Corolla Verso 2004-2009. Претапициране врати.
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 49 пъти
- Получена благодарност: 111 пъти
Здравейте, колеги.
Като напиша в Гугъл - "претапициране на кори на врати с кожа", до трета страница излизат почти всички автофоруми, не и на Тойота. В нашия форум, не намирам такава тема и с вътрешната търсачка. Та реших да споделя опит.
Може, аз да съм изтеглил късата клечака с моята Тойота, може пък да има и други с този проблем.
И така, взех колата на петата й година и нямаше забележки с тапицерията на вратите, като не броя замърсяването.
Купих препарат за сухо пране, май беше на Michelin. Много внимателно извърших процедурата и светнаха.
След около година, започна да се отлепва плата от дунапрена и за още около година станаха на парцали, увисна плата и на четирите врати, къде повече, къде по-малко.
Дали съм прецакал нещата с прането или им е дошло времето на корите да се сменят, не знам. Дунапрена на плата беше пожълтял и се ронеше.
След доста четене по другите форуми, реших да претапицирам корите с изскуствена кожа и да не се опитвам да го правя сам.
Само разглобих корите и ги занесох на майстор и после ги сглобих. И за късмет, попаднах на правилния човек от първия път.
Лично за мен, резултатът е повече от задоволителен. Само с мокра микорофибърна кърпа ги забърсвам. Снимките по-долу са след година и половина експлоатация - това лято(имаше доста жеги) и зимата преди това не беше от най-леките.
Как да разглобим корите:
Като напиша в Гугъл - "претапициране на кори на врати с кожа", до трета страница излизат почти всички автофоруми, не и на Тойота. В нашия форум, не намирам такава тема и с вътрешната търсачка. Та реших да споделя опит.
Може, аз да съм изтеглил късата клечака с моята Тойота, може пък да има и други с този проблем.
И така, взех колата на петата й година и нямаше забележки с тапицерията на вратите, като не броя замърсяването.
Купих препарат за сухо пране, май беше на Michelin. Много внимателно извърших процедурата и светнаха.
След около година, започна да се отлепва плата от дунапрена и за още около година станаха на парцали, увисна плата и на четирите врати, къде повече, къде по-малко.
Дали съм прецакал нещата с прането или им е дошло времето на корите да се сменят, не знам. Дунапрена на плата беше пожълтял и се ронеше.
След доста четене по другите форуми, реших да претапицирам корите с изскуствена кожа и да не се опитвам да го правя сам.
Само разглобих корите и ги занесох на майстор и после ги сглобих. И за късмет, попаднах на правилния човек от първия път.
Лично за мен, резултатът е повече от задоволителен. Само с мокра микорофибърна кърпа ги забърсвам. Снимките по-долу са след година и половина експлоатация - това лято(имаше доста жеги) и зимата преди това не беше от най-леките.
Как да разглобим корите:
- Прикачени файлове
-
- Втулки.jpg (296.7 KiB) Преглеждано 14646 пъти
-
- Задни врати.jpg (432.91 KiB) Преглеждано 14646 пъти
-
- Предни врати.jpg (358.98 KiB) Преглеждано 14646 пъти
-
- Близък план.JPG (244.23 KiB) Преглеждано 14646 пъти
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016

Браво. Това се каня да го направя вече втора година. Дано скоро намеря време, че и мен ме дразни разлепения плат.
Какво ти струва удоволствието?
Какво ти струва удоволствието?
Corolla Verso 1.8VVTi SOL 2006, Honda Jazz 1.4 CVT
www.polivni.com
www.polivni.com
Браво колега, много полезна тема. Имам Авенсис Т25 и корите на вратите ми бяха неразличими от нови. До момента в който ми се изцапаха предните и ги почистих, там където бяха петната. Естествено плата провисна. Преди два месеца пуснах тема за добър тапицер в Пловдив, но явно никой не е претапицирал кори на вратите или поне не е останал доволен от услугата в Пловдив. А и ме спираха пластмасовите нитове отвътре на корите. Ако е удобно, би ли споделил на лс къде ти правиха корите, понеже са станали перфектно.
