Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
Monster
Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
Благодарил/а: 156 пъти
Получена  благодарност: 121 пъти

Мнение от Monster » 09 Ное 2024 07:11

BOz написа: 28 Окт 2024 11:26 Искам да споделя едни мисли за това кое е конкурент на РАВ4.
https://www.gwm.bg/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D ... wey/wey-03
През изминалата седмица успях да видя въпросния автомобил на изложението. С две думи, за същата цена получаваш такъв автомобил, че РАВ4 е като изкаран от миналото десетилетие. Ако влезнем в качеството на изработка, РАВ-ката е в трета глуха.
Единственото нещо, което липсва на този автомобил, е имидж и доказала се надеждност. Ако изключиш тази надеждност и имидж от уравнението, то дилемата е все едно преди 30 години дали да си купиш Москвич или Камри, например.
Мирослав Петков написа: 28 Окт 2024 19:54 Аз пък гледах Honda c rv плъгин, цената му беше 121хил и беше с по луксозен интериор от рав-ката! Не съм чел колко е надежна хибридната им система, но ако е аналогична бих взел нондата!
Тъй като не споделям мненията за споменатите два конкурента на Равката, да взема и аз да споделя едно видео, което ми изскочи тези дни за модел, който на мен ми изглежда повече като истински конкурент и то от марка, славеща се като луксозна. За въпросния Мерцедес:
- Сложили са по-голяма батерия (24.8 kwh, сравнено с 18.4 kwh при Равката), но пробегът не е особено по-голям - към 90 км го дават, което е постижимо и за Тойотата и то с цели 25% по-малка батерия.
- Разходът на бензин също звучи леко разочароващо (почти 10 литра на 100 км), предвид че при Тойотата е с 40% надолу. Видно хибридната система на Тойота превъзхожда немската, но пък вероятно купувачите на такава кола не ги интересува особено разхода, а търсят по-скоро лукса.
- Мерцедеса все пак има задвижване на всички колела, за разлика от споменатия по-горе модел на Хонда, за който поне аз останах с впечатление, че е само с предно предаване.
- Цената на Мерцедеса не знам как върви в България, но с бързо търсене в Гугъл цената в долари ми звучи близка до тази на Тойотата, поради което смятам, че това вече се явява реален конкурент, особено за хората търсещи повече лукс.

И преди 3 години, когато гледах видеа, за да се информирам преди покупката на Равката, при сравненията с другите марки винаги се изтъкваше, че техният интериор превъзхожда този на Тойота. Това си остана и единственият параграф, по който и до ден днешен конкурентите могат да изпъкнат по някакъв начин. За тези 6 години, откакто е излязло това поколение на Рав4, Тойота така и не направиха някаква съществена промяна по интериора и това не е случайно - първо според мен е достатъчно практичен и второ явно не е пречка тази кола да става най-продавания модел в света в годините назад, най-вече заради превъзхождащата в технологично отношение хибридна система, а и славата за нейната гаранция и надеждност. От моя гледна точка на просто селско чадо и от опита ми с предишните коли (Поло, Йети) и със сегашното Зое, в Тойотата като седна си се чувствам, че сядам в значително по-луксозен и комфортен интериор от споменатите и качеството на изпълнението също изглежда доста стабилно (без движещи се пластмаси, за разлика от Зоето, при което например подлакътникът му имам чувството, че всеки момент ще се разпадне). И пак понеже вероятно съм простичък и назадчив по отношение на модерното, предпочитам в пъти истинските физически бутони в "остарелия" интериор на Равката, пред разните полу-физически полу-тъч изпълнения, които ще видите в долното видео за Мерцедес Бенц. Единственото, което бих се радвал да видя като промяна (но на дали), в следващото поколение Rav4 PHEV, е да предложат трифазно 22 kw AC зареждане, каквото е при Зоето. 100 пъти по-практично ми се струва да имаш такова бързо зареждане на евтините/безплатни AC станции, отколкото бързите DC зарядни портове, които слагат на новите плъг-ин хибриди като Кодиак, китайските Уей и споделения в долнотото видео Мерцедес. 11 kw AC зарядно, което слагат на въпросните конкурентни плъг-ин хибриди пък ми се струва все още твърде бавно и едно 22 kw решение би направило всеки един модел да изпъкне пред конкурентите, поне ако аз трябва да избирам между тях.

