Toyota Yaris XP21 /2020 - / - информация, мнения и личен опит с модела
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 169 пъти
Мнение от Hursa » 30 Авг 2024 16:53

Hursa
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Мнение от BOz » 30 Авг 2024 18:03
Всякакви хора. Но в случая дори, ако гледаме как изглежда автомобила, светлините ще го правят по-красив генерално от самите джанти. По-добре с 16-ки джанти и космически светлини, вместо със 17 джанти и халогенни крушки.

Разход на дизелов автоматик ->

BOz
-
Мнение от Hursa » 04 Сеп 2024 20:29

Hursa
-
- Получена благодарност: 42 пъти
Мнение от centil » 04 Сеп 2024 21:29
Според мен актуалния Yaris е с достатъчно модерен дизайн.
Yaris XP13 1NZ-FXE - ex
Yaris XP21 M15A-FXE
centil
-
Мнение от Hursa » 04 Сеп 2024 22:22
Hursa
- LEXUS
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Мнение от LEXUS » 14 Сеп 2024 13:54
Ами ти май отново не разбра, че точно това исках да ти намекна. Всеки човек има различни приоритети, даже направо май го написах в прав текст. Да дам 50 000 лв. за малка кола, на която фаровете ще са същите халогенни като на Королата ми от 2005-та, не ми звучи най-добрата оферта,а жив обир. Естетиката е важна за мен, особено когато кола от най-нисък клас струва 50 000лв., а се предлага с обикновени фарове 2024-та година. Преди десетина години Авенсис топ оборудван струваше толкова. Разликата в колите е огромна, а Авенсисът щеше да бъде с ксенон за тия пари и пръскалки на фаровете и сума ти екстри, кожен салон и т.н. Сега за 50 000лв. взимаш Ярис, който на всичкото отгоре няма и вид на нова кола, доста опростен, просто колите са изключително надценени и това стана след войната в Украйна, но и заради изключително силното търсене на автомобили, което вдигна още повече цените. Компаниите усвояват рекордни печалби, закон на търсенето и предлагането. Щом някой е готов и склонен да плаща 50 000лв. за Ярис и Поло, то компаниите ще го направят 55 000лв., въпреки че тези коли не струват толкова.Hursa написа: ↑30 Авг 2024 09:05Рокля ли избиратеАвтомобила не е нещо, което да окачим за да го гледаме или да го показваме (поне не би трябвало да бъде). Как изглежда е нещо третостепенно, но напоследък се набляга единствено на това. Важно е да е функционално, важно е и да е безопасно. Е добре е да носи и удоволствие от шофирането - поне за мен е важно, може би защото не е от "първа необходимост" (за мен).
"Спортни седалки", до колкото го разбирам - са седалки, които дават възможно най-добра опора (най-важно за шофьора), като дават най-добра свобода на реакция (пак - най-вече важно за шофьора). И съвсем не значи да са твърди, неудобни, а напротив - защото удобството и комфорта са по-важни за шофьора, от колкото за пътниците. Те са важен елемент и за безопасността, и тази им функционалност е по-важна за "спортните" автомобили.
(Е "амбиентното" осветление си е глезотия, но си е удобство - "създава" видимост в тъмното, какво има около теб в купето, да поставиш нещо, да вземеш нещо, без да се включва осветлението, което пречи на шофьора. Създава увереност - защото виждаме по-добре, какво правим, важно е за шофиращия - защото човека най-много разчита на зрението.)
LEXUS
- LEXUS
Мнение от LEXUS » 14 Сеп 2024 14:15
