Дилема със стар автомобил

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 45 пъти
Получена  благодарност: 58 пъти

Мнение от zorbata » 29 Дек 2024 19:46

Мой познат "намери" автомобил в един гараж. Собствениците на гаража са извън страната и го отдават под наем. Та въпросният автомобил е пречка. Собственичката на автомобила е починала преди няколко години, намериха се документите на колата(стария зелен талон, ТП от 2016 и ГО от 2016).
Продажбата е невъзможна, но доколкото знам фирмите за скрап ще го вземат. Част от проблема е че е в подземен гараж и поне тези фирми които са питани до момента не се наемат да го извадят от там(със спаднали гуми е).
Има ли друг начин за узаконяване МПС-то?
Старо е 1992 г. но е на 150К и като знам какви неща се карат в БГ може би си заслужава.
caryЦар

Аватар
Митхат
Автомобил: E38
Благодарил/а: 46 пъти
Получена  благодарност: 132 пъти

Мнение от Митхат » 29 Дек 2024 19:50

Много зависи какъв е автомобилът,иначе щом има талон наследниците на собственика...могат да го продадът .

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 45 пъти
Получена  благодарност: 58 пъти

Мнение от zorbata » 29 Дек 2024 21:01

Наследниците са на май... си, доколкото знам в щатите.
Пасат седан, но с кой дв. не знам.
caryЦар

Аватар
Ивайло Димов
Автомобил: Seat Toledo1,8 20V AGN
Благодарил/а: 162 пъти
Получена  благодарност: 154 пъти

Мнение от Ивайло Димов » 30 Дек 2024 06:03

Автоморга за части ,въпроса е дали е спрян от движение в КАТ и дали не му тече данък в общината .Кой модел пасат ,код на мотора ? Виж отзад под стелката в багажника за бял стикер с кодове .

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 684 пъти
Получена  благодарност: 267 пъти

Мнение от WoLF » 30 Дек 2024 07:11

Има голяма вероятност да не можете да направите нищо законно. За незаконно, небето е границата tooth.gif
Аз бих се свързал някак си с новите законни собственици и ги уведомя, че автомобила ще бъде преместен от гаража е вероятно вдигнат от общината като изоставен. Ако не се жегнат от тази информация е ясна работата...
ИзображениеИзображениеИзображение

nasko_jarti
Автомобил: Avensis t 22 d4d
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 5 пъти

Мнение от nasko_jarti » 30 Дек 2024 07:40

Напомпвате гумите, някак го избутвате ( изтегляте) на улицата, свързвате се с паркинги и гаражи, че пречи на движението и проблема става техен. Аз така си реших проблем с една шкода изоставена в дворно място.

Аватар
Stivans
Автомобил: Toyota RAV4/XA40/2,5/2AR-FE
Благодарил/а: 73 пъти
Получена  благодарност: 36 пъти

Мнение от Stivans » 31 Дек 2024 10:29

Ивайло Димов, Ако нямате сключена застраховка Гражданска отговорност, КАТ ще заличи служебно регистрацията на автомобила, но няма да сваля регистрационните табели или да изисква от собствениците да ги връщат. Докато колата се води спряна от движение, се дължи за нея местен данък т. е. колата не е снета от отчет от Общината и продължава да тече разход за нея. Също така, може да се продава спряна от движение кола, но само ако са платени всичките данъци по нея.
Toyota RAV4/XA40 Facelift -2018/2,5/2AR-FE

Аватар
Ивайло Димов

Мнение от Ивайло Димов » 31 Дек 2024 12:59

Заличаване на регистрацията поради липса на гражданска е друга бира .Ако отидеш в КАТ и спреш колата от движение не дължиш и местен данък МПС ,условието е автомобилът да е в частен имот .В момента, в който подадеш заявление за спиране от движение подписваш декларация ,че МПС-то ще се съхранява в частен имот .Общината получава известие от КАТ и спира да начислява данък от датата на заявлението ,а собственика ще получи по пощата писмо с дължимият данък до момента .Работата в тоя случай е ,че се ходи до гише на КАТ и в последствие при пускане отново на място .Като се плащат и съответните такси .При дерегистрация в момента , в който сключиш ГО автоматично МПС -то може да се движи ,целият процес е автоматизиран .
Тук в случая вероятно става въпрос за дерегистрирано МПС на ,което данъците си вървят .Единственият шанс законно да се бракува е наследниците да пратят нотариално заверено пълномощно на лице в България ,което да се разпореди със собствеността им .Дали ще се продава ,бракува или бартеросва ..