Ето го и споменатото видео, което исках да споделя:

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 09 Ное 2024 09:35

Предполагам има някакви обърквания в сметките за разхода... Ако погледнеш предходният хибриден GLC350е му дават разход 2л/100... Пък на новият - 10+л/100 градско.. Да не би вече да смятат разхода само с ДВГ, а електрическият да си е отделно?
Из сайтовете също има притеснителни разминавания - не знам вярно ли е, но ми се струва странно (и много малко) предходният GLC да е бил с просвет 12см,,, А новият с 20+см...
За електрическият пробег - там вероятно също факторите са различни... Братовчед ми си смени 'старият' Рейндж Ровър Спорт с последният модел плъгин хибрид... 400+к.с... Та електрическият му пробег се въртял около 100км, въпреки доста по-големият обявен от производителя..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Monster
Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
Благодарил/а: 156 пъти
Получена  благодарност: 121 пъти

Мнение от Monster » 09 Ное 2024 09:59

Това с 1-2 литра на 100 км е за онази странна сметка дето първо караш на ток докато свърши и после караш малко на бензин. Иначе във видеото 10 литра на 100 км се споменаваше за варианта, в който не си заредил батерията с ток и си караш на бензин. При Равката в този вариант разходът е около 6 литра на 100 км, та от там споменах, че е 40% надолу заради по-ефективната хибридна система.

Мирослав Петков
Автомобил: RAV4 Plug in hybrid
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 93 пъти

Мнение от Мирослав Петков » 10 Ное 2024 17:13

Аз пък следя развитието на cablegate в канада и америка и си поръчах този протектор за буксата. В този крип подробно са обяснили причината за гарваничната корозия. Пуснете си субтитри , че говорят на френски.

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 10 Ное 2024 18:23

Monster написа: 09 Ное 2024 07:11 Цената на Мерцедеса не знам как върви в България, но с бързо търсене в Гугъл цената в долари ми звучи близка до тази на Тойотата,
Rav4 в УСА е от 43к Долара.
GLC от 60k Долара.
Не е като да не се разминават.
Мирослав Петков написа: 10 Ное 2024 17:13 За въпросния Мерцедес:
- Сложили са по-голяма батерия (24.8 kwh, сравнено с 18.4 kwh при Равката), но пробегът не е особено по-голям - към 90 км го дават, което е постижимо и за Тойотата и то с цели 25% по-малка батерия.
На Мерцедеса пробега по ЕПА е 86 км.
На Равката - 67 км.
Разлика от 28% по-голям пробег се получават от 35% по-голяма батерия.
Вземайки предвид, че Мерцедеса тежи с около 13% повече, не мисля, че Равката е толкова по-икономична.

Нека сравняваме цифрите в един и същ формат и стандарт.

Но накратко, това не не са конкурентни автомобили. Няма да попаднат в една везна на чуденката дали да вземеш едната или другата, при 50% разлика в покупната им цена.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

dechev_alexander
Благодарил/а: 1 път

Мнение от dechev_alexander » 11 Ное 2024 09:34

Здравейте, аз чакам доставка на Рав 4 плъг ин хибрид . Обадиха ми се че колата вече пътува за България от Япония.Да попитам колко отнема горе долу като време този процес ?

simichoil
Автомобил: Rav4 Plug-In Hybrid
Благодарил/а: 5 пъти
Получена  благодарност: 11 пъти

Мнение от simichoil » 11 Ное 2024 09:45

dechev_alexander написа: 11 Ное 2024 09:34 Здравейте, аз чакам доставка на Рав 4 плъг ин хибрид . Обадиха ми се че колата вече пътува за България от Япония.Да попитам колко отнема горе долу като време този процес ?
Около месец и половина отне при мен самата доставка от Япония до България. Разтоварват в Пазарджик ако не се лъжа и от там вече към съответните градове. Плаца на който се разтоварват е на Рено (така разбрах аз).