Всеки има свое мнение. Според мен този Ярис е най-слабият Ярис , правен досега и ще ти кажа защо. Оставяме настрани обикновения дизайн, откачено скучните и обикновени стопове на фона на конкуренцията. Но той първо е много тесен! Много! Второ - сядане вътре става през тесни врати, което е особено очевидно отзад, задните врати са много къси и се влиза трудно, нито отпред,още по-малко отзад е широко, задните калници са с абсурдни издувки, които ми приличат на легени или като ушат запорожец, което още повече стеснява интериора. Общо взето тази кола е направена наобратно на това ,което правеха японците преди. Те правеха малки автомобили отвън, а широки отвътре, този Ярис е точно обратното - отвън изглежда издут,а вътре е тесен, това е специалитет на европейските производители, което никога не съм харесвал. Трето - тапицериите са под всякаква критика за цената, която искат за тази кола, тънки,тънки като вестник тапицерии по вратите и облицовки, тънка като списание Ауто билд и по-тънка кора на багажника, чак ми става жал като я видя, да, всичко това е приемливо ако колата струва 25000лв., няма да има недоволни и критици, но за 50 000лв. ти да сложиш най-тънките тапицериики и да пестиш отвсякъде, това е безобразие, както и за такива пари да предлагаш обикновени фарове и стопове с крушки като преди 20 години. От всичко е пестено, но не от цената, тя е висока. Това от чия полза е - за клиента или за компанията. Но както и да е, Тойота както винаги си е направила отлично сметката и този Ярис и Ярис Крос са най-продаваните Тойоти в Европа, изключително добре продавани, което означава,че клиентите харесват тези автомобили. А според мен основен мотив на много от тях е авторитета на марката Тойота.
Четвърто, да не забравя таблото - аз за по-обикновено и старовремско табло на нов автомобил в 21 век не се сещам, Конкурира го Корола Крос. Таблото на Ярис направо ми напомня на таблото на Опел Корса от 90-те години
- 0d292227f14aa59a-large.jpg (445.68 KiB) Преглеждано 5379 пъти
- Corsa_Innenraum.jpg (33.18 KiB) Преглеждано 5379 пъти
Абсолютно си прав. При новите автомобили с LED светлини, базовото ниво с халогенни фарове направо ги прави да изглеждат по-евтини, а те са си скъпи, а LED фаровете освен че осветяват много хубаво, правят автомобила да изглежда много по-модерен и актуален. Преди тази основна роля имаха джантите или ксенон, още по-преди дръжки и брони в цвета на купето.
LEXUS
-
Мнение от centil » 14 Сеп 2024 17:23
Точно така, всеки го има..
След като си недоволен от това което предлага този Ярис за тези пари, то кажи коя е по-добрата и евтина алтернатива?
Защото ми се струва, че сравняваш базовата конфигурация на Ярис с по-високо ниво на оборудване на конкурентите.
Аз имам такъв Ярис и влизането и излизането отпред ежедневно за мен не е проблем. Отзад не съм се возил, но оплаквания не съм и чул. Яриса в гаража ми е с ЛЕД-светлини - фарове, фарове за мъгла и всички светлини отзад (без осветлението на номера, но инвестирах 10€ и там сложих Philips Ultion Pro6000 W5W LED).
С интерес ще прочета коя е алтернативата с мощност около 115к.с., автоматична скоростна кутия, по възможност с хибридно задвижване или поне да постига реален средногодишен разход от под 4л/100км при смесена употреба - градско, извънградско и малко магистрала.
Yaris XP13 1NZ-FXE - ex
Yaris XP21 M15A-FXE
centil
- LEXUS
Мнение от LEXUS » 14 Сеп 2024 17:43
Прав си, Тойота отново предоставя добра цена-качество, защото предлага много ефективна хибридна техника,ако не вътрешно пространство

