Почистване на SCV клапан

nolan
Автомобил: Toyota RAV4 / XA30
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 3 пъти

Почистване на SCV клапан

Мнение от nolan » 13 Ное 2024 11:53

Малко да вдигна темата, колеги. Понеже наскоро имах колебаене на оборотите при празен ход, оказа, се че не са дюзи (перфектни са). Кривата на налягането на горивото играеше доста на живи данни, когато я закачих на диагностика. Обикновенно налягането трябва да е около 300бара, големи пикове от 100 до 400 са недопустими. Допустимо е да има 10-20бара максимум. Смених SCV регулатора и колата заспа. В момента работи като бензинова (пу-пу). Надявам се да съм бил полезен.

Симптом за некоректно работещ клапан са:
- Трудно палене след дълъг престой;
- Играене на обороти;
- Гаснене в движение;
- Продължаване на работата на мотора след спирането му от контактния ключ.

Fencho
Автомобил: Corolla Verso 2.2 d4d 136hp

Почистване на SCV клапан

Мнение от Fencho » 27 Ное 2024 21:42

Здравейте,
Имам проблем с паленето на Тойота Корола Версо 2.2 4d4 136 к с 2006г. 2ADFTV
Започна да гасне веднага щом пусна газта. Също започна и по -трудно да пали. Преди време бях сменял SCV клапана с китайски и си работеше без проблем около година, до преди няколко месеца, когато заредих от по-малка бензиностанция. Тогава ми светнa SCV на таблото но се оправи само. След това си зареждам само на Еко- нормален дизел. Имах стар SCV с който също палеше по-трудно преди да го сменя, но не гаснеше и работеше добре. Сложих го да го пробвам докато получа нов от БГ сайт и колата запали, рядко гаснеше, дори я карах няколко километра за проба, да се само обучи, но не ускоряваше или го правеше със закъснение. Междувременно поръчах SCV марка Ridex че е доста по-евтин от оригиналните. Когато пристигна сложих новия клапан но докато махах стария и слагах новия SCV без да искам с ключа докоснах плюса на акумулатора. Даде искра, но сякаш нищо не беше изгоряло на пръв поглед. Сложих новия SCV клапан но не иска да запали. Отново върнах стария с който пред няколко часа палеше, но вече и с него не иска да запали. Сега си имам паметник. Преди май се чуваше леко цъкане от клапана когато давах на контакт , а сега не го чувам, но може и да ми се е струвало. Като свалям клапаните са изцапани с нафта. Иначе стартера върти както обикновенно и понякога аха да запали, но не пали.Започвам да се съмнявам че някой бушон или реле са изгорели. Може ли помощ кой бушон или реле може да е изгорял от късото с акумулатора и къде се намират, или какво друго да проверя? Благодаря предварително!

nolan
Автомобил: Toyota RAV4 / XA30
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 3 пъти

Почистване на SCV клапан

Мнение от nolan » 12 Фев 2025 08:19

Здравейте. Малко ъп на темата и от мен. Забелязвам, че при смяната на SCV-то е много важно да се огледат добре гумените о-пръстени големия и малкия и да се калибрират и сложат добре. При тях понякгоа се получава изпускане на налягането. Също така при смяната на горивния регулатор, докато един върти на стартера, втори човек трябва да помпа бързо на бутона за подкачване и така се получава нужното налягане. Довечера ще пробвам тази процедура, след като за пореден път колата започна да пали доста трудно и стартера се натоварва. Ще пиша, да споделя още опит. Поздрави.

Публикувай отговор