gena_bs написа: ↑02 Яну 2025 10:09
Не е за T25 точно, но се надявам да са ти полезни
Аз си намерих парчето от сервизното как се отключва муфата, намерих и клипове как го правят със тиксо / изолирбанд и компресор.
Обаче има няколко неприятни капана за които трябва да внимавам:
- Трябва дълго и мъчително, незнайно колко пъти да превъртя мотора на ръка, за да излязат белезите на веригата обратно по белезите на зъбните колела. Т.е. да изглежда както е горе на снимките. Ще се върти много на ръка.
- Трябва да си подсигуря веригата да не мръдне долу в зъбното колело на коляновия вал, защото е зад капака и няма да я виждам. Предполагам че ще се цепят разни дъски, пластмаси и т.н за да я заклиня по бананите, или да намеря начин да я вържа със свински опашки. Нямам готова идея още за това.
- Трябва да изпъна веригата за да не падне и да не мръдне по време на свалянето на зъбните колела от валовете. Пак нямам готов отговор как ще го направя.
- Трябва много да внимавам като махам вала да не го нараня самия него или държачите му. Евентуално мисля да опитам да сваля първия държач зад зъбните колела, и да видя дали няма да мине номера да надувам с компресора през канала за освобождаването на заключващия механизъм, без да свалям вала. Това ако се окаже че отвора е достъпен. Съмнява ме че другите ще останат отворени в мотора и нищо няма да излезе от тая идея.
- Като извадя вала със муфата, и като надувам трябва да внимавам да не счупя заключващия механизъм, ако вече не е счупен заради неправилния монтаж.
- После ще е играчка със зацепването на веригата, така че да легне с маркерните сегменти на белезите на колелата, и да не мръдне отдолу на коляновия вал, и да не се заключи муфата наново докато я намествам по веригата.
Има много капани, които още ги премислям как да процедирам, и не бързам засега да действам. Така или иначе имам 2 работни дни за размисъл, преди да започна да руша, и които все пак трябва да си ги отработя. С тая кола не изкарвам пари, но пък харча, така че не е първи приоритет.
*Гена, това което си пуснал мисля че е много далеч от идеята....
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.