Искам да отбележа,че всички марки повишиха значително цените, надцениха значително продуктите си заради рекордното търсене и други фактори. Може би само Дачия и Шкода и донякъде Хюндай/КИА останаха разумни и честни с клиентите си, но те са със стандартни задвижвания.
LEXUS
-
Мнение от centil » 14 Сеп 2024 18:26
Като добавя:
електрически предни прозорци - 480€ (много модерна тази Фабия, ел. стъклата са в допълнителен пакет дори при предпоследното ниво на оборудване)
задна камера - 730€ (стандартно оборудване за всеки хибрид на Тойота)
сензор за дъжд, ЛЕД-фарове, ACC и Travel Assist - 1.740€ (при Тойота ги получаваш за 1.200€, като Toyota Safety Sense (TSS 3) е даже от най-ниското ниво)
двузонен климатик - 250€ (много модерна тази Фабия, това е стандартно при Тойота от най-ниското ниво)
Повече даже не искам да си губя времето за сравнение с Ярис, защото аз лично не виждам нищо "честно" в тази цена.
През 2021г купих сегашния Ярис за около 20.000€ и получих за предишния около 10.000€. Предишния беше с много лоши фарове и по-скапано окачване. Динамиката и мощността на ДВГ и HSD в актуалния е с две класи над предишния (HSD2 -> HSD4). Та не виждам с какво предишния е бил по-добър от сегашния.
Yaris XP13 1NZ-FXE - ex
Yaris XP21 M15A-FXE
centil
- LEXUS
Мнение от LEXUS » 15 Сеп 2024 01:41

Примерно сега ако купувам кола Корола хибрид я предлагат за около 25 000Евро в България, НО с базов LED и тя изглежда толкова сиромашки,че даже такситата от ОК са купили Короли със скъпия LED/не зная защо., но така дори такситата ще изглеждат по-скъпи и естетични. Ако искам обаче хубавите LED, с които Корола изглежда като хубав автомобил, цената върви с един куп друго оборудване,което не ме вълнува особено и стига около 60 000лв.
Един Голф 8,който повече ми харесва като дизайн дори с базовия LED изглежда феноменално добре и е по-евтин, е да, не е пълен хибрид,а някаква имитация на хибрид с DSG, но излиза под 60 000лв, но цялостно колата естетически на мен ми харесва повече. Ако искам по-скъпия LED матрични фарове и анимирани стопове, се доплаща към 2-3000 лв. , не помня колко точно, без да ме товарят с една камара екстри,които половината поне не ме интересуват. Тоест избирам няколко екстри,които ми харесват като LED примерно и колата излиза изгодно, ГОЛФ 8 и Октавия предлагат и екстра адаптивно окачване, което в Корола изобщо не се предлага и като екстра. Ние с теб сме различен тип клиенти - аз съм от хората,които не се вълнуват от пълни пакети с екстри,а харесвам аз да си персонализирам автомобила само с екстри,които харесвам и сам да му определя цената.
Предишният Ярис ми харесва повече като визия, може би не се изразих правилно - смятам го за по-умно конструиран и като пространство в интериора и като дизайн на интериора, и като подбор на материалните и тапицерии, и като външен дизайн, повече ми харесва като кола. Като окачване какво имаш предвид,че е по-скапано? Или за слаби фарове, не зная, то зависи и с какво се сравнява.
По принцип в този клас смятам за най-успешна концепция Хонда Джаз, с изключение отново на най-новия модел, който прилича почти на бус, стърчи висока, недодялана, предишните поколения повече ми харесват, защото са най-просторните в този клас с хубави Хонда двигатели, но най-важното предлагат много обем за този клас, с това са уникални и много ги харесвам.
LEXUS
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 374 пъти
Мнение от slowtraveler » 15 Сеп 2024 09:01
Това сме го коментирали... Това е твоя визия, която не съответства на масовата. Ти си за немското автомобилостроене...
Там 'строиш' автомобил - бях гледал БМВ - 'автоматични дълги' - 100$, ама преди това трябвало да си добавил еди-кой си модул $10к, да си избрал мултимедия за 5к$ и т.н. и т.н.

