Нова корола крос скърцане при натискане ма спирачка
- FearSoft
- Автомобил: Corolla Hybrid 1.8. Tук е!
- Благодарил/а: 63 пъти
- Получена благодарност: 100 пъти
При мен няма никакво скърцане. Само понякога, когато е валяло и колата е престояла 1-2 дни има един характерен звук на отлепяне на феродото от диска. Но не бих го определил като скърцане. Затова си мисля, че не може да се твърди, че е правило за всички хибриди. По-скоро иска по-детайлен оглед, за да се види откъде точно идва звукът.
Toyota Corolla 1.8L (HEV Special), Ex+, MC23
- skarid
- Автомобил: Auris 1.2T, COROLLA CROSS
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 8 пъти
Колега, оправи ли ти с
Колега, оправи ли то се проблема? При мене се появи на Корола Крос 1.8 на съвсем нова кола на 500кмSv7312 написа: ↑02 Юли 2024 15:35 Здравейте ! Закупих си нова Корола крос awd 2.0 .При натискане на спирачките се чува скърцане , което понякога е доста силно . Чува се и при натискане на спирачките при движение назад . Ходих до представителството в София запад . Кара я човек от представителството и каза ,че е нормално . Има ли друг с такъв автомобил и с този проблем?
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Не разбрахте ли, че скърцането на спирачките в никакъв случай не е 'проблем' или 'дефект'?!!
Зависи от много фактури, включително от начин на експлоатация, от метеорологични условия, от самият шофьор, от начина на разработване и т.н....
Зависи от много фактури, включително от начин на експлоатация, от метеорологични условия, от самият шофьор, от начина на разработване и т.н....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- skarid
- Автомобил: Auris 1.2T, COROLLA CROSS
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 8 пъти
Ок, може и да не е проблем, но е дразнещо.
Попитах, понеже са минали 6 месеца от създаването на темата и мен интересува дали “проблема” е перманентен докато се разработят спирачките или още го има при колегата .
Попитах, понеже са минали 6 месеца от създаването на темата и мен интересува дали “проблема” е перманентен докато се разработят спирачките или още го има при колегата .
- slowtraveler
Не зависи толкова от разработване на спирачките - както казах, причините са мнооого комплексни... Някои спирачки тръгват да свирят когато се поизносят повечко... Други - докато са нови... Ако колегата е променил начина на шофиране - пак може да спрат или да се появат... Ако напече Слънце - ефектът също може да е да спре или започне свирене на спирачки... И съвсем не само при Тойота - това може да стане при всеки автомобил...
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 45 пъти
- Получена благодарност: 58 пъти
Щом ти е нова - свиквай.
Иначе можеш да мажеш пластините и гърба на накладките с високотемпературна грес - има ефект, но не е много дълготраен.
caryЦар
-
- Автомобил: Toyota Corolla Cross 2,0 FWD
- Благодарил/а: 88 пъти
- Получена благодарност: 17 пъти
Скърцане има при плавна работа със спирачките, когато са на ръба на зацепването както при натискане, така и при отпускане. Това става обичайно при паркиране, когато колата се задвижва от електромотора и е абсолютно същото при Хонда и Нисан. Обикновено е по-силно при въртене на място или почти на място на волана и е нормално. Просто въртящия момент на електромоторите е висок веднага след нулата и почват да напъват повече. 

- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
- Обратна връзка:
А тия, които нямаме електромотори, от какво се получава скърцането?
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
-
- Автомобил: Toyota Corolla Cross 2,0 FWD
- Благодарил/а: 88 пъти
- Получена благодарност: 17 пъти
От спирачките разбира се, е пак.

Като са по-напънати и/или е по-влажно пак става.slowtraveler го беше обяснил.
Напъването може да бъде и когато си под наклон и отпускаш бавно и внимателно.

- Ивайло Димов
- Автомобил: Seat Toledo1,8 20V AGN
- Благодарил/а: 162 пъти
- Получена благодарност: 154 пъти

- nov
- Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 40 пъти
Слоу, обикновено мненията ти са доста точни и казани на място, това обаче меко казано (дипломатично) ме учудва. Изброил си доста неща, които наистина са фактори (това с проформа фактурите не го схванАх напълноslowtraveler написа: ↑27 Яну 2025 08:11 Не разбрахте ли, че скърцането на спирачките в никакъв случай не е 'проблем' или 'дефект'?!!