Къде го правят това претапициране ,че имам нужда..!Благодаря предварително.
- etto
- Получена благодарност: 1 път
Та колко струва въпросното удоволствие и при кой човек ?
- gimara
Ако си го направиш сам, може и 30 лева да излезе. В България тапицери много, намираш някой и питаш за цена.

- etto
- Получена благодарност: 1 път
В темата си сте казал "И за късмет, попаднах на правилния човек от първия път.", което означава че има и такива, които не са читави и вършат незадоволителна работа, както в повечето сфери. Ето защо е напълно логично да споменете къде сте направили процедурата за да могат и други хора да се възползват от услогата на човека след добър отзив. За цената не търсим най-евтино, а най-добро, за да могат хора като мен да си правят сметката. С две думи посочих, че темата не е особено полезна, тъй като казвате едва ли не е "Хора, имам тоя проблем, смених частта и всичко е супер", което не помага на никой...защо мислите, че хората по-горе са Ви питали за цена и за човека..очевидно същия проблем го имат и други хора. Очевидно е и че нещата могат да се оправят с претапициране.
- gimara
Заради подобни изказвания, някои колеги спряха да правят фотоотчети. Защото се задава въпрос, посочва се къде е отговора и какво може да се направи по проблема, но вместо едно простичко БЛАГОДАРЯ, хората положили усилия да помогнат, получават упреци. Сега ще се опитам да обясня, защо темата е в този вид и защо не съм дал повече информация, след което ще я заключа.
1. Защо не публикувам координати на майстора?
1.1 - т3.9 от правилата - Публикуването на търговски обяви, реклами, както и опити за изтъкване на конкретни сервизи с цел популяризиране, в който и да е раздел на форума, става само след съгласуване с администратор, или модератор.
1.2 - Може би майстора, който ми направи колата, не се занимава с ремонт на кори на врати и ми е направил услуга, по някаква причина?
2. Колко струва?
2.1 С плат ли ще се прави, ако да с какъв, има евтини и скъпи?
2.2 С кожа ли ще се прави, ако да с естествена или изкуствена?
2.3 Сами ли ще си разглобите корите или ще закарате колата и ще си я получите готова?
2.4 Ако от София и поне два пъти дойдете до Пловдив, с колко ще се увеличи цената?
2.5. Ако тапицерската услуга се извършва в малък град, колко по-евтино може да излезе?
Т.е. Цената може да се различава 2-3 пъти, според условията!
Създадох темата, за да покажа основно как да си разглобим и сглобим корите с проблемната тапицерия. Защото, когато тръгнах да търся решение, всички тапицери, които питах, искаха корите разглобени. След като видях резултата, направих и снимки на готовия продукт, за да видят колегите, че усилията си заслужават. Към момента, 4 години по-късно, тапицерията си е същата като на снимките.
Успех на всички, които ще претапицират!

- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 575 пъти
Знам че темата е относително стара, но я допълвам за да не отварям нова тема.
Корола-Версо 07.2007. Платовете си бяха направо отделни и увиснали по корите.
Свалят се корите от вратите, и се разглобяват както е описал gimara.
След като се махне плата става една брутална лепкава мизерия, която изглежда така:
Чисти се със четка за дрехи с дръжка тип "ютия" и коресилин. Струваше 2.40лв. на Хоум-макс. Разхода за 4 кори е от порядъка на литър коресилин. Работите на открито, с ръкавици, маска, предпазни средства, и дрехи които после ще изхвърлите.
След почистването на разложения дунапрен и лепилото по задната страна получавате този резултат:
След това почистените кори ги минавате със едра шкурка за дърво, без да се вживявате особено със шкуренето - идеята е да направи пори и драскотини, в които да влезе лепилото и да се захване стабилно. По краищата на кората, задните ръбове, и особено на ъглите се вживявате повече със шкуренето, защото са слаби места под напрежение.