Инак похвално ,че ми копи-пействаш ма аз тоя цирк съм го играл ,само дето чорбаджиите беха в друг град на България.

Аватар
Митхат

Мнение от Митхат » 31 Дек 2024 13:12

Тези в парламента не приеха ли някаква корекция и сега ,,..ако автомобилът е една година без застраховка го дерегестрират и после...технотест.

https://www.haskovo.net/news/599865/kat ... astrahovka

Тези в парламента са 240 к@рви и трябва да събират пари на застрахователите .

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 91 пъти

Мнение от gena_bs » 31 Дек 2024 13:48

А, на застрахователите!
За себе си събират!
Да сте чули нещо, че ни готвят 20% ДДС при сделка с недвижим имот на физически лица?

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 31 Дек 2024 13:58

Офтопик
► Виж съдържание
В конкретният случай за автомобила - вариантът за мен е само през новите собственици... Пълномощни, продажби, разрешения и т.н...
Иначе изкарването на автомобила едва ли е такъв проблем - напомпваш гумите, палиш или издърпваш с въже (дори и да не си напомпил гумите)... До удобно място за вдигане...
Юристите ще подскажат, но според мен ако гаражът е ваш - вземате решение за изнасяне на автомобила, уведомявате формално собственика на автомобила да го изнесе в някакъв разумен срок, след което викате 'Металекс' и те го натоварват...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Митхат

Мнение от Митхат » 31 Дек 2024 14:17

► Виж съдържание

Аватар
Ивайло Димов

Мнение от Ивайло Димов » 31 Дек 2024 17:46

Имаше такова предложение но не беше прието щото щеха да го атакуват пред КС .

tora
Благодарил/а: 7 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от tora » 02 Яну 2025 06:43

Ивайло Димов написа: 31 Дек 2024 12:59 В момента, в който подадеш заявление за спиране от движение подписваш декларация ,че МПС-то ще се съхранява в частен имот

Само след бракуване се случва това. Иначе за спрян от движение, продължаваш да плащаш.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 02 Яну 2025 09:34

Така е - данъците ги дължиш при небракуван автомобил независимо къде съхраняваш автомобила. Ако не е бракуван - по принцип трябва да си го прибереш на свой имот, защото иначе могат да ти го приберат. Ако го бракуваш - изисква се или документ от фирма за скрап, че е приет за рециклиране, или декларация, че ще си го държиш в свой имот. Минавал съм по този път и май го бях описал в някоя тема тук... На времето имах автомобил, който спрях от движение (тогава не се плащаше нищо ако спреш от движение автомобил)... След това дадох пълномощно на баща ми да продаде автомобила, той го продаде и така всичко за мен приключи. След няколколко години промениха закона, и в един ден получавам известие за дълг за стотици лева... Оказа се, че въпреки, че автомобилът автоматично са го 'реактивирали' като моя собственост (въпреки, че вероятно новият собственик го е бил регистрирал в друг град), и за няколко години се бяха натрупали данъци...
След голямо ходене по мъките, най-накрая успях да докажа, че автомобилът е бил продаден (тогава не очаквах, че след 10г ще ми потрябва договора за покупко-продажба на автомобила, та търсенето му бе продължително :) ) ...
В случая за старият автомобил обаче нещата може да минат с плащане на данъците само в частта, която не е отпаднала по давност.. Т.е. там 5г или колкото е по закон...
Останалото може да го оспорваш, въпреки, че ще ти го искат и ако платиш нещо - то първо ще погаси най-старият период. Който по принцип дължиш, но няма как да те задължат да го платиш...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Публикувай отговор