от китайците.
Инжекторите са малко по-тегави за проверка без стенд, но и тях си ги проверих миналата седмица, та и те не са особена спънка.
Ако имаше ядове със вакуум/въздух или клапани/глава, си мисля че щеше да има ядове и на газ.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 357 пъти
Получена  благодарност: 93 пъти

Мнение от gena_bs » 08 Май 2025 07:28

С тази течна фаза при натоварване на двигателя не се ли впръскваше и бензин в определено съотношение?
Тогава е логично на високи обороти да се проявяват същите проблеми.

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 23 пъти
Получена  благодарност: 64 пъти

Мнение от Двигателист » 08 Май 2025 09:46

Не. Работи само на пропан-бутан в целия товарен и оборотен диапазон. Отделно, на бензин работи съвсем кратко, доста по-кратко, отколкото при стандартен газов инжекцион (изпарена фаза), което е предпоставка за спичане на бензиновите дюзи. По спомен Виале след запалване на бензин изчакваше много малко, колкото да заработи ламбда-сондата и преминава на газ.

Аватар
zorbata

Мнение от zorbata » 08 Май 2025 18:19

mapamop написа: 08 Май 2025 01:32 Или има опечени от газта и неработещи коректно инжектори.
Не знам кога е монтирана системата на колежката, но съвременните ГИ течна фаза ползват бензиновите инжектори.
gena_bs написа: 08 Май 2025 07:28 С тази течна фаза при натоварване на двигателя не се ли впръскваше и бензин в определено съотношение?
Не е нужно, по спомен октановото число на газта е 105 и май беше по-калорична от бензина.
Двигателист написа: 08 Май 2025 09:46 Отделно, на бензин работи съвсем кратко, доста по-кратко,
Може въобще да не работи на бензин - пали си на газ без проблеми(газта влиза в цилиндъра в течно състояние и свещта я пали).
caryЦар

Аватар
gimara
Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 120 пъти

Мнение от gimara » 08 Май 2025 19:36

Що не си направите тема: Теория и практика, как работят газовите уредби. Може и друго заглавие да си изберете. Това ще е поредната тема за коша. Колежката ще се прибере, ще си оправи колата, а ние надали ще разберем, какъв е бил проблема.

Публикувай отговор