Понеже карам яко, наближи време за смяна на афтър маркет АТЕ накладки с които лично съм изминал 68к.км за година и малко - имаха 3-4 мм още, но реших да ги махна, задържаше ми и преден десен спирачен апарат (има я описана сагата в една друга тема), викам чекАй, шсе направя на гъзар, че се изнервИх, че разни търговци ми праскат цена за АТЕ накладки, като з аоригинални на Лексъс - айде в Тойота и викам на пича дай ми оригинални Тойота накладки за те тоя ориз, човекОТ веднага извади, продаде ми ги със съвета, че имало оплаквания от собственици , че поприскРЪцват, бе викам си това е ОЕМ част, ония си въобразяват, незнат как да спират, били са мокри и т.н. - демек тежичко го раздавам, викам дай и една половинка ОЕМ спирачна течност, че като е гарга да е рошава, отивам при един майсторяга и му викам - сменяй, оня слуша и сменя, сменихме и течността, само да вметна, че освен щампа Тойота на накладките леко в десния ъгъл пише Текстар с по-ситничък шрифтец. Тръгнах аз , кефя се, минАх има няма 100км и...................при скорости под 30 км/ч и надолу се чувам от 200м, като товарния влак спиращ на Подуене в тиха зимна нощ, ама чак ме хваща срам от хората по пътя, спирам аз пипам джанти, апарати да не задържа нещо, да не са загряли - няма никакви симптоми.При скорости над 70-80 и набиване дори на яка спирачка няма скърцане или свирене, на извънградско се не чуват, градско обаче - будя и комшиите сутрин.
Та към автора - карай така, знам от опит мега дразнещо е все едно си с москвич 8-мак с кованите накладки на барабанни спирачки, ако ще те успокои този факт, минах вече 4к.км за 1 месец и шума леко намаля, може и да са олегнали по диска знам ли, на въпроса - ще си взема ли пак ОРГИНАЛНИ накладки Тойота - НИКОГА, само АТЕ, но където се казва това да им е косура, тъпото е, че моята кола е 12-13 годишна, а твоята е нова, но явно ползваме един доставчик на ОЕМ

Та качеството на материала на феродото има огромно значение - въпреки, че мен продавача ме предупреди, ама така друго си е да шибнеш нещо ОЕМ-ско

Последно промяна от nov на 01 Фев 2025 20:49, променено общо 1 път.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- nov
- Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 40 пъти
Тук вече имаме консенсус, но късно го видяхslowtraveler написа: ↑02 Юли 2024 17:06 Зависи от много фактори... Тип и материал на накладки и дискове, конкретното им състояние и т.н.....
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- slowtraveler
Хаха - не знам кога съм коригирал мнение за фактУрите - може и да е било така

Относно качеството - не съм съгласен поради проста причина - феродото се разработва за определен начин на експлоатация, натоварване и т.н... Заедно с определена структура на диска... Зависи колко метални частици и други елементи са вкарани ....
Ако сложиш например много качествени керамични или карбонови спирачки, те ще скърцат много, и няма да спират добре докато не ги вкараш в режим 'много интензивно спиране'... За спортен автомобил са идеални - ще са в пъти по-добре от феродото... И ако сложиш качествено феродо при същите условия- ще страдаш...
Ама в ежедневието не караш спортно, и ще се оплакваш постоянно от карбоновите спирачки - че не спират, че скърцат и т.н...

Но не и за тези условия.
Това имах предвид... Производителя няма да знае как точно ще караш автомобила, и затова предлага 'средно положение'... Което ще скърца ако не ползваш много спирачки (или ако ги ползваш повече и ги 'изпечеш'), и няма да спира ако ги прегрееш...

Та затова смятам, че 'страничният' ефект трябва да го приемеш и ако искаш - ъпгрейдваш спирачки... А ако е ежедневка - се примиряваш и при смяна на накладки - сменяш комплекта с накладки дискове с такива, които са за 'ежедневно шофиране'

EBC. Не са скърцали никога с незнайни дискове на Версо 2010. 35000 км.