След това почиствате и обезмаслявате кората - аз ползвах спрей за спирачки и домакинска хартия. Идеята е да махнете остатъчните мазнини от старото лепило и коресилина, и да махнете стружките от шкурката. Трябва ви идеално чиста и обезмаслена повърхност.
Ползвах контактно лепило, мисля за балатуми от снимката, че такова намерих набързо, и щипките от снимките. 12 не стигат по принцип, но са достатъчно при много обрана употреба само по ъглите и слабите ръбове.
Лепилото се намазва с четка за боядисване, като по възможност там където е намазано не го повтаряте със четката без да е натопена в лепилото. Където го натрупате много,ще ви пропие евентуално през плата. Аз ползвах плат за канапета. Отгоре изглежда и се усеща на пипане като микрофибърна кърпа, отзад е като одеало от материята на мокрите кърпички. Действа се както си пише на гърба на кутията - намазва се лепилото с четката, чакате 10-15 до 20 минути да засъхне и без да мажете плата го залепяте за кората, като "гоните балоните с въздух навън". Стратегията за лепенето на плата е да започнете от горния ръб откъм стъклото, и да лепите плата с хоризонтални движения надолу, за да се оформи чупката в долната част на кората. Обратното открих че е грешна стратегия. Плата го фиксирате отгоре и го сгъвате на 2 през лицето. Разнасяте го по кората с ръcе отвътре през сгъвката.
Схематично показано, и снимка на лепилото:
След като залепите плата на лицето на кората, обръщате кората, изрязвате грубо плата по формата на кората и намазвате наново ръбовете и плата с лепилото. Чакате 10-15 минути за да засъхне лепилото, и започвате да обръщате плата и да оформятe ръбовете, като излишния плат го изрязвате с макетно ножче да не пречи, и да мине покрай крепежните стебла и ребрата на кората отзад. Стягате със щипките по ъглите и по ръбовете където ви иде малко плата. Горе по снимките се виждат къде са щипките и може да се ориентирате какво се е получило.
Краен резултат след 4 часа занимания:
За днес-утре остава да изрежа "на Х" отворите за дръжките на бравите, на бутоните за стъклата и дръжките за издърпването на задните врати. Ще се маже отзад и плата преди да го разрежа и кората наново с лепило и ще се фиксират изрязаните части отзад. Ако не забравя да снимам ще добавя и снимки.
* Разходи - 30 лева за кутия лепило, и имам останали 200 грама от него в кутията за момента. 10 лева за литър коресилин. 1-2 лева за шкурка ако няма отпадъчна. 14 лева за 2.5м плат, от който имам сигурно поне 0.5х1.4м парче останало. 2.45-2.50 за четка "ютия". 2 лева за четка за боядисване. 1 пластина за макетно ножче - да кажем че е лев.
Корола-Версо 07.2007. Платовете си бяха направо отделни и увиснали по корите.
Свалят се корите от вратите, и се разглобяват както е описал gimara.
След като се махне плата става една брутална лепкава мизерия, която изглежда така:
► Виж съдържание
След почистването на разложения дунапрен и лепилото по задната страна получавате този резултат:
► Виж съдържание
След това почиствате и обезмаслявате кората - аз ползвах спрей за спирачки и домакинска хартия. Идеята е да махнете остатъчните мазнини от старото лепило и коресилина, и да махнете стружките от шкурката. Трябва ви идеално чиста и обезмаслена повърхност.
Ползвах контактно лепило, мисля за балатуми от снимката, че такова намерих набързо, и щипките от снимките. 12 не стигат по принцип, но са достатъчно при много обрана употреба само по ъглите и слабите ръбове.
