Мнение
от mapamop » 06 Сеп 2023 09:15
Смених километража вчера. И засега май резултатите са колебливи.
"Новият" не изглежда да е пипан, и е със 35000 километра по-малко пробег от текущият ми.
През деня беше нещо от сорта на 27-29 градуса и не успях да накарам климатика да тресе на градско, обаче надвечер вече беше някъде към 22-24 и успях да го накарам да тресе. Тресе като изравня целевата температура, температурата в купето е +/- 1-2 градуса от целевата (според кухