Toyota Yaris XP21 /2020 - / - информация, мнения и личен опит с модела

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 20 Сеп 2024 00:04

Hursa написа: 15 Сеп 2024 12:42
► Виж съдържание
Гласувах за добрия ти коментар, но все пак искам да добавя,че естетиката не бива да бъде пренебрегвана и приравнена с масов вкус, мода или повърхностност. Още от Аристотел насам естетиката има място сред най-изтъкнатите достижения на човешката мисъл и творчество. Трудно е простакът да бъде естет, което не изключва тази възможност, разбира се.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 20 Сеп 2024 10:40

Трябва и да изглежда добре автомобила, но все пак трябва основно да ни интересува това, което е под красивата външност. Не да се подвеждаме по външността. И примера е в темата, според мен. Колегата се е спрял на най-скъпото от по-старата версия на автомобила. Тези четири нива над базовото оборудване включват не толкова функционални екстри, а са предимно екстериорни и някой интериорни. И може би дори изкуствено е завишавана цената на по-старата модификация и съответните нива оборудване с нея, за да се предпочете и наложи обновената, модернизирана, според мен - най-вече коригирана хибридна система, за да не изглежда тя много по-скъпа. Още в най-ниското ниво с тази система се предлагат цял ред функционални екстри, предлагани предимно в по-висок клас автомобили, поради относително високата им цена. А оскъпяването, по сравнение с предходните нива (с не обновената система) е с относително по-малка стъпка.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

centil
Получена  благодарност: 42 пъти

Мнение от centil » 20 Сеп 2024 11:15

LEXUS написа: 19 Сеп 2024 23:41 Просто се опитвам да ти обясня, че различните клиенти имат различни приоритети.
Точно, защото различните клиенти имат различни приоритети, различните клиенти избират различни марки и модели. Разликата е в това, че някои клиенти опитват да налагат субективното си мнение, без да имат обективно такова.
LEXUS написа: 19 Сеп 2024 23:41Не съм написал какво е предвидено конкретно за Ярис от Тойота, пиша,че автомобил от този клас по принцип не е предвиден да бъде с изобилно оборудване, каквото е типично за по-високите класове. За това съм написал автомобил като Ярис,а не Ярис.
Както каза и по-рано - Всеки има свое мнение. Има клиенти, които искат да имат по-високо оборудване в този клас автомобили. Защо си мислиш, че колите в този клас, по принцип не трябва да предлагат нищо повече? Както високите класове се развиват, така и ниските ги следват в развитието.
LEXUS написа: 19 Сеп 2024 23:41Ти искаш камера за жена ти в базово оборудване, аз не искам, защото не ме интересува, обяснил съм в мнението си и сравнението между Корола и Голф8, мога да направя такова и между Фабия и Ярис примерно.
Според мен точно ти се изнервяш и пишеш бързо, без да премисляш какво четеш. Никъде не съм написал че искам камера в базовото оборудване. Аз никога не купувам автомобил с базово оборудване и не ме интересува какво се съдържа в него. Също така направих сравнение между Фабия и Ярис, където показах че за СРАВНИТЕЛНО еднакво оборудване Фабията е по-скъпа. И понеже даже ходихме и гледахме и Фабия, и жена ми като служебен автомобил ползва VW, само като видя врътката за фаровете и каза, че не иска личен автомобил с превключвател, който й напомня на такъв от печка "Раховец". Толкова е модерна Фабията, че използва материали разработени миналия век. Като добавим и това, че управлението на темпомата НЕ е с бутони на волана, а има отделна ръчка, нещо от което дори Тойота се отказа и дори в Дачия Сандеро е на волана..
Та аз съм съгласен да направим сравнение Ярис - Фабия, но на края да не се окаже, че пак ще напишеш
LEXUS написа: 19 Сеп 2024 23:41да, Тойота предлагат страхотно съотношение оборудване, техника, цена, спор няма, може би са най-добрите
Като толкова искаш евтин нов Ярис без почти никакви екстри, то все още се намират нови бройки от преди фейслифта с 1,0-l-VVT-i 53kW (72 PS) за под 16 000€, а тези с 1,5-l-VVT-i 92kW (125 PS) за под 18 000€.

