Колеги, върнах се в сервиза. Оказаха се не три, а две от четирите колела, без грам тежести. На третото били сложили кована тежест отзад на борда, нямаше как да я видя. На четвъртата лепени тежести, след като изрично им бях казал да не слагат ковани и ги смениха с лепенка. Ама предишната ги домързяло да я сменят.
Не споменах, че джантите са алуминиеви. Знаех, че и за тях има ковани тежести... Но не ми беше минало и през ум, че днес още някой слага такива, още по-малко на "премиум" услуга... Винаги са ми слагали лепени.
Както и да е, момчето принципно си монтира гумите с дот-а от страната на вентила, под него. Двете от гумите са именно така. Днес ги врътна още веднъж на машината, този път го гледах в ръцете и тя наистина показа от двете страни ОК и за двете гуми, след въртене с валяка. За другите две, монтирани от колегата му, махна всички тежести, същата тази машина си показва дисбаланс и той сложи навсякъде лепени.
Пари за второто идване не ми взеха. На градско каране, до 80, всичко е наред. Ще я карам разбира се и на магистрала, ще видя как е.
Накратко, аз съм изненадан, че е възможно, без оптимизация с помощта на машина, човек така да е възможно от първия път да монтира две гуми, една след друга, че машината да не иска баланс. Досега не съм срещал такъв гумаджия. Това как се монтира гумата, че (почти) да не иска тежести, би трябвало да го знае всеки гумаджия, но не всеки смята, че това е най-правилния метод, а някои просто разчитат на машината да им покаже, след като /ако страничното биене не е в норма. Пък и от колело до колело има разлика.
Гумите са goodyear efficient grip performance 2. Редовно ротирани при сезонна смяна. Джанти оригиналните, прави.
Сервизът е Уили, Avtogumi.bg , София, Горублянско шосе. Само за името на човека не попитах, че се бях шашнал

, но нямаше как да не му стисна ръката.
Благодаря за отзивите.