Не работещ климатик на място - Авенсис Т27

bladyle
Автомобил: Toyota Avensis T27
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 7 пъти

Мнение от bladyle » 12 Юли 2024 18:11

Здравейте, имам следния проблем. При запалена кола и пускане на климатика климатика не сработва независимо колко време се изчаква. Климатика е проверен за течове и заред с фреон. Перката зацепва при пускане на климатика, но на първа степен. В движение си работи, както и ако на място задържа 1500-2000 оборота за 20сек отново тръгва, зацепва перката втора степен и си охлажда. След първоначално тръгване няма проблем с работата после и на място без да се държат обороти. Някаква идея къде може да е проблема? Колата е Авенсис Т27 1.8 2013 година

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 159 пъти
Получена  благодарност: 575 пъти

Мнение от mapamop » 12 Юли 2024 21:41

Дървя го същия проблем на същия автомобил обаче 2009 година. Като спреш на място трябва да умира в рамките на 2 до 5 минути на празен ход.
До момента са сменени почти всички части освен компресора и Air conditioner amplifier. И системата е промита изцяло с химия - всяка тръба, радиатора в купето и кондензатора е промит и сменен впоследствие. Симптомът в момента е че трябва да се изфорсира двигателя до 1500-2000 оборота и не спира повече. Но това е след промивката, и все още има едри стружки по дехидратора.
Цената на ремонта ти без труда е някъде към 1500 лева... Просто компресора е 900-1000 лева.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.

bladyle

Мнение от bladyle » 13 Юли 2024 09:27

mapamop написа: 12 Юли 2024 21:41 . Като спреш на място трябва да умира в рамките на 2 до 5 минути на празен ход.
не съм тествал дали е умира след някакво време, но е възможно.

Ти защо мислеш че е компресора? Реално почне ли да работи си работи добре.

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 13 Юли 2024 10:06

bladyle написа: 13 Юли 2024 09:27 Ти защо мислеш че е компресора?
Само компресора и компютъра не са сменяни.
Едри метални лъскави стружки няма откъде да дойдат освен от компресора. "Графита" не го броя, защото е нормално да има отлагания на алуминиеви окиси в системата, както и пресечено масло.
За да тръгне климатика ти трябват обороти, за да преодолеят затягащия клапан на компресора. Той официално не се продава отделно. Като се отвори вече му р трудно да затвори.
На диагностика измерената температура на изпарителя слиза до под целевата. Не затваря клапана навреме.
Знам че цената е дебела, особено в случая на моя човек със сменен преди 6 месеца компресор на Nissens, но това са фактитенот живота.
Източи фреона, извади дехидратора и снимай.
Химията за промивката е около 70 лева за 4 спрея/3 литра или 5 литра туба да си я надуваш с компресора.
Всички о-пръстени ОЕМ са още примерно 30 лева
ТРВ клапана е 90 ОЕМ (няма битак марка)
Дехидратора на NRF е 20 лева.
Труд.... Там боли че се разпилява половината предница и таблото.
Избирай си...
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--

bladyle

Мнение от bladyle » 13 Юли 2024 11:56

Да така както го обясняваш, верно към компресора клони, което е ако е така ще е доста тъжно ...
Не съм свалял дехидратор аз да видим дали има стружки, но ще го предложа на майстора като се чуем другата седмица.
Има ли някакви данни който мога с диагностика да проверя за да насоча проблема ?

Аватар
Ивайло Димов
Автомобил: Seat Toledo1,8 20V AGN
Благодарил/а: 162 пъти
Получена  благодарност: 154 пъти

Мнение от Ивайло Димов » 13 Юли 2024 13:16

Този компресор с електро-магнитна муфа ли е или постоянно зацепен ?

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 13 Юли 2024 15:45

Ивайло Димов написа: 13 Юли 2024 13:16 постоянно зацепен
Постоянно зацепен, със електромагнитен клапан, който компютъра го управлява със PWM.

bladyle, референтните данни ги има в сервизното ръководство, налягане на фреона, целева температура на изпарителя, текуща температура на изпарителя, температура на входящия въздух, температура в купето и подаден ток към клапана на компресора се виждат с Techstream без да правиш нищо специално.
В тоя климатик имаш общо 4 точки на запушване/рестрикция/bottleneck:
Тръбата със разширението, приличащо на кутийка от кока кола, защото вероятно има филтър вътре в нея. Цена 447 лева и доставка отгоре.
Клапана на компресора - 890 лева за компресор Денсо, малко над 1000 за компресор Тойота (който е Denso)
Дехидратора, който е И ФИЛТЪР на системата - по спомен около 60 лева да беше ОЕМ, 20 лева е на NRF, около 30 да беше Nissens.
TXV valve / ТРВ клапан - само ОЕМ, 80-90 лева преди доставка.
При разглобяване на връзки по фреонните линии задължително се сменят О-Пръстените с нови, без значение как изглеждат. При фразата "Мани ги те Тойота не разбират, и се вживяват излишно", набиваш два юмрука в камбаната на гайкаджията, и го пращаш да търси двата пръстена със цолови размери и кофти дебелина. Единия даже не е със кръгло сечение....
При смяна на компресор е желателно да се смени и кондензаторния радиатор отпред, или поне дехидратор. Цялата система с изключение на TXV клапана се промива със химия, задължително.
Пропускането на промивката и смяната поне на дехидратора води до ново запушване и нов компресор. Ако ще сменяш компресор и ще се промива част по част цялата климатична система, е много пожелателно да смениш и ТРВ клапана, че е на малко гадно място и няма начин да го промиеш и продухаш от стружките.
За твоя информация - целия климатик, табло, броня се прави за точно 12 до 20 работни часа от сам човек. В числото влиза разглобяване, сглобяване, смяна на всеки пръстен, промивка с химия на компресора и обратното сглобяване. Или поне на мен толкова ми отне първия път. Втория може и да ми се получи за доста по-малко време. При опитен човек, вероятно ще са около 12-те часа ако работи сам.
--

bladyle

Мнение от bladyle » 13 Юли 2024 17:13

@mapamop станаха ми по ясни нещата - благодаря за инфото.
Само че за сега климатика ще почака, защото хем работи, хем колата имаше други проблеми който тръгнах да отстранявам и май се вкарах в по-голям филм...

