BOz написа: ↑27 Сеп 2023 14:55
Другия тип всесезонни гуми са си зимни гуми, с възможност да ги караш лятото. А този тип са летни гуми, но не може да ги караш зимата. То може де, ама може да си караш и с летни гуми.
Или в частност тези гуми нямат почти никакво сцепление на сняг и подобни условия. Усещат и се държат почти като летни гуми. Не случайно зад океана започнаха да разделят видовете гуми (малко малоумно). И започнаха да викат на тези гуми всесезонни и от неотдавна на зимно ориентираните им викат вече все'временни (all season vs all weather). Защото има разлика между сезон и метеорологично време. Поради тази причина никога на такъв тип всесезонна (лятна) гума няма да видиш символа за зимна гума (снежинка с планината) върху гумата, защото просто не стават за всички сезони/време. И поради това казах, че тия гуми не стават за нищо. Нито имаш лятна гума, нито зимна и колегата (а и ти) добре ще направи като се отърве от тях.
Зоето, което купих преди 4 месеца, дойде с 5 годишни всесезонни гуми Kleber Quadraxer. Тъй като колата също е на тази възраст, предполагам че това са оригиналните гуми, с които е карана още от първия й собственик и преди 4 месеца бяха на не повече от 30 000 км (колата беше на 40 000 км, но вторият собственик си беше купил втори комплект зимни, та оттам мога да спекулирам, че всесезонните са на по-малко километри). За тези 4 месеца откакто карам колата й навъртях още 13 000 км и честно казано учудващо за мен нямам забележки към тези стари всесезонни гуми - никакви проблеми със спирането и никакво странно скърцане при завиване, каквото имаше при чисто новите Yokohama, които бяха дошли с Равката.
Та сега се замислям да купя нови всесезонни на Зоето. Като опции съм цъкнал любимата марка Michelin, споменатите сега Kleber, от които съм доволен, но не съм ги карал в студено време и накрая съм добавил и Goodyear, тъй като бях гледал едно от Зоетата да се продава с чисто нови такива и като се зачетох тогава намерих доста добри отзиви за модела. Ето примерен списък на вариантите за гуми, подредени от най-евтина към най-скъпа:
- Вариант 1: KLEBER QUADRAXER3 87H 195/55 R16 - 175 лв
- Вариант 2: KLEBER QUADRAXER2 91V XL 195/55 R16 - 185 лв
- Вариант 3: MICHELIN CROSSCLIMATE 2 87H 195/55 R16 - 249 лв
- Вариант 4: GOODYEAR VECTOR 4SEASON G3 91H XL 195/55 R16 - 255 лв
- Вариант 5: MICHELIN CROSSCLIMATE 2 91V XL 195/55 R16 - 270 лв
Ето и въпросите, които имам, с надеждата да взема правилно решение в избора си и да не се занимавам с гуми докато не реша да продам колата след 2-3 години:
1. Всички ли варианти, които съм споделил, стават и за сняг (визирам споменатото понятие all weather от цитираното мнение на BOz)? Исках да прикача картинка, за да се видят и шарките, но нещо форумът ми показва съобщение грешка при статуса "Изпратената форма е невалидна, опитайте отново.". Преди съм прикачал картинки безпроблемно - сега пробвах и с jpg и с png, но дава същата грешка.
2. Има ли някой положителен или отрицателен опит с някой от изброените модели (четох назад в темата добри мнения за Michelin и Goodyear)?
3. Струва ли си да дам повече пари за Michelin или Goodyear, или да си взема спокойно по-евтините Kleber?
4. Кой от вариантите бихте си взели? Не съм сигурен каква е разликата между двата модела на Kleber, както и между двата модела на Michelin.
Накрая да кажа, че не вярвам, че на кола с предно, мога да й имам доверие при шофиране в сняг, дори да й купя най-хубавите зимни гуми на света. Затова като цяло съм се насочил към всесезонни с идеята, че зимата тази кола ще се кара изцяло градско (за разлика от сега, когато си я карам и на разстояния от порядъка на 200 км извънградско) и освен това дори и за градското шофиране ще чакам да попочистят улиците от снега и чак тогава ще разчитам на нея. Това ни е втора кола в семейството и за суровите зимни условия ще разчитам на Равката, която вече си е с отделни комплекти летни и зимни гуми.