Лепилото се намазва с четка за боядисване, като по възможност там където е намазано не го повтаряте със четката без да е натопена в лепилото. Където го натрупате много,ще ви пропие евентуално през плата. Аз ползвах плат за канапета. Отгоре изглежда и се усеща на пипане като микрофибърна кърпа, отзад е като одеало от материята на мокрите кърпички. Действа се както си пише на гърба на кутията - намазва се лепилото с четката, чакате 10-15 до 20 минути да засъхне и без да мажете плата го залепяте за кората, като "гоните балоните с въздух навън". Стратегията за лепенето на плата е да започнете от горния ръб откъм стъклото, и да лепите плата с хоризонтални движения надолу, за да се оформи чупката в долната част на кората. Обратното открих че е грешна стратегия. Плата го фиксирате отгоре и го сгъвате на 2 през лицето. Разнасяте го по кората с ръcе отвътре през сгъвката.
Схематично показано, и снимка на лепилото:
► Виж съдържание
Краен резултат след 4 часа занимания:
► Виж съдържание
* Разходи - 30 лева за кутия лепило, и имам останали 200 грама от него в кутията за момента. 10 лева за литър коресилин. 1-2 лева за шкурка ако няма отпадъчна. 14 лева за 2.5м плат, от който имам сигурно поне 0.5х1.4м парче останало. 2.45-2.50 за четка "ютия". 2 лева за четка за боядисване. 1 пластина за макетно ножче - да кажем че е лев.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
- mapamop
Допълнение по темата:
Шкурка 600, шкурка 800, Motip Plastic Primer, Duplicolor Prima RAL9006 (3 слоя), Малко черен спрей Duplicolor Rally Spray paint от високо и половин спрей "сребърен брокат" HQS от Хомомакс. Накрая през около 1-2 часа, още 3 слоя прозрачен безцветен лак.
Отворите в корите са си играчка да се изрежат, защото освен тия за бравата, другите са със малко неправилна форма и не ми се получи да разцепя плата на "Х" в отвора.
Сглобяването започва с навиване на 2 видии в монтажните стъбла в горните 2 ъгъла, напасване на горната към долната кора, и подпъхване на лайсната посредата. След което се навиват останалите видии. Няма никаква ракетна технология.
Снимки на "готовия продукт":
Шкурка 600, шкурка 800, Motip Plastic Primer, Duplicolor Prima RAL9006 (3 слоя), Малко черен спрей Duplicolor Rally Spray paint от високо и половин спрей "сребърен брокат" HQS от Хомомакс. Накрая през около 1-2 часа, още 3 слоя прозрачен безцветен лак.
Отворите в корите са си играчка да се изрежат, защото освен тия за бравата, другите са със малко неправилна форма и не ми се получи да разцепя плата на "Х" в отвора.
Сглобяването започва с навиване на 2 видии в монтажните стъбла в горните 2 ъгъла, напасване на горната към долната кора, и подпъхване на лайсната посредата. След което се навиват останалите видии. Няма никаква ракетна технология.
Снимки на "готовия продукт":
► Виж съдържание
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
--
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 45 пъти
- Получена благодарност: 58 пъти
Има и специални платове за тапицерия на кори и тавани с нещо като този дунапрен. Намират се по някои авто магазини. Получава се много добре, си нямам и на идея колко време ще издържи. Аз 4 години след процедурата продадох колата.
caryЦар
- mapamop
Съзнателно НЕ си взех такъв плат, точно заради 1 до 3 мм дунапрена. Тоя е също толкова мек на пипане (даже е леко пухкав), но идеята ми беше повече никога да не се налага една седмица да дишам литър коресилин, докато махна разложения дунапрен. Знам че има тапицерска изкуствена кожа с дунапрен под нея, плат за тапицерии същия или подобен на оригиналния с дунапрен, но пак да кажа че избягах от дунапрена. Отделно че мога да го пера директно с компресора или прахосмукачката и се надявам да не се отлепи. Лятото като пера ще кажа какво е станало.
Иначе си прав, че може и със такъв с дунапрен, но не е моят плат. То и оригиналния е въгленово черен, а тоя е сив, да не си личи като събере мръсотия....
--
--