FearSoft написа: ↑30 Апр 2024 16:54
Този драйвер, който ти ми изпрати навремето (линк) си работи перфектно (64 bit версия), нямам подобни проблеми.
Между твоята Мангуста и тази от снимката има поне 5-10 години разлика. И много вероятно нямат нищо общо като схемотехника на платката. Съвременните MCU процесори имат 3 нива на защита:
- Срещу четене. При опит да им прочетеш вътрешната памет в процесора се самоизтриват до напълно празно състояние
- Срещу запис. Можеш да ги четеш но не можеш да ги записваш. Ако не е вдигнат опционалния бит на предното. Тогава не можеш да ги четеш и не можеш и да ги записваш.
- Горните 2 но перманентно без да има повече шас за промяна, без да смениш чипа. Тогава ще си работи както му е зададено, но нито можеш да го четеш, нито да го пишеш - целия му интерфейс е изключен, мисля през eFuse.
Та подозирам че кабелите JLR на китайците са със перманентна защита срещу четене и запис, и изпилен надпис. Със горното се сблъсках докато си играх със дъното на едно убито китайско радио с Андроид 10. На дъното има MCU STM32F091VCT6. Процесора така или иначе си имаше следи на две места че е изгорял/изкипял, но флаш частта му изглеждаше здрава. Опитах се да го изчета с програматора, въпреки че знаех какво ще стане и то стана - целия се занули заедно с буутлоудъра. Но поне не беше заключен перманентно, а само за четене със възможност за промяна на състоянието на защитата.
Това по-горе е валидно и за "другите марки" от години, специфично за серийния интерфейс за програмиране. Чипа винаги може да чете от флаша през друг механизъм, но през външни устройства не става.
Та не се знае какъв е вътре микроконтролера в този кабел, дали се ползва външна флаш памет, или вътрешна и доколко е блокиран за запис. Съответно ако не е блокиран перманентно, нищо не го спира драйвера или да го отключи и занули по тоя начин, или да си го отключи, да изтрие целия чип ако вече не е изтрит и да го заключи перманентно за четене и запис, както е пълен с нули.
Нали се сещаш че това е най-скъпата част от "кабела" и няма откъде и кой да ти даде фърмуера за да си го налееш в нов чип (ако не са му И изпилени надписите).
Затова писах че не знам с какъв драйвер работи тоя кабел и дали оригиналния драйвер, във който има със сигурност "authencity check bomb" няма да пребие кабела. Ако е ползван чип на FTDI във драйверите им има "бомба" да пребива клонираните им чипове от години (от мисля 2008 насам), или най-малкото да не се инсталира правилно драйвера. Но е факт че незащитените USB-UART устройства не работят поне със официалните драйвери, а някои от тях даже и "умират завинаги".
Затова бях уклончив с отговора за драйвера. Или поне докато не се погледне какво има вътре в кабела и да се намерят "китайските драйвери".
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.