Сума ти маркетолози анализират кои екстри да включат в комплектациите така, че да са доволни клиентите. И те са доволни... И аз съм бил доволен от избора на комплектацията при такъв 'азиатски' подход (въпреки, че и американецът бе по същият начин - силно ограничен брой комплектации с много богато оборудване)..
Ярисът за мен си е еталон за много добре балансиран и практичен градски автомобил. Да, ако избереш високо оборудване - цената логично отива нагоре, но пак няма конкуренция с изключение на някои марки със сравнително лоша репутация или тепърва опитващи се да пробият...
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
-
Мнение от centil » 15 Сеп 2024 11:22
Аз никога не се нервирам, когато пиша във форум. Тук споделям личен опит и виждания. Както каза и по-рано - Всеки има свое мнение.
Този тип фалшиви заключения наистина ме забавляват. От къде точно ти знаеш какво са били предвидили дизайнерите и R&D специалистите в Тойота?LEXUS написа: ↑15 Сеп 2024 01:41Тойота предлагат страхотно съотношение оборудване, техника, цена, спор няма, може би са най-добрите, но това неминуемо повишава цената на един иначе прост автомобил като Ярис, който е предвиден не да бъде натоварен с една камара екстри в стандартното оборудване, които не всеки,като мен, желае, за да се плати 25 000 евро, като аз мога и с тези екстри,но мога и без тях.
Може ли в темата за Ярис да се коментира Ярис? Има си тема за Королата. Изключително досадно е това смесване на моделите във форума.
Когато се сравняват цени на автомобили, то е хубаво да се сравняват ябълки с ябълки и круши с круши. Ти сравняваш ябълки с круши и казваш, че крушите били по-сладки. И се опитваш да обясниш как няма да дадеш толкова пари за дадена кола. Ами не ги давай. Като не ти трябва камера - купи си автомобил без камера. Ама на жена ми като й трябва камера, защо да и купувам автомобил без камера?
Също не разбирам какво толкова си се влюбил в стария Ярис. Ако си спомням правилно навремето и той не ти харесваше. Огромна разлика между вътрешното пространство между новия и стария ние не откриваме. Тези, които се возят отзад - също не са недоволни. За фаровете - сравнявам възможностите за осветяване пред автомобила на халогенките на предишния Ярис с ЛЕД-а на сегашния.
Всъщност ти колко километра си се возил/шофирал в предишния и в сегашния модел на Ярис? Да не се окаже, че си правиш заключенията от снимки, без да имаш реален опит и с двата.
Ето и какво са написали от ADAC при теста на двата:
1) "стария" място отпред:
Т.е., когато предната седалка е максимално назад се побира човек с височина около 1,88м.Raumangebot vorne
Vorn ist das Platzangebot ordentlich. Die Sitze lassen sich für Personen bis ca. 1,88 m Körpergröße zurück schieben.
2) "стария" място отзад:
Т.е., когато предната седалка е нагласена за човек с височина 1,85м, отзад има място за човек с височина около 1,75м.Raumangebot hinten
Sind die vorderen Sitze auf 1,85 m große Personen eingestellt, finden hinten noch Passagiere bis knapp 1,75 m Platz.
3) "новия" място отпред:
Т.е., когато предната седалка е максимално назад се побира човек с височина около 1,90м.Raumangebot vorne
Der Fahrersitz lässt sich für Personen bis zu einer Größe von rund 1,90 m nach hinten schieben - dabei hat der Fahrer noch ordentlich Platz über dem Kopf.
4) "новия" място отзад:
Т.е., когато предната седалка е нагласена за човек с височина 1,85м, отзад има място за човек с височина около 1,80м.Raumangebot hinten
Hinter einem 1,85 m großen Fahrer finden nur noch Passagiere bis zu einer Größe von rund 1,80 m genügend Beinfreiheit.
Какво се вижда, дори ADAC казват, че актуалния Ярис има по-голямо вътрешно пространство, спрямо предишния.
Линкове към двата теста:
