Здравейте колеги, колата ми е рав4 2013 2.2 д4д 150 hp от подписа ми, купувана е нова от Тойота, поддържана адекватно и до сега вече 250 хил км. всичко беше наред.
Но от около 2 месеца започна да духа антифриза през разширителния съд.... най-осезаемо извънградско с над 120 км/ч. Като ходя до село с до 100 км/h и в града бута съвсем малко антифриз, извадя ли я извънградско вече хвърля осезаемо количество,затова последните 2 месеца я карам само градско и 30 км до село с по-ниска скорост, като доливам малко антифриз.
Майстора който ми я обслужва досега следгаранционно и навремето е работеше в Тойота( И на който не му се занимава с този ремонт, да си затваря за 1 седмица сервиза,понеже е малък и работи по една кола(по негови думи), смята че е гарнитура на главата,но тест за газове не е правен, и ме съветва да я махам, но някак не ми се иска в това състояние да продавам на някого и да си взема по-новата и се чудя.
Моля, препоръчайте адекватен механик за смяна на повредена гарнитура на главата и прилежащите части около този ремонт на територията на Област Русе.
Че и без това ме замисли майстора, дали въобще да го правя, освен парите които четох във форума ,че са между 2000 и 4000 лв за ремонта, което 2 хил що-годе ок..., но 3-4к са си сума...,въпроса Е и да е сполучлив ремонта, след като се дават такива пари за 10 годишна вече кола, че и доколкото четох,не е много ясно и доста зависи и кой го прави.
Не знам въобще струва ли си да се вкарвам в този Филм, случват ли се добре нещата след този ремонт, иска ми се някой с опит да даде съвет и като цяло. И ако може съответно и да препоръча механик в споменатия район, Благодаря. Или пък близък до споменатия район в краен случай.
Мнение и препоръка за механик за смяна на гарнитура на глава на Рав4 2.2 Д4Д.
- WoLF
- Благодарил/а: 687 пъти
- Получена благодарност: 268 пъти
Анализа за изгорели газове е елементарен. Може да се почне от там. Капачка на разширителния съд също прави такива мизерии. Иначе си е приключение да го отвориш и затвориш успешно един двигател. Тези пари обаче няма да са само за смяната на гарнитурата. Отворен двигател се прави от до 

-
- Автомобил: Тойота,Митсубиши,Нисан,Лексус
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 104 пъти
Само гарнитурата не е трудно да се смени. Почти всеки сервиз ще се справи, ако е само гарнитурата. Въпроса е, че когато отварят повечето сервизи не казват колко ще струва. Казват ще отворим и ще ти кажем. Реално ,за да пробие гарнитурата имаш и някакъв друг проблем.
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Лошо е, че този двигател остана проблемен през годините по отношение на гарнитурата на главата. Аз имам познат с рав4, който вкара колата за ремонт точно 3 месеца след края на гаранцията, нямаше и 100к км.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
-
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 23 пъти
- Получена благодарност: 62 пъти
Тук по-добре е да се изкаже мехаННика... Защото все си мисля, че за стане както трябва при този двигател е добре да мине и блока на шлайф. Имам предвид горната равнина, към цилиндровата глава, защото има вероятност (и то не малка) да има отклонение и там, иначе за главата е ясно. Въпросът е, Тойота позволява ли да се намалява височината на блока? И ако е много (отнемането на материал), вероятно ще трябва да се вземе и от челата на буталата. Такива работи...
-
- Автомобил: Rav4 2.2 d4d 2013
Благодаря на всички за коментарите. Днес говорих с един майстор. Решихме, че ще се сменя гарнитура глава + дреболиите покрай това, маслообирачи, гарнитура клапани, дефтунги и тн..., После шлайф глава, шлайф на равнината на блока към главата и тогава сглобяване. Дано няма нужда да се бутат чела на бутала.
-
- Получена благодарност: 8 пъти
Браво колега правилен избор. Първо си ремонтирайте колата, после я продайте, че да не ощетите някой невинен купувач и да ви споменава цял живот.