Здравейте.За много години! Регистрирах се тук въпреки ,че автомобила ми е Мазда CX5 2018 2,5 бензин AWD на 160 000км. Колата я имам от година и ми се ще да обслужа адекватно скоростната кутия , раздатка и диференциал.Доста изчетох , но във форума на мазда няма много помагащи . Докато четох често попадам на вашият форум и чета много дискусии относно маслата и реших да пробвам при вас . Като цяло се спрях на RAVENOL , но съм отворен и на други предложения , като не гоня най евтината цена а искам да налея възможно най-доброто.
За скоростната кутия нямам много колебания и мисля да сложа RAVENOL ATF FZ което уж е точно за моята кутия . Но за раздатката и диференциала немога да избера подходящо. В книжката на колата пише MAZDA LONG LIFE HYPOID GEAR OIL SG1 и за дифа и за раздатката , което незнам с какво мога да го заменя .В саита на РАВЕНОЛ когато въведа WIN ми изкарва масла за раздатка 75W90 a за диференциал 70W80 незнам до колко е достоверна информацията в саита им. Като цяло масово се ползва 75w90 и почти всички масла са едновременно GL5 /GL4 . което си го беснявам ,че могат да се ползват там където изискването е за GL4 ,за да няма проблем с цветните метали ( в раздатката и в диференциала вообще има ли цветен метал ) Маслото 70W80 което го дават за диференциала e за хипоидни задвижвания , раздатаката не е ли и тя хипоид? , защото на 75W90 не пише , че е за хипоидни задвижвания . Общо взето ми е каша. ще съм Благодарен на помощ относно правилното масло . Благодаря
Подходящо масло-цялостно обслужване Мазда CX5 2018 2,5 бензин AWD
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 45 пъти
- Получена благодарност: 58 пъти
подходящо масло-цялостно обслужване
Имам и СХ5 със същия дв. и съм сменил частично маслото на АСК-то, като си купих ОЕМ на Мазда от Германия - има тема в форума на Мазда. За раздатката и диф. също можеш да си вземеш ОЕМ масла мисля че ще ти трябват по литър, но не знам каква е спесификацията - питай в СМ.
За АСК-то освен масло ще ти трябва и филтър - в тубата има доста клипчета по темата.
п.п. във форума на Мазда има достатъчно инфо, но трябва да се потърси. Освен че Тойота е собственик на част от Мазда нямат кой знае колко общи неща.
За АСК-то освен масло ще ти трябва и филтър - в тубата има доста клипчета по темата.
п.п. във форума на Мазда има достатъчно инфо, но трябва да се потърси. Освен че Тойота е собственик на част от Мазда нямат кой знае колко общи неща.
caryЦар
- ico1
- Автомобил: LEXUS RX 450hl
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 59 пъти
Колега преди карах CX7 бих те посъветвал да смениш маслата в скоростите в Мазда аз моята я обслужвах там и не беше толкова страшно.На Мазда както и на Тойота маслата за скоростите купи от официалния представител а си ги смени сам като искаш. 

LEXUS RX450hl
- Ивайло Димов
- Автомобил: Seat Toledo1,8 20V AGN
- Благодарил/а: 162 пъти
- Получена благодарност: 154 пъти
https://samurai.bg/%D0%B4%D0%B8%D1%84%D ... 1sg1-.html
126 лева
В САЩ е 31 долара ,аз бих заложил на Равенол доста са иновативни и за някои коли са единствен афтърмаркет производител.За дифа всяко едно 75W90 GL-5 ще свърши работа ,Castrol,Shell ,Ravenol
126 лева
В САЩ е 31 долара ,аз бих заложил на Равенол доста са иновативни и за някои коли са единствен афтърмаркет производител.За дифа всяко едно 75W90 GL-5 ще свърши работа ,Castrol,Shell ,Ravenol
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 45 пъти
- Получена благодарност: 58 пъти
ОЕМ ATF FZ 5х1 л. в гермаското ибей е 75 евро, в БГ реванола 4 л. е около 120 лв.
В СМ казват че тези кутии не се обслужват, а и там маслото го таксуват ...
Това MAZDA LONG LIFE HYPOID GEAR OIL SG1 не мога да го разбера какъв му е вискозитета, от 75W85, 80W90, 75W90 - може би няма голяма разлика, но ???
Филтъра P/N FZ01-21-500 ти е от 30 евро нагоре.
В СМ казват че тези кутии не се обслужват, а и там маслото го таксуват ...
Това MAZDA LONG LIFE HYPOID GEAR OIL SG1 не мога да го разбера какъв му е вискозитета, от 75W85, 80W90, 75W90 - може би няма голяма разлика, но ???
Филтъра P/N FZ01-21-500 ти е от 30 евро нагоре.
caryЦар
Здравейте. Малко колата остана на заден план ,че имаше непредвидени ангажименти. Както и да е, лични неща. Маслото в раздатката и дифа го смених с оригиналното от мазда, хващат точно по 450мл. Докато протече. Скоростната кутия Равенол FZ + филтъра. Благодаря ви за мненията и насоките.
А за двигателно какво бихте препоръчали. Макар ,че тази тема с маслата е безкрайна . Слагал съм Амсойл сигничър 5в30 , сега съм с равенол 5в30 DXG . Сякъш амсоил беше по гладка работат на двигателя но може и да си внушавам . До колкото четох маслото за този двигател трябва да е с ниско ссдържание на пепел или да отговаря на API ILSAC GF6 . Някак ми се ще да сменя равенола ,но немога да преценя с какво . Замислям се и за 0W20 карането ми е 90% градско и чесхо колата даже не успява да загрее напълно , като по принцип не съм състезател даже бих казал че карам доста пенсионерски стил . Извън градско 100-120 ,магистрала 120-140. Колата и с амсоил и с равенол ми гори около 500-600грама за 10 000км. ( сменям масло на 8000-10000 ) кое от двете масла 5W30 и 0W20 ще защитава двигателя по-добре в моя случай . И на каква марка да се спра ,като не гладаме цената ,а качеството
А за двигателно какво бихте препоръчали. Макар ,че тази тема с маслата е безкрайна . Слагал съм Амсойл сигничър 5в30 , сега съм с равенол 5в30 DXG . Сякъш амсоил беше по гладка работат на двигателя но може и да си внушавам . До колкото четох маслото за този двигател трябва да е с ниско ссдържание на пепел или да отговаря на API ILSAC GF6 . Някак ми се ще да сменя равенола ,но немога да преценя с какво . Замислям се и за 0W20 карането ми е 90% градско и чесхо колата даже не успява да загрее напълно , като по принцип не съм състезател даже бих казал че карам доста пенсионерски стил . Извън градско 100-120 ,магистрала 120-140. Колата и с амсоил и с равенол ми гори около 500-600грама за 10 000км. ( сменям масло на 8000-10000 ) кое от двете масла 5W30 и 0W20 ще защитава двигателя по-добре в моя случай . И на каква марка да се спра ,като не гладаме цената ,а качеството
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 49 пъти
- Получена благодарност: 111 пъти
Ето я безкрайната тема:
https://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?t=14926
Приятно четене! За да не стане и тази безкрайна я заключвам.
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016