dechev_alexander
Благодарил/а: 1 път

Мнение от dechev_alexander » 11 Ное 2024 12:32

simichoil написа: 11 Ное 2024 09:45
dechev_alexander написа: 11 Ное 2024 09:34 Здравейте, аз чакам доставка на Рав 4 плъг ин хибрид . Обадиха ми се че колата вече пътува за България от Япония.Да попитам колко отнема горе долу като време този процес ?
Около месец и половина отне при мен самата доставка от Япония до България. Разтоварват в Пазарджик ако не се лъжа и от там вече към съответните градове. Плаца на който се разтоварват е на Рено (така разбрах аз).
На мен на 20 октомври ми звъннаха,че пътувала колата ама дилъра каза декември януари,че ще бтде тука. Надявам се декември да дойде

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 45 пъти
Получена  благодарност: 58 пъти

Мнение от zorbata » 11 Ное 2024 18:26

Alexandov_777 написа: 21 Окт 2024 09:44 Здравейте! Някой имал ли е подобен проблем: На EV mode, с останала батерия за 3-4 км., директно се включва двигателя, и то според мен в режим за зареждане на батерията.
Сега като е малко по-студено забелязах, че при температура под 5С* и оставащи 6 км. на батерия, се включва дв. и на таблото пише че си е в EV режим.
А сутрин ако нямам достатъчно заряд на батерията за EV режим, мога да си пусна климатизацията на купето като се ползва ток от батерията за това.
caryЦар

Мирослав Петков

Мнение от Мирослав Петков » 11 Ное 2024 18:40

Точно така е момчета на колите на всички ни! Което означава ,че така работи системата и всичко е наред.

eurosp
Автомобил: RAV4 HYBRID 2019
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 5 пъти

Мнение от eurosp » 15 Ное 2024 08:27

Да попитам и при вас ли е така.
Колата е Rav4 plug in 2021. Карам я основно като хибрид в момента. С една дума не зареждам батерията. Когато запали сутрин, колата работи 6-8 мин на двигател без значение дали е пуснато парното. Предната, която беше нормален хибрид работеше 3-4 мин макс и гаснеше. Не разбирам каква толкова е разликата. Все едно са вдигнали работната температура на двигателя .А най -странното е че спирам при загряла напълно кола, паля я след 10 мин и тя пак работи 1-2 мин. на двигател. Тези неща нямаше да ги усетя ако не карах и хибрида и плъгина по едни и също време. Някой има ли подобни наблюдения или обяснение

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 684 пъти
Получена  благодарност: 267 пъти

Мнение от WoLF » 15 Ное 2024 08:44

Или загрява до работна температура катализатора или дозарежда батерията до някакво санитарно ниво...
ИзображениеИзображениеИзображение

Мирослав Петков

Мнение от Мирослав Петков » 15 Ное 2024 19:06

Така е, запали ли веднъж работи доста време. Дори и да съм спрял за половин час и пак да запаля ,т.е още е топла, пак първото палене на бензин продължава дълго. Не съм карал хибрид да хвана разликата, но потвърждавам по дългата работа на двигателя при първо палене!

mukot
Автомобил: Toyota Corolla Cross 2,0 FWD
Благодарил/а: 88 пъти
Получена  благодарност: 17 пъти

Мнение от mukot » 15 Ное 2024 20:07

Според мен е заради по-голямата батерия на плъг-ина. Държи повече ток в нея, защото при правене на алгоритъма за управление разсъжденията са, че който е с плъг ин може да иска да кара само на ток и да зарежда електричество за да пести. Искам да кажа, че оптимизацията при плъг ин е със зареждания на електричество, а ако не го зареждаш е по-неоптимален от "самозареждащия се" хибрид. mellow.gif

Мирослав Петков

Мнение от Мирослав Петков » 15 Ное 2024 22:57

Така е докато загрее, после ще те бия с твоя самозареждащ хибрид ,ако щеш на вървеж ,ако щеш и на нисък разход - в хибриден режим, не на ток!

Публикувай отговор