[Дискусия] Prius 5 XW60 /2023 - / - Обща информация и мнения
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
► Виж съдържание
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- Monster
- Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
- Благодарил/а: 156 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Тази тема беше поизпаднала на втора страница в раздела "Общи теми" - явно цената на колата си казва думата и влияе обратно пропорционално на интереса.
Както и да е, днес ми попадна едно ново и доста подробно българско ревю на модела. Добро впечатление ми направи, че 230V контакт в багажника са го направили 1500W, за разлика от Равките (поне от 2022 година), където по странна причина го бяха ограничили на 150W, та трябваше да си поръчвам от ТМ Ауто допълнително да ми инсталират 1000W инвертор, вързан към акумулатора, за да мога да си бода по-мощна техника като пътувам. При Равките това "осакатяване" на мощността на контакта беше за всички европейски модели, както може да се види в тази дискусия, докато американските още тогава си бяха със 1500W. В този ред на мисли един въпрос към Мирослав Петков или някой друг с Rav4 PHEV MY 2023 - колко вата са написали на капачката на вашия контакт в багажника на колата?

-
- Автомобил: RAV4 Plug in hybrid
- Благодарил/а: 15 пъти
- Получена благодарност: 93 пъти
150w е! Най високото ниво на оборудване предлага 1500w ,това в америка. Провери в Германия ,мисля че и там топ нивото е с инвертор 1500w. За източна европа не се предлага това ниво.
- Monster
- Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
- Благодарил/а: 156 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Много странно, че това число зависи от нивото на оборудване. Приусът от клипчето е най-високото ниво на оборудване, та може и това да е причината да е с 1500W, макар че пак ще кажа, че не намирам логика мощността на този контакт да е различна в различните нива на оборудване. Да го има или да го няма според нивото бих го приел, но да го има скопен - това не го разбирам. Принципно този контакт е предвиден предимно (според мен) да може човек да си бодне лаптоп там, което в общият случай става и с 150W. Моят проблем беше, че поради естеството ми на работа имам два лаптопа с малко по-мощни видеокарти и единият е със зарядно до 180W, а другият до 230W. Като ги ползвам с нормално натоварване (не за VR например) използват значително по-ниска мощност, но все пак не ми се рискува да ги включвам в контакт с по-малки характеристики от пиковите мощности на съответните адаптери...
-
"Фарове, като на ферари. Напомнял на ферари".
Май се "харесва" предимно на тези, на които им плащат да го рекламират.

- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Ами не е като да няма прилика:

Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

- BOz
Разход на хибрид-> 

-
Защо никой не предлага модел плъгин с еднакви системи, но както с голяма, така и с малка батерия, да се види - кой вариант ще предпочетат хората. Какъв пробег предлагаха с предните поколения плъгин приус, защо само не увеличиха мощността. Макар, че проблема на този приус явно далеч не е само голямата батерия и така голямото тегло, поради това недостатъчната мощност.
- BOz
Защото струва пари, за да поддържаш различни окомплектовки, които можеш да предложиш.
Аз бих предпочел да кажем в пода да има 20 отвора. Купувам колата без батерия. Ако реша купувам една батерия от 1 кВтч. Бутам я в първия отвор. Решавам, че искам да имам по-голям пробег на батерия. Купувам 3 допълнителни модула. Искам още повече, купувам още 4. И само ги бутам в готовите отвори за разширение на капацитета. Умира ми едната батерия. Вадя я от дупката и единствено намалявам капацитета на батерията, без допълнителни последници. Ех, колко ще е готино хората да имат такава модална възможност. За мен това е по-готино от това да имаш само 2 избора - голяма или малка батерия.

Разход на хибрид-> 

-
Идеята е подходяща по-скоро за ел автомобилите, но няма ли да има проблем с балансирането на батерията при всяко добавяне на модули.
Бяха показвали марка ел автомобили, която предлага вместо зареждане замяна на "изразходваната" батерия на "заредена", като замяната става автоматично и автомобила без шофьор се подвежда от автоматиката до необходимата позиция над автомата (цялата платформа на автомобила е предвидена за постоянна замяна на батерията, като тя не се купува с новия автомобил). Май се предлагат и различни по енергоемкост батерии, според моментните нужди на ползвателя.
Но това са електрички, а мен ме вълнуват хибридите.
Все пак производителите предлагат моделите си с много и различни типове задвижвания, до около десет различни съчетания от двигатели и трансмисии (е не и тойота). Явно богатия избор за клиента оправдава цената за поддържане от производителите на това разнообразие. А в случая - да се поддържат два типоразмера батерии - цената би била много по-ниска, според мен. Все пак батериите са си набрани от модули, "просто" по-голям или по-малък пакет модули, не е като да се разработват и поддържат различни двигатели, трансмисии и техни съчетания. (При електричките много от моделите, ако не и болшинството се предлагат на избор с няколко батерии.) Може би, може по-леката и евтина платформа на хибрида, която така или иначе се произвежда, да се предлага с по-мощната хибридна система на плъгин хибрида, с относително много "по-малка" батерия от сега предлаганите плъгини (позволяваща по-малка товароносимост от хибрида, евентуално с неголямо подсилване). Все пак предлагат един и същ модел - и като хибрид, и като плъгин. Тойота има опит с плъгин хибриди с относително много малки батерии, а сега предлаганите от тях са с едни от най-големите за плъгин батерии.

Но това са електрички, а мен ме вълнуват хибридите.