Yaris Cross - има ли вече собственици?
- Namu
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
Колеги, преди 2 дни забелязах нещо бяло по черната част отзад, където са задните светлини. Нещо бледо синкаво, не успявам да го изчистя. Не е грапаво и не изглежда нито като нещо да е полепнало, нито като да се е отлепило нещо. Има и от другата страна две петна, като капки. Някакви идеи?
- Прикачени файлове
-
- IMG_20240818_100415.jpg (594.41 KiB) Преглеждано 8697 пъти
-
- Автомобил: Corolla ts
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 18 пъти
Най вероятно ,от водата или препарата на автомивката.
Corolla ts 1.8 hybrid 2020
- Namu
- Получена благодарност: 6 пъти
Здравейте, днес сменях гумите и бях поразен от гледката на ръжда. Според вас нормално ли е?
Всичките 4 колела.

- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
Ако не искате ръжда там на всяка смяна на гуми мажа с грес главината и джантата в частта, където ляга на главината. Резбите не се мажат. Преди да се намаже се почиства с парцал старата смазка.
Carina E 4AFE LB 1992
-
- Получена благодарност: 42 пъти
За да се избегне появата на корозия по повърхността на спирачния диск където има контакт с джантата се използват подобни материали:

https://www.liqui-moly.com/en/wheel-hub ... .html#4058

https://www.liqui-moly.com/en/wheel-hub ... .html#4058
Преди светът се управляваше от умните. И това беше много жестоко. Умните принуждаваха простите да учат. На простите им беше тежко..
Yaris XP13 1NZ-FXE - ex
Yaris XP21 M15A-FXE
Yaris XP13 1NZ-FXE - ex
Yaris XP21 M15A-FXE
- WoLF
- Благодарил/а: 684 пъти
- Получена благодарност: 267 пъти
Спирачните дискове ръждясват при минимална влага. Един дъжд и са готови. Нищо притеснително, има варианти, както се каза 

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Чисто теоретично - не бих мазал главината и джантата с грес или смазка - все пак основното, което държи джантата към главината особено при удар в дупка е силата на триене между главината и джантата.. Виж тънко боядисване би трябвало да реши проблема..
Но както казват колегите - това в реалност не е и проблем, а повече - нежелан ефект... При смяната на дисковете на предни автомобили съм вземал и боядисани такива (приличаше на оксидация в тези зони) - там нямаше такъв проблем с ръждата...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
Да, това има резон. Но мисля, че като е стегнато смазката се избутва и мекия алуминий на джантата се притиска доста добре в твърдата обработена не съвсем гладка повърхност на диска и смазката не работи като смазка. Поне така се надявам и до сега вече четвърта година не е имало проблем. Повърхностите са като нови. Когато започнах да мажа колата беше нова и не беше ръждясала.
Също така смятам, че обработката с машина и телена четка на алуминиева джанта разваля равнината на прилягане и увеличава средния отвор, особено като е окислена преди това.
Също така смятам, че обработката с машина и телена четка на алуминиева джанта разваля равнината на прилягане и увеличава средния отвор, особено като е окислена преди това.
Carina E 4AFE LB 1992
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Все едно всеки сезон да вдигаш колата и с четка да й миеш дъното (пода) защото било мръсно. 

Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на дизелов автоматик ->

-
- Автомобил: Corola Verso 1.6vvti - 2003г.
- Получена благодарност: 1 път
От десетина дни и аз съм собственик на Yaris Cross. Изненадаха ме - дойде 1 месец предварително. Засега още се опознаваме (и разработваме). Първите впечатления са добри.
Корола Версо 1.6vvti - 2003 г.
Ярис Крос - 2024
Ярис Крос - 2024
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
Честито! Безаварийна експлоатация, само да ви радва!
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
-
- Автомобил: Corola Verso 1.6vvti - 2003г.
Здравейте, колеги!
По никакъв начин не мога да изкарам информация на контролното табло за среден разход на Трип А, Трип Б или текущ. Виждат се само два параметъра: единият е изминато разтояние, а за другият може да се избира между време или средна скорост. Дали е свързано с нивото на оборудване (моето е Chic)?
Някой от колегите с по-високи нива би ли споделил дали при тях се вижда среден разход?
По никакъв начин не мога да изкарам информация на контролното табло за среден разход на Трип А, Трип Б или текущ. Виждат се само два параметъра: единият е изминато разтояние, а за другият може да се избира между време или средна скорост. Дали е свързано с нивото на оборудване (моето е Chic)?
Някой от колегите с по-високи нива би ли споделил дали при тях се вижда среден разход?
Корола Версо 1.6vvti - 2003 г.
Ярис Крос - 2024
Ярис Крос - 2024
-
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 13 пъти
При мен се вижда среден разход (Tank average), нивото също е Chic. Настройва се от cluster settings.
Toyota RAV 4 Hybrid 2024 (A25A-FXS), Yaris Cross 2024 (M15A-FXE), Toyota Corolla 2008 1.4 D4D Luna (1ND-TV)
- orion_cancer
Здравейте,
от началото на август съм собственик на Yaris Cross 1.5 chic. Днес на 15000 км. смениха масло и филтър. Фалирах! 566 лв.! Платих за 4 туби по 1 литър, общо 4 литра, понеже ми казаха, че двигателят събира 3.5 литра, и ще ми дадат последната туба с остатъка. Погледнах в багажника вкъщи, понеже бързах и нямаше нищо.
Та да питам, някой на първа смяна масло, върнаха ли му остатък?
от началото на август съм собственик на Yaris Cross 1.5 chic. Днес на 15000 км. смениха масло и филтър. Фалирах! 566 лв.! Платих за 4 туби по 1 литър, общо 4 литра, понеже ми казаха, че двигателят събира 3.5 литра, и ще ми дадат последната туба с остатъка. Погледнах в багажника вкъщи, понеже бързах и нямаше нищо.
Та да питам, някой на първа смяна масло, върнаха ли му остатък?
Sum, quod eris, quod es, ante fui