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 06 Окт 2024 19:24

centil написа: 20 Сеп 2024 11:15 Разликата е в това, че някои клиенти опитват да налагат субективното си мнение, без да имат обективно такова.
Никои клиенти не могат да имат обективно мнение, защото всеки клиент има субективно такова. Няма смисъл да коментираш неща, които не са ти силата. :D
centil написа: 20 Сеп 2024 11:15 Както каза и по-рано - Всеки има свое мнение. Има клиенти, които искат да имат по-високо оборудване в този клас автомобили. Защо си мислиш, че колите в този клас, по принцип не трябва да предлагат нищо повече? Както високите класове се развиват, така и ниските ги следват в развитието.
Важно допълнение е, че така беше допреди години с масовите предложения в тези класове. Сега нещата се промениха и масово се залага на високо оборудване.
centil написа: 15 Сеп 2024 11:22
centil написа: 20 Сеп 2024 11:15 Според мен точно ти се изнервяш и пишеш бързо, без да премисляш какво четеш. Никъде не съм написал че искам камера в базовото оборудване. Аз никога не купувам автомобил с базово оборудване и не ме интересува какво се съдържа в него.
Като не ти трябва камера - купи си автомобил без камера. Ама на жена ми като й трябва камера, защо да и купувам автомобил без камера?
Всъщност не зная колко задълбочено четеш какво пиша и какво отговаряш. Да, изразил съм се неправилно, имам предвид моята позиция, за която съм написал приоритетите ми при избор, базова Корола или базов Ярис не идват модерно изглеждащи, но идват с куп ненужни за мен екстри. Предпочитам колата да изглежда модерно, без куп алабалистики като екстри, защото аз карам,а не се возя по принцип.Имам основно отношение към шофирането, не към android auto< камера за заден ход, справям се перфектно на огледала, и други глезотии,които не ме вълнуват,а ме вълнува тази кола изглежда ли модерно или изглежда не толкова естетично и модерно. Защото тя технически е относително една и съща, различава се по глезотиите.Това е.
centil написа: 20 Сеп 2024 11:15 И понеже даже ходихме и гледахме и Фабия, и жена ми като служебен автомобил ползва VW, само като видя врътката за фаровете и каза, че не иска личен автомобил с превключвател, който й напомня на такъв от печка "Раховец". Толкова е модерна Фабията, че използва материали разработени миналия век.
:D :D Напълно съм съгласен, изключително грозно, целия концерн ВАГ използва тия шалтери им казвам, всички немски марки доскоро ползваха тия грозни шалтери, добре че сега използват сензорни бутони, мисля,че в Голф 8 и ел. фолксвагените и шкоди вече не са с шалтери :D :D :D
centil написа: 20 Сеп 2024 11:15 Та аз съм съгласен да направим сравнение Ярис - Фабия, но на края да не се окаже, че пак ще напишеш
LEXUS написа: ↑Чет Сеп 19, 2024 10:41 pm
да, Тойота предлагат страхотно съотношение оборудване, техника, цена, спор няма, може би са най-добрите
А ти не разбираш ли, че аз не споря, даже съм го и написал както ме цитираш. Просто предлагам и други гледни точки. w00t.gif
centil написа: 20 Сеп 2024 11:15 Като толкова искаш евтин нов Ярис без почти никакви екстри, то все още се намират нови бройки от преди фейслифта с 1,0-l-VVT-i 53kW (72 PS) за под 16 000€, а тези с 1,5-l-VVT-i 92kW (125 PS) за под 18 000€.
Той не е фейслифт,а два различни модела,като аз харесвам предишния :D punk.gif Сегашният с километражи и табло от Опел Корса 94-та може да съперничи по дизайнерска безидейност на врътките за включване на фаровете тип печка Раховец на Шкода.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