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 13 Юли 2024 18:37

Иди си купи един нов дехидратор. Иди при някой климатичар да ти източи фреона.
Махаш корите около мотора под капака. Освобождаваш жилото на закопчалката на предния капак. Развиваш 4 винта и освобождаваш маркучите от щипките им. После отдолу има още един маркуч на щипки към една пластмаса и 2 винта които я крепят нея и тя фиксира радиаторите - развиваш ги. Надигаш леко нагоре и издърпваш напред кондензатора на климатика. Долу, твое дясно, ляво на колата има една тапа която се развива с един много дебел шестограм (трябва да видя как се води в гедорето камъка). Развиваш тапата, изтръскваш да падне дехидратора и напъхваш новия.
Сглобяваш обратно. Би трябвало това всичкото да ти отнеме 20-30 минути до час ако си невероятно предпазлив и непохватен.
И стискаш палци да е свършил курса дехидратора. Ако не стане си назад със едно пълнене и празнене на фреон + 20 лева + част от живота ти. От дехдратора нататък не се сещам за нищо евтино като пари.
Принципно заминал TXV клапан ще кара стрелките на машината за фреона да пулсират, но не е 100% гаранция че ще подскачат дори и да е тотално kaputt.
Пиши моля те какво е развитието. Аз засега си чакам моя човек да си поръча компресор (евентуално) и ще пиша тук за развитието. Със сигурност в моят случай не е дехидратор, тръбата с филтъра и TXV клапана, защото са сменени, и всичко освен компресора е промито на 6 атмосфери с химия за климатици.
--

bladyle

Мнение от bladyle » 13 Юли 2024 22:31

mapamop написа: 13 Юли 2024 18:37 Иди си купи един нов дехидратор.
Ще пиша като го тествам и има развитие, но ще почака малко, че виж в другата тема каква глупост направих :crybaby:

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 13 Юли 2024 22:35

bladyle написа: 13 Юли 2024 22:31 глупост направих
Ще ти пиша и там за нея.
Но не оставяй тая тема висяща.
--

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 17 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 14 Юли 2024 10:32

Шкодата на зет ми нямаше климатик. Тръгва в началото и след това спира, след 10мин отново тръгва. Оказа се клапан на компресора. Малко прилича на SCV клапана на горивната помпа на дизеловите тойоти. Продават ги отделно, но има много проблемни, най-добре нов компресор.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 91 пъти

Мнение от gena_bs » 14 Юли 2024 10:36

Най-добре доказан специалист да диагностицира проблема.
После да се сменя само това, каквото е със сигурност повредено.
Това важи за всички системи, не само за климатичната.

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 14 Юли 2024 12:10

gena_bs написа: 14 Юли 2024 10:36 Най-добре доказан специалист да диагностицира проблема.
Ником - Тойота Русе (доказаните специалисти уж), му взеха на моя 75 лева за диагностика на климатика. Резултата беше че даже не му разпечатаха на хартия данните, и заключението "Компресора не тръгва по неизвестна причина, защото не връща грешка. Нямаме време и човек да се занимава да диагностицира".

И това със смехотворната причина за отказ да се занимават със стари автомобили "Ником" не ми е първата случка. Като цяло избягвам да разчитам на тях, че са мързеливци.

Сменяхме всичко наоколо, защото предния собственик на колата му е дал фактура от преди 9 месеца за нов компресор "Нисенс", нов кондензатор "Термотек", заедно със респективните кашони и старите неща. Та изначално се предполагаше че е нещо друго след компресора и кондензатора, особено предвид че като свалихме датчика за налягането системата очевидно не беше промита преди новия компресор...
За твое сведение едно източване и пълнене на климатичната система е 35 до 50 лева, цена като за мен. Ако трябва да сменям по един детайл щях да отгърмя поне едни 200 лева отгоре.
--

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 91 пъти

Мнение от gena_bs » 14 Юли 2024 17:09

Да ти дам един телефон за контакти, за да разбереш какво имам предвид под доказан специалист?
Занимава се само и единствено с климатични системи.
Почти през цялата година се чака минимум 10 дни ред за него, а в горещините - около месец и повече.
Не съм чул да не се е справил с проблем на климатична система или да има недоволни клиенти. Не твърдя, че няма - но хора всякакви...
Само трябва да дойдеш на плаж към Бургас, като се запишеш предварително за диагностика при него. В събота и неделя не работи, обаче.
Знам какви са цените за диагностика, профилактика и зареждане на климатична система.

А какви са тия Thermotec? Сефте ги чувам.
Някакви полско-румънски измишльотини май. Освен Източна Европа фигурира само островчето и Италия, но явно за тежест. Подозирам, че имат нещо общо с поляците от https://intercars.com/about-intercars
На сайта им нищо не пише: https://thermotec-autoparts.com/en/quality/

Публикувай отговор