Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Не знам електрическите тойоти как са, но като карах VW id4, усещането е същото като да караш кола с 4 торби цимент в багажника. Прекалено са тежки и окачването явно не е съобразено напълно с тези допълнителни килограми.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Само едно уточнение - лосовият тест също е много частен случай за поведението на автомобила в завой заради силното 'разбралансиране' и резонансни процеси при преминаването от завой към завой (вижда се как обикновената равка 'подскача' с определен период)... Поведението при нормален завой обикновено се различава доста поради това, че масите 'не се люлеят' в такава степен....
Но да - не знам дали са променяли реактивна щанга, твърдост на пружините или ефектът е заради по-ниският център на тежестта, но поне на видеото PHEV е по-добре... От друга страна тези май ги бяха изхващали за поставяне на автомобилите при неравни условия... Една малка промяна в налягане на гумите, а дори и разпределяне на еднаквият по маса допълнителен товар по различен начин, биха променили сериозно поведението..
Но да - не знам дали са променяли реактивна щанга, твърдост на пружините или ефектът е заради по-ниският център на тежестта, но поне на видеото PHEV е по-добре... От друга страна тези май ги бяха изхващали за поставяне на автомобилите при неравни условия... Една малка промяна в налягане на гумите, а дори и разпределяне на еднаквият по маса допълнителен товар по различен начин, биха променили сериозно поведението..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 45 пъти
- Получена благодарност: 58 пъти
"RAV4 PHEV тежи 1910 килограма, с 260 килограма повече от RAV4 220H със задвижване на всички колела. Тъй като това допълнително тегло се дължи главно на батерията, която се намира в долната част на автомобила, между колелата, центърът на тежестта е с 20 мм по-нисък ."
caryЦар
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
Ако производителя го е написал някъде - сигурно е така. Но поне аз не съм намирал информация за височината специално на центъра на тежестта. Но гледам, че на плъгин и пътния просвет дават, че е 10 мм по-нисък. Вероятно окачването и още повече системите му са по-добре настроени, все пак е малко по-нов и най-вече по-скъп.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- memorex
- Автомобил: avatar
- Благодарил/а: 90 пъти
- Получена благодарност: 67 пъти
Интересно , дали CG-to е изместен назад.
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
-
Всъщност вече и двата са преминали фейслифт - може би вече се представя и хибридния по-добре от колкото на първите тестове горе. Трябва да са го коригирали.
- zorbata
Цитатът по-горе е от 2021 когато стартира PHEV.
caryЦар
-
- Автомобил: RAV4 PHEV
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
Може ли да споделите наблюденията си върху системата за предотвратяване на сблъсък ( PCS ). При мен е включена на най-висока чувствителност, но въпреки това според мен не работи. От 10 ситуации, при които трябва да се задейства, само в 2 от тях изпищя, а за задействане на спирачката да не говорим. Пешеходци изобщо не засича..
-
Наблюденията ми са за корола, вече по-стара модификация - но вероятно принципа при вас е същия, с евентуално по-адекватни реакции. Това, че пищи не означава, че ще задейства спирачките. При мен често изпищява, когато се изнасям за да изпреваря товарен автомобил - засича препятствие, възможен сблъсък и сигнализира, но тъй като съм натиснал "педала" и ускорявам - не се задействат спирачки, така ще ме пребие. А щом не реагира - може би не отчита достатъчно ниво на опасност, отчела е вероятно, че и вие сте реагирали адекватно и няма достатъчно причини за сигнализиране.
- zorbata
При относително висока скорост почва да пищи, но до момента не съм рискувал да я пробвам дали ще спре сама. Не си спомням как съм я настроил, но ме е спасявала като се заплесна на някъде.
Иначе при паркиране винаги пищи, свети и накрая набива спирачки.
Иначе при паркиране винаги пищи, свети и накрая набива спирачки.
caryЦар
- Ivo Varna
- Автомобил: RAV4 Plug-in
- Благодарил/а: 66 пъти
- Получена благодарност: 26 пъти
Странно, при мен не наби спирачки и одрасках бронята. Пък и всяка вечер в гаража спирам на 5 см от стената като за всеки спучай съм сложил лист фибран.
Знам, че в полицейските протоколи за натискане на спирачния педал дават от 0,4 до 0,6 сек време за реакция. За тези 40 000 км се убедих, че радарния сензор много по-бързо изчислява скоростта с която спира предходния автомобил и сигнализира в зависимост от скоростта с която се движиш самият ти. Понеже в такава ситуация неволно и самият ти натискаш спирачка на момента ми е трудно да определя кой я е задействал, но останах с впечатление, че ако автоматиката ме е изпреварила в натискането на педала, то винаги се чува специфичния звук от ABS-a. Усещането ми е субективно и не смея да твърдя, че съм прав в случая. Харесва ми. че подобна сигнализация е достатъчно агресивна, за да я пропуснеш. Досега при мен всяко активиране на системата е било в градси условия и задействане само от предходен атомобил (как би било с пешеходец и велосипедист не зная). Но с две ръце приветствам ,че системата я има!Mr.Valentin написа: ↑20 Фев 2025 19:45 Може ли да споделите наблюденията си върху системата за предотвратяване на сблъсък ( PCS ). При мен е включена на най-висока чувствителност, но въпреки това според мен не работи. От 10 ситуации, при които трябва да се задейства, само в 2 от тях изпищя, а за задействане на спирачката да не говорим. Пешеходци изобщо не засича..
-
- Автомобил: Corolla ts
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 18 пъти
На мен се случи на извън градски път, с куче което изкочи на пътя. Ако не бях с колан щях да изкоча през предния прозорец. И аз съм натискал в подобни ситуации спирачката, но в този случей ме закова на място системата.
Corolla ts 1.8 hybrid 2020
- Monster
- Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
- Благодарил/а: 156 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
На мен ми предстои първото тази година. До колкото знам за електричките (включая и плъг-ин хибридите) се дава най-високата еко категория по подразбиране. Със Зоето минавах миналата година като го купих и общо взето прегледаха спирачките, видяха, че накладките са "като нови" (на 5 годишна кола, но заради рекуперацията напрактика не се ползват) и ми дадоха талончето.