Притрисане при плавно ускорение
-
- Автомобил: Auris
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 8 пъти
Здравейте!
От скоро забелязах, че колата притриса при плавно ускорение горе долу в интервала между 30-40 км/ч.
Не го прави когато колата се движи на ток, мисля че не го прави и когато не е загаряла (може би и това е причината досега когато беше студено да го нямаше) Колата я притежавам от октомври месец и де факто за първи път я карам при по високи температури.
Колата я огледаха в сервиз за проблеми по окачването (но преди да установя това притрисане), предстои ми обслужване в Тойота с подмяна на свещи.
До колко успях да се ориентирам немалко хибриди на Тойота имат подобен проблем и се оказва, че е EGR клапан и запушени пътища в смукателните колектори.
Някой сблъсквал ли се е с този проблем и решил ли се с просто почистване.
Колата е Тойота Аурис 1.8 хибрид 2016 г.
Поздрави!
От скоро забелязах, че колата притриса при плавно ускорение горе долу в интервала между 30-40 км/ч.
Не го прави когато колата се движи на ток, мисля че не го прави и когато не е загаряла (може би и това е причината досега когато беше студено да го нямаше) Колата я притежавам от октомври месец и де факто за първи път я карам при по високи температури.
Колата я огледаха в сервиз за проблеми по окачването (но преди да установя това притрисане), предстои ми обслужване в Тойота с подмяна на свещи.
До колко успях да се ориентирам немалко хибриди на Тойота имат подобен проблем и се оказва, че е EGR клапан и запушени пътища в смукателните колектори.
Някой сблъсквал ли се е с този проблем и решил ли се с просто почистване.
Колата е Тойота Аурис 1.8 хибрид 2016 г.
Поздрави!
- WoLF
- Благодарил/а: 684 пъти
- Получена благодарност: 267 пъти
След смяната на свещите сподели дали е останало, че на това си прилича. При плавно ускорение не работи ли и ел. мотора?

-
WoLF,
Според теб от свещите или от EGR-а
Работи на ток, но след 40 много рядко, сега пак карах колата и всъщност най-вече се усеща между 40-50, и определено е свързано с температурата (според мен), защото от работа до вкъщи него правеше, но почти веднага се върнах на работа и на връщане започна да го прави. Около 5 км в посока.
Според теб от свещите или от EGR-а
Работи на ток, но след 40 много рядко, сега пак карах колата и всъщност най-вече се усеща между 40-50, и определено е свързано с температурата (според мен), защото от работа до вкъщи него правеше, но почти веднага се върнах на работа и на връщане започна да го прави. Около 5 км в посока.
- WoLF
И от двете може да го прави, но няма смисъл да предполагаме на този етап, защото в Тойота няма да ти го изчистят, а и вече имаш час за смяна на свещи. Ако с нови свещи проблема продължи дори и минимално, ще се наложи да се развиват повечко болтчета 

-
Не искам да пирам нищо сам сега защото би трябвало да имам гаранция към тоята с Toyota - Relax
-
Днес закачих колата с една диагностика и излезна грешка
P0304 [0x0304]
Cylinder 4 - misfire detected
Cylinder 4 Misfire Detected
Статус: В очакване
Не съм чистил грешката за да проверя дали ще се появи пак.
Но според вас възможно ли е от там да идва проблема
P0304 [0x0304]
Cylinder 4 - misfire detected
Cylinder 4 Misfire Detected
Статус: В очакване
Не съм чистил грешката за да проверя дали ще се появи пак.
Но според вас възможно ли е от там да идва проблема
-
Но, аз лично се съмнявам да е от свещите, защото със сигурност започва да придръпва след като загрее колата, не съм имал възможност за експерименти, но на графиката ЕГР клапана не отваря на повече от 50% не знам как трябва да бъде
- WoLF
Може и да е комбинация. Толкова ли няма възможност преди този час някой да отвие и погледне на какво приличат тези свещи...

-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
При ускорение - егр притваря. При натоварвания около средните - също е частично отворен (до колкото знам). Какво ви съмнява.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
-
Значи, това което забелязах е, че до 70 градуса температура на двигателя, ЕГР не отваря въобще и няма никакви проблеми, след 70 ЕГР започва да роботи и след това започва това притрисане ако ускорението е сравнително плавно, ако натисна педала до дупка няма проблеми.
- WoLF
Изглежда като да засяда клапана от нагар, само да уточня, че работи точно наобратно ЕГР - седи отворен и затваря при натискане на педала.

-
Възможно е. Показанията от диагностиката - докато загрее колата ЕГР клапана - 0%, след като загрее стойностите се променя от 0 до около 50% (не съм имал възможност да тествам показания със скорост по-голяма от 80 км/ч)
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
Влияе се най-вече от натоварването на двигателя (но не само, до колкото знам). Може да не отработва добре преходите, да има задръжка около някое положение. Към пълен товар - трябва да затваря напълно (както и при прогряване). При много ниски натоварвания - да отваря почти напълно (но дори да е пуснат педала - може да зарежда батерията и натоварването да не е много ниско).
Но може и да не е от егр. Паралелно, при такива режими се променя и изпреварването на запалването, и количеството подавано гориво.
Но може и да не е от егр. Паралелно, при такива режими се променя и изпреварването на запалването, и количеството подавано гориво.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid