Особености при смяна на антифриз

Аватар
nov
Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 40 пъти

Мнение от nov » 09 Яну 2025 09:38

Решил съм, като сменям всички течности да сменя и антифриза, от прочетеното във форума разбрах, че трябва да позлвам САМО и ЕДИНСТВЕНО оригинален такъв и за колата от подписа е G12++ LLC розов (ако бъркам, моля за поправка) - гледайки цените из сайтовете в Бг за 5 литрова туба се искат безумни суми и по тази причина ще го поръчам от немски сайт. Въпросите ми са всъчщност 2:
1. Този ли е коректния антифриз за колата от подписа за да не объркам нещо?
2. Има ли нещо специфично по смяната му (има ли пробка някъде за източването, трябва ли да се надува с въздух за да излезе всичко,има ли нужда от замяна на термостат при такава манипулация и т.н.) системата сама ли се обезвъздушава и не на последно място, колко литра събира самата система за да знам какво и как да разреждам?

Благодаря Ви предварително за отделеното време
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Аватар
Ивайло Димов
Автомобил: Seat Toledo1,8 20V AGN
Благодарил/а: 162 пъти
Получена  благодарност: 154 пъти

Мнение от Ивайло Димов » 09 Яну 2025 11:25

offtopic.gif Ако има бензиностанция на Тойота там ли ще зареждаш tooth.gif .Въпроса е риторичен .Вземи си BASF Glysantin G12++ в ATO24.de има ,и е на цана 7 евро литър концентрат .HEPU ,ROWE ,Fuchs също имат ,те си купуват присадките от BASF .

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 687 пъти
Получена  благодарност: 268 пъти

Мнение от WoLF » 09 Яну 2025 11:31

Толкова голяма прецизност не е нужна - добра марка G12++, нали пак ще го сменяш с водната помпа :thumbsup:
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
south
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти

Мнение от south » 09 Яну 2025 12:34

Ивайло Димов написа: 09 Яну 2025 11:25 бензиностанция на Тойота
WoLF написа: 09 Яну 2025 11:31 нали пак ще го сменяш с водната помпа
В цитирания сайт има Супер Лонг лайф на Toyota дето се сменял на 8 години - концентрат и премиксиран 5 литрова туба, е вярно за малко повече евро, но не пише дали е G12++ или G12 ако има разлика де. Може пък и колеги от форума, които доставят оригинални авточасти да имат и антифриз, ако се държи да е Тойота. Но защо и водната помпа, необходимо ли е във всички случаи да се сменя? Досега при смяна никой не ми е споменавал, че трябва, интервал нещо от сорта на 80 тина хиляди за тойотския антифриз.

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 17 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 09 Яну 2025 12:47

Аз и на двете тойоти източих радиаторите от пробката отдолу. Долях около 4.5л антифриз и не се занимавах с обезвъздушаване. Има и пробка на блока за източване на цялото количество, но не ми се пипаше нищо по малкия кръг. Антифриз си купих от тойота, около 22лв/литър е. Водна помпа все още не съм сменял, едната е на 420к, другата на 220к км.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

Аватар
nov

Мнение от nov » 09 Яну 2025 12:59

Ивайло Димов написа: 09 Яну 2025 11:25 offtopic.gif Ако има бензиностанция на Тойота там ли ще зареждаш tooth.gif .Въпроса е риторичен .
Скъпи колега................., карайки ВАГ няма как да ме разбереш ................. Тойота, а и всички японци са капризни на консумативи, има теми във форума на хора страдащи от такъв вид пренебрегване, пределно ясно ми е, че нито масло, нито антифриз, нито спирачна течност се произвежда от Тойота, но карам доста и искам да ми е мирна главата, да нямам странични разходи поради спестени общо 30лв разлика спрямо оригиналния ( 5 литра антифриз на Тойота розов в ато24 е на цена накъмто 50 евра).Имал съм ВАГ, поддържал съм ВАГ и съм на ясно там до къде може да се разпростреш и докъде - не, но тук нямам нито времето, нито желанието за експерименти, че освен похарчени доларЕ и време и майсторягите са кът, а тия които са авейлабъл имат часове за след 1 месец и часовата ставка им е приблизителна на тая в официален сервиз на Койота, та риторичния отговор на твоя въпрос е този.Друг е въпроса и на колко от тях им се занимава с Тойота, то не, че Волво не е още по-рядка кола ама нейсе.
---
WoLF написа: 09 Яну 2025 11:31 Толкова голяма прецизност не е нужна - добра марка G12++, нали пак ще го сменяш с водната помпа :thumbsup:
Ще го сменям, но незнам кога - има ли определен пробег или време поради които трябва да сменя водна помпа, тук у форумО съм чел, че разтрака ли се веригата , задължително се сменя и водна помпа, засега нямам такива признаци.
---
south написа: 09 Яну 2025 12:34 ако се държи да е Тойота.
държи се изключително много и най-вече да е САМО Тойота антифриз РОЗОВ и то концентрат и да си го разредя АЗ с дестилирана водица.
south написа: 09 Яну 2025 12:34 Но защо и водната помпа, необходимо ли е във всички случаи да се сменя?
Според мен не, това се прави при смяна на верига и пак тук съм чел , че е почти задължително водна помпа, верига и обтегачи да са 100% оригинални за да не се яде мазната хурка после ................ а бе Тойота............................. на шведа съм с неква ноу нейм италианска водна помпа (единствен компромис по тая джипара) и за сега няма мрЪданИе, и то не заради пари, беше на цена почти колкото оригиналната, но просто според менията на специализирания сервиз била неразличима по качество от оригиналната от опит доказано, вече 40к.км нямам проблеми, но на ориза не смея да си правя експерименти,че..............

А някой знае ли колко литра са нужни за цялата система - някъде четох 6,9?????????
Последно промяна от Akima на 09 Яну 2025 16:01, променено общо 1 път.
Причина: Слети мнения.Има бутон за редакция.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Аватар
nov

Мнение от nov » 09 Яну 2025 13:04

south написа: 09 Яну 2025 12:34 ако се държи да е Тойота.
държи се изключително много и най-вече да е САМО Тойота антифриз РОЗОВ и то концентрат и да си го разредя АЗ с дестилирана водица.
south написа: 09 Яну 2025 12:34 Но защо и водната помпа, необходимо ли е във всички случаи да се сменя?
Според мен не, това се прави при смяна на верига и пак тук съм чел , че е почти задължително водна помпа, верига и обтегачи да са 100% оригинални за да не се яде мазната хурка после ................ а бе Тойота............................. на шведа съм с неква ноу нейм италианска водна помпа (единствен компромис по тая джипара) и за сега няма мрЪданИе, и то не заради пари, беше на цена почти колкото оригиналната, но просто според менията на специализирания сервиз била неразличима по качество от оригиналната от опит доказано, вече 40к.км нямам проблеми, но на ориза не смея да си правя експерименти,че..............

А някой знае ли колко литра са нужни за цялата система - някъде четох 6,9?????????
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 95 пъти
Получена  благодарност: 175 пъти

Мнение от Akima » 09 Яну 2025 14:23

! Съобщение от: Akima
Пускане на 3 поредни поста е недопустимо.
Темата да се приведе в ред от автора.
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

Аватар
nov

Мнение от nov » 09 Яну 2025 15:33

Опитах да копирам последните 2 в първото, като ги пейстна, но не се получава........, после не ми позволява да оставя празно мнение, търсих и бутон да ги изтрия , не намерих.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 95 пъти
Получена  благодарност: 175 пъти

Мнение от Akima » 09 Яну 2025 16:02

Мненията са слети.
Форумът поддържа селективно и мулти цитиране.
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

Аватар
Ивайло Димов

Мнение от Ивайло Димов » 09 Яну 2025 16:15

offtopic.gif Nov виж как изглеждат ОЕ тубите на Toyota SLLC и VW G12 evo .Вагаджийският е произведен и бутилиран от BASF ,гледай 1 литровите .Ама щом си решил да купуваш ОЕ wink.gif твой избор.

6 литра дават да поема

Toyota radiator fluids come in five colors: pink, red, blue, green, and clear. So what do the colors mean? Let's break it down: Toyota Super Long Life Coolant (pink): Toyota has carefully formulated this coolant using hybrid organic acid technology, ensuring optimal efficiency and exceptional durability.

HOAT= G12+

Аватар
nov

Мнение от nov » 09 Яну 2025 16:53

Еднакви са, ама на Тойота са черни :)
Мерси за полезното инфо.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Аватар
Ивайло Димов

Мнение от Ивайло Димов » 09 Яну 2025 16:59

tooth.gif Всичко е BASF ,дори некои компании пишат на техните си туби Glysantin .,другата фирма за присадки е Arteco обща между Total и Chevron .
Щом си решил взимай ОЕ ,ако ще го сменяш ти си свали и измий преливника .Азиатските коли са особени ,трябва да се налива много бавно да не се получи въздушен джоб някъде .

Аватар
ico1
Автомобил: LEXUS RX 450hl
Благодарил/а: 46 пъти
Получена  благодарност: 59 пъти

Мнение от ico1 » 09 Яну 2025 17:12

Като ги гледам имат разлика в цената,цвета и срока за смяна.Поне пет пъти пише че, SLLC e проектиран специално за Тойота.Преди видях зор да намеря зелен антифриз за Мазда даваха го да се сменя на12г. :thumbsup:Мисля,че не само вида на присадките е важен а количеството и начина на смесване,примери много кока кола,стомана и д-р. tooth.gif ppp.gif
LEXUS RX450hl

Аватар
Ивайло Димов

Мнение от Ивайло Димов » 09 Яну 2025 17:18

BASF са го наляли в туба с етикет тойота ,същият тоя SLLC -HOAT (G12+) може да бъде сипан в една дузина марки .Стандартен антифриз без силикати,амини,фосфати,борати ....нищо извънземно .

Заключено