Мнение
от astranom » 22 Яну 2024 17:30
Здравейте, бих искал да споделя опита си от онзиден по изкачване на заледения път пред вкъщи. Около 20 метра е, гладък асфалт и имаше малко сняг + вероятно заледена основа, при температура около -2 градуса. Изключих тракшън контрола и се пробвах да се изкача. Направи ми впечатление, че гумите буксуват малко, след което спират да буксуват и започват да правят нещо, което се усеща като ритане на цялата кола - не съм сигурен какво точно, но се усеща все едно правят един оборот и спират и пак един оборот и пак спират, като импулси. През това време ми изписваше екранът, че съм на наклон, въпреки че колата не се връщаше назад. След това включих отново traction control и в интерес на истината се справи много по-добре, като с малко от това ритане се изкачи до горе, като оборотомерът показваше около 2к, а в края 3к. Цялата сага продължи може би 10 минути, като не съм натискал газта безугледно, а леко и на почивки, като колата не покачи темореатурата си и не се появи някаква миризма вътре или отвън. Изводът ми е, че колата е силно непригодна за изкачване по хлъзгав път. Според вас един такъв случай би ли могъл да окаже силно неблагоприятно влияние върху скоростната кутия - би било абсурдно, но все пак?
Последно промяна от
astranom на 22 Яну 2024 17:42, променено общо 1 път.