Двигатели Серия M20A / A25A - Покачване на ниво на масло - Мотори с директно впръскване след 2019
Ниво на двигателно масло контролна щека?
Здравейте. Имам въпрос относно какво трябва да е нивото на маслото на контролната щека след смяна? Преди няколко дена колата е облужена в сервиз на Тойота. Масло 0 - 20 и филтри. На другия ден проверих нивото беше над максимуна на щеката. След няколко дена т.е. днес нивото отново е над максимума на щеката. Правих проверка при студен двигател както и при загрят двигател 10 мин. след като съм го изгасил. Едно и също е. Нормално ли е това ниво при положение, че известни механици и не толкова известни в youtube препоръчват при смяна на масло при hybrid нивото да е по средата между минимума и максимума?
Последно промяна от Akima на 31 Мар 2025 15:14, променено общо 1 път.
Причина: Преместено мнение в правилната тема.Търсачката.
Причина: Преместено мнение в правилната тема.Търсачката.
- itzoa
- Автомобил: Yaris Cross Hybrid 2023
- Благодарил/а: 68 пъти
- Получена благодарност: 54 пъти
Нищо чудно да са сипали колкото пише, че събира без да са източили напълно старото. Най-добре идете при тях и ги карайте да проверят, ако е над максимума наистина, да източат излишното, има разни помпички за целта. Не е ок да се кара така. Иначе принципно на мен ми е много зор да видя колко ми е нивото, след 10 мин. както е по книжка цялата щека е омазана и се омазва отново като я зачистя и не мога да разбера грам колко е реално. Само сутрин на студено що годе го хващам. На дизела нямах тоя проблем, защото веднага маслото става черно и си личи добре докъде е.
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?
► Виж съдържание
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- Митхат
- Автомобил: E38
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 132 пъти
А случайно инжекторите да заработват малко по рано от стартирането на двигателя и този бензин да "измива"буталата и после хоп в картера
- WoLF
- Благодарил/а: 684 пъти
- Получена благодарност: 267 пъти
Щом си сменял в Тойота си търсиш качеството на услугата, плащаш го! Да оправят нивото. 

- Митхат
- Автомобил: E38
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 132 пъти
Ами и аз така мислех ,че в един сервиз в Германия са ми наляли повече масло,пък то ко излезе... 

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Едва ли някой може да каже какво точно става... Защото може например логиката при изгасване на двигателя да е 'спри искрата', като инжекторите да правят няколко пулса докато коляновият вал спира.
Възможно е това въобще да не е гориво, а да е конденз - двигателя работи много по-студен, без възможност да изпарява (или издухва изпаренията преди да кондензират) на горивото...
Ако взема такъв хибрид, вероятно просто бих наливал 2/3 от нивото на маслото и бих го следил - ако стане max - бих го сменил и толкова... Къде е драмата (вчера сменях маслото и на косачката
) 
Възможно е това въобще да не е гориво, а да е конденз - двигателя работи много по-студен, без възможност да изпарява (или издухва изпаренията преди да кондензират) на горивото...
Ако взема такъв хибрид, вероятно просто бих наливал 2/3 от нивото на маслото и бих го следил - ако стане max - бих го сменил и толкова... Къде е драмата (вчера сменях маслото и на косачката

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
Драмата си е голяма - бензин и масло - качествата са съвсем различни (това е за оная тема, която заключихте с абсурдно обобщение - тема в която е писано 15 години, решихте че можете да обобщите с две изречения). Едва ли би впръсквал по рано - тези функции би трябвало да са синхронизирани (развъртане, подаване на гориво (- все пак не е с карбуратор, а електронно контролирано впръскване, като целта е именно точност) и "искра") при това до хилядни части от секундата. За да е конденз трябва температурата в картера да е много ниска и пак - да постъпва значително количество газове (в случая пари). А маслото не би трябвало да го позволява - пак свързано със заключената тема - това масло с нисък вискозитет би трябвало да сформира достатъчно добър филм още при първите обороти (и така да "уплътни" обема над буталото). Освен това - маслото с нисък вискозитет би трябвало да позволява и по-добро извеждане на разтворените в него гориво, та и вода, особено пък газове (според мен).
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 45 пъти
- Получена благодарност: 58 пъти
Колеги - много философствате. Нещата в дв. се случват с голяма скорост минимум 700-800 об/мин - подчертавам оборота в минута и веднага когато се запали се покачват на 1200 об/мин. докато достигне работна температура.
Колко милилитра бензин харчи дв. за минута и колко от тях отиват в картера???
И за колко време ще вдигнат маслото с половин литър - например?
Та нещата може би се случват по някакъв друг начин, мисля си че трябват много стартирания на студено та да влезне половин литър бензин в маслото.
Колко милилитра бензин харчи дв. за минута и колко от тях отиват в картера???
И за колко време ще вдигнат маслото с половин литър - например?
Та нещата може би се случват по някакъв друг начин, мисля си че трябват много стартирания на студено та да влезне половин литър бензин в маслото.
caryЦар
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Не... Трябва температурата в картера да е по-ниска от 'температурата на оросяване' (dew point)...
Съм напълно съгласен с последните мнения на zorbata и Митхат...

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 575 пъти
1ZZ-FE на диагностика гледан, студен харчи около 1.1-1.4 литра на час на празен ход по спомен. После в топло време да слизаше на 0.8л/ч мисля. И това е вече доста дърт "асматик". При новите форсирани да извадят повече мощност двигатели може и да е повече.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
-
Двигатели Серия M20A / A25A - Покачване на ниво на масло - Мотори с директно впръскване след 2019
И кога температурата в картера ще е по-ниска от температурата на оросяване - след като концентрацията на газовете (горивни пари и отработени газове) в газовата среда се подържа много ниска. Поддържа се разреждане и газовете се отвеждат към цилиндрите постоянно. А стените на картера постоянно, по време на работа на двигателя - са покрити с маслен слой.
Именно. И след като има толкова оплаквания от повишено ниво на маслото - следователно причината е друга - вероятно лошо смесообразуване при ниски обороти, а в града, та и не само шофираме на относително ниски обороти, т. е. причината е евентуален конструктивен недостатък при тия двигатели, недостатъчно хомогенизиране на сместа, недостатъчно завихряне и поради това недостатъчно добро изпарение. И част от неизпареното гориво се отлага по стените на цилиндрите, върху масления филм - и така попада в маслото.
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
Наливат бензин в картера (поне 2.5),само когато е под нулата и ръмжи на място да си чистиш стъклата и да чакаш някой преди да тръгнеш. Карам такъв двигател от четири години и само тази зима се случи, но не излизах извън града и карах поне 30 сутрини по няколкостотин метра след "подгряването". Когато забелязах, че маслото се е качило с половин сантиметър на щеката го смених и започнах да робувам на колата като поливам стъклата със зимен концентрат за чистачки, забърсвам ги със стара чистачка и паля и тръгвам. Като вдигне малко стрелката включвам на ръчни предавки и до трета. Двигателя работи към 2500 оборота. При тази експлоатация не пълни бензин в картера.
Carina E 4AFE LB 1992