Как се справяте с леки щети на паркинг

Keystar
Автомобил: -
Благодарил/а: 9 пъти
Получена  благодарност: 3 пъти

Мнение от Keystar » 07 Мар 2025 10:16

Здравейте!
Откакто се застоях по-дълго на едно място, за трети път ми ожулват колата, докато е паркирана. Вече си изгърмях двете щети на паркинг и искам да попитам дали има някакъв начин сам да си реша проблема по по-лесен начин. Говорим за леки до средни щети, предимно ожулване на предна/задна броня. Знам, че има някакви спрейове за полиране, ама кои от тях вършат работа, направо не знам. Или пък някакъв спрей със съответния цвят. Въпросът е да мога да си реша проблема сам или ако не е изцяло, то поне след това да има значително подобрение...
Извинявам се, ако е лаишки въпросът ми, но за над 20 години шофиране, никога не съм имал толкова често проблеми и винаги съм минавал по каско.
Благодаря предварително!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 07 Мар 2025 10:52

Предполагам всеки си го решава самостоятелно - според своята камбанария :)
При мен също зачестиха такива щети... На времето минавах по каско, като на дребните не им обръщах внимание за година-две, и като се посъберат - вкарвах автомобила по каско...
Сега пак имам каско, но автомобилът стана един и не ми се занимава за дреболии...
Преди няколко дни за пореден път бе ужулена юнашки колата - дали заради повечето украинки в района - не знам, но е факт, че зачестиха по мои наблюдения...
И то така юнашки ужулена, че бе паднал фара за мъгла :) За щастие като смъкнах подкалника установих, че фарът е на щипки и няма поражения - сложих нови щипки и въпросът бе решен... Не смятам за това да се мотам по застрахователи (които на всичкото отгоре ще вдигнат застрахователната премия, въпреки, че вината не е моя или на съпругата)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 91 пъти

Мнение от gena_bs » 07 Мар 2025 15:55

Видеорегистратор с две камери с TimeShift - режим паркинг.
След това всеки си решава какво да прави с виновника.
Като бонус, ако заявите на 112 - получава и административно наказание за напускане на местопроизшествието.

Проверете дали случайно учебни автомобили не ползват паркинга ви за полигон!
При нас беше масово явление. За всеобща радост от няколко месеца не съм засичал учебен автомобил.
Явно някой комшия им е направил сериозна "забележка", та са се кротнали.
Т.нар. бежанци се оправят само с действия, които възприемат. Като споменатото от мен в предното изречение.
По друг начин въобще не те отразяват.
Безаварийно движение, престой и паркиране на всички!

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 45 пъти
Получена  благодарност: 58 пъти

Мнение от zorbata » 07 Мар 2025 18:14

До преди 2 год. и аз минавах всичко по каско, обаче по сервизите стана мазало(независимо че се познавам с някои от собствениците) чакаш 10+ дена, а и се за писваш за след 2-3 месеца.
И миналата година реших да се пробвам сам за щети които не са за пребоядисване - малко консултации с колеги вече правили го и часове клипове в нета. Е нещата не се получиха от първият път идеално, но имаше ефект. Разлика имаше след полиране/пастиране на леките драскотини та се наложи да го правя на цялата част(броня).
Keystar написа: 07 Мар 2025 10:16 Въпросът е да мога да си реша проблема сам или ако не е изцяло
Можеш, трябва ти инструмент и материали(шкурки и пасти) също и време особено ако ще ти е за първи път. Но можеш да се обърнеш и към хора които се занимават с това(с полиране и пастиране).
caryЦар

Публикувай отговор