centil
Получена  благодарност: 42 пъти

Мнение от centil » 07 Окт 2024 10:44

LEXUS написа: 06 Окт 2024 19:24 защото всеки клиент има субективно такова.
Виждам, че имаш огромното желание да имаш последната дума по този казус.
За съжаление ще те разочаровам - когато аз паркирам Toyota Yaris XP21 всяка вечер в моя гараж и всяка сутрин го изкарвам от гаража, то аз имам обективно мнение за колата. В случая твоето сядане в такъв автомобил в един шоурум за 5мин е субективно мнение.
Също, когато имам над 50.000км със старата генерация Yaris, то мога да направя обективна разлика между двете. А ти може да направиш само субективна, защото си ги гледал главно при дилъра.
Събрания ежедневен опит с даден продукт не можеш да го замениш с нищо друго на света.
LEXUS написа: 06 Окт 2024 19:24 А ти не разбираш ли, че аз не споря
И аз не споря.. очаквам нормална дискусия, но ти я избягваш постоянно лавирайки и намесвайки винаги различни критерии - финансови, технически, естетически и т.н. Искаше да сравняваме Ярис с Фабия, но бягаш от това намесвайки "Голф 8 и ел. фолксвагените и шкоди". Не е нормално да се сравнява малък автомобил с бензинов двигател с автомобили от друг клас и друго задвижване.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 07 Окт 2024 12:28

centil написа: 20 Сеп 2024 11:15 Както каза и по-рано - Всеки има свое мнение. Има клиенти, които искат да имат по-високо оборудване в този клас автомобили. Защо си мислиш, че колите в този клас, по принцип не трябва да предлагат нищо повече?
Абсолютно... Колега бе взел за щерка си някъде 2009г Ярис топовото оборудване, дето по него време струваше някакви удивителни (и неразумно дадени според мен :) ) пари ... Да, с навигация, безключово палене и т.н. и т.н... (и един кашон дискове за навигация за Европа и т.н.)
Но това им харесва - това са взели...
Относно 'субективното усещане в шоурума' - да, субективно е, но още там ти разбираш дали даден автомобил МОЖЕ да е за теб, дали ти пасва на търсените критерии и тежеста на всеки критерий и т.н. и т.н....
Втората фаза е тест-драйва, който общо взето шлифова някои впечатления... Правил съм доста тест-драйв и мога да кажа, че ми е било достатъчно за създаване на достатъчно добра и пълна картина...
И да - някои автомобили така ти пасват, че не ти се слиза от тях :) Други - предпочиташ да бягаш веднага :)
Яриса (2009) като ходихме да го избираме ме бе впечатлил от големият вътрешен обем и удобство на предните седалки (там и задните можеха да се накланят от пасажера още по него време)... И комфортната возия - странно добра за такъв малък автомобил... Да, не бих си взел Ярис, но лично за мен е много добър избор за хората с такива потребности... :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Zaza

Мнение от Zaza » 06 Дек 2024 16:39

Здравейте! cool.gif Да повдигна темата с един въпрос. Пред дилема съм кой вариант е по-изгоден за покупка в дългосрочен план, предвид текущите цени на Тойота:
1. Ярис 2021/22 с цени започващи от около 30к лв.
2. Новият фейслифт започващ от 42к. лв. базово оборудване на промоционална цена до 8.01.2025г.
Заслужава ли си според вас закупуването на фейслифта, при положение че за няколко години губи 30% от първоначалната цена?
На ясно съм, че всеки автомобил губи най-много стойността си в първите години, но не са ли някак много цени от 42к за този клас автомобил. unsure.gif

Аватар
veso_hds
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти

Мнение от veso_hds » 06 Дек 2024 17:41

Zaza написа: 06 Дек 2024 16:39 ....но не са ли някак много цени от 42к за този клас автомобил
Безбожно много са, направо се оляха.Според мен по-добре е 3-4 г. кола на много по-ниска цена.
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

Публикувай отговор