zorbata написа: ↑21 Яну 2025 22:09
В EV режим съм стигал до 144 км/ч без да се включи ДВГ, макар че в книжката пише друго. - та "куфара" си върши работата за която е поставен
Всъщност аз писах за кютюка

(така се изписвало правилно, за излишно голямата батерия). И макар, че и аз харесвам много хибридната система на „плъгина“ – това цитираното, съвсем не е за хвалене. Ако се следва написаното от вас – по старата хибридна корола (която имам) е с 1,4 кВт*ч батерия, електрониката позволява „изразходването“ и до около 40% (до колкото знам) – т. е. до 0,56 кВт*ч оставащи – и съм поддържал скорост до около 120 км/ч без да стартира двг.
Смесвате в понятията. (И затова реших, че пишете за хибрида.) За плъгин хибрида – дават, че батерията му е 18,1 кВт*ч – това е енергоемкостта на батерията. Тя е дадена в кВт*ч (системната единица за измерване на енергия е Дж (Джаул), кВт*ч е не системна, но обикновено електроенергията я дават така, което в случая, с батериите за ел автомобили и особено за хибриди е доста неудобно). Както сте го написали – кW (кВт на кирилица) – това са единици за мощност. Обикновено за батериите ни интересува енергоемкостта, но в случая (за ел автомобили и хибриди) е не по-малко важна и мощността, която може да отдава.
Така, че тези 30% за които пишете за плъгин рав – са вероятно ограничение, при достигане на което автомобила започва да работи, като хибриден, поддържайки нивото на заряд около тази стойност. Така, че това съвсем не означава – че тогава може да използва от батерията само 6 кВт, а би трябвало да може да използва (ако производителя не ни мами с пълната мощност на системата) поне 121 кс (или това са 89 кВт). (В случая на плъгин хибрида – при определени режими вероятно и повече. Дават, че ДВГ на плъгина е 185 кс.) Вярно – това не може да продължи дълго – защото бързо ще изчерпи позволения енергозапас около тия 30% заряд – но би трябвало да е достатъчно да позволи поне едно пълно ускорение до максималната скорост, а вероятно дори 2 – така че да е на разположение пълната мощност на системата за ускорение дори при относително стръмно изкачване. Като дори така – ускорение до 180 км/ч вероятно би отнело около половин минута. Така запаса от тези 6 кВт*ч енергия в батерията са повече от достатъчни за да отдава през това време 89 кВт мощност от батерията.)
Но пак е любопитно, защо в ел режим можете да ускорите само до около 140 км – мощността получавана от батерията е напълно достатъчна за ускоряване до над 180 км (дори на куфар

). Предполагам, че ограничението се налага поради достигане на твърде високи обороти от страна на МГ1 („генератора“) при „неподвижен“ вал на ДВГ. Така, че разликата между хибрида и плъгин хибрида и в това отношение съвсем не е голяма. И при хибрида допълнителната мощност от батерията трябва „винаги“ да е наличен, т. е. да може да отдава пълната си мощност до максимална скорост при максимално ускорение с определен запас. Просто, поради ограничението на максималната скорост от 180 км, след достигането и – необходимата мощност за поддържането и е много по-малка (до в пъти) от тази която може да даде ДВГ и пълната мощност вече не е необходима дори за поддържането и при относително стръмно изкачване. При плъгина – тази допълнителна мощност е в пъти по-голяма, но и така – енергоемкостта на батерията му е многократно по-голяма за поддържане на хибриден режим, а поради това е и в пъти по-масивна и обемна. Така и конструкцията на каросерията е необходимо да е по-масивна. И автомобила става чувствително по-тежък. Поне трябва да може да се зададе да съхрани определен заряд в батерията, така че да го използвате, когато пожелаете.