- предишен - https://assets.adac.de/image/upload/Aut ... omfort.pdf
- актуален - https://assets.adac.de/image/upload/v16 ... q0akr5.pdf
Yaris XP13 1NZ-FXE - ex
Yaris XP21 M15A-FXE
centil
-
Мнение от Hursa » 15 Сеп 2024 12:42
Отдавна съм го разбрал – че за съжаление приоритета на повечето хора е външния вид. Разбира се – хубаво е всичко да изглежда добре. Но при инструментите и машините, които ползваме, основното е функционалността им, затова и приоритетите ни при избора им би трябвало да се базират на функционалните им качества – според мен е така. Според мен - вината за тези подменени приоритети на хората е в производителите и в рекламите им – насажда се мода, да е лустрована за „да изглежда скъпо“, да впечатлява с външността си. За такива реклами плащат производителите. Защото е по-лесно и най-вече много по-евтино - да се изработи, да се поокраси и „излъска“ външността, от колкото да се разработят и конструират, да се усъвършенстват, да се съчетаят, да се изградят функционалните качества на един автомобил (в случая).
Hursa
- LEXUS
Мнение от LEXUS » 19 Сеп 2024 23:41
Според мен или се изнервяш и пишеш бързо , без да премисляш какво четеш, или просто не разбираш написаното от мен. Не съм написал какво е предвидено конкретно за Ярис от Тойота, пиша,че автомобил от този клас по принцип не е предвиден да бъде с изобилно оборудване, каквото е типично за по-високите класове. За това съм написал автомобил като Ярис,а не Ярис.centil написа: ↑15 Сеп 2024 11:22 LEXUS написа: ↑Нед Сеп 15, 2024 12:41 am
Тойота предлагат страхотно съотношение оборудване, техника, цена, спор няма, може би са най-добрите, но това неминуемо повишава цената на един иначе прост автомобил като Ярис, който е предвиден не да бъде натоварен с една камара екстри в стандартното оборудване, които не всеки,като мен, желае, за да се плати 25 000 евро, като аз мога и с тези екстри,но мога и без тях.
Този тип фалшиви заключения наистина ме забавляват. От къде точно ти знаеш какво са били предвидили дизайнерите и R&D специалистите в Тойота?
Не , никак не е досадно, когато трябва да с илюстрира нещо принципно или политика на фирмата.
Виждаш ли, ти обявяваш частния си случай и може би решаваш,че всички разсъждават като теб,само че хората са различни. И това че ти харесваш това предложение, то е перфектно за теб, ОК.
Никъде не се опитвам и не обяснявам как аз няма да дам пари за това или онова. Просто се опитвам да ти обясня, че различните клиенти имат различни приоритети. Ти искаш камера за жена ти в базово оборудване, аз не искам, защото не ме интересува, обяснил съм в мнението си и сравнението между Корола и Голф8, мога да направя такова и между Фабия и Ярис примерно.
Ти си запомнил неща,които съм писал, които не зная дали съм писал, но да приемем,че си прав

Което ме радва,а и може да си прав. Но аз се качвах в Яриса в Тойота докато чакам обслужване и знам колко е тесен както отпред, особено отзад и колко малки са задните врати. Но това е моето мнение за този Ярис.
Цитат от теб: Ти сравняваш ябълки с круши и казваш, че крушите били по-сладки.

Имам предвид и съм го написал в първия коментар за Яриса,че е много тесен, това е субективно впечатление, но говоря че автомобилът е по-тесен от предишния. Може да не съм прав, но това ми е впечатлението. И с по-евтини тапицерии и т.н., да не се повтарям,а таблото да не коментирамcentil написа: ↑15 Сеп 2024 11:22 Какво се вижда, дори ADAC казват, че актуалния Ярис има по-голямо вътрешно пространство, спрямо предишния.
Линкове към двата теста:
- предишен - https://assets.adac.de/image/upload/Aut ... omfort.pdf
- актуален - https://assets.adac.de/image/upload/v16 ... q0akr5.pdf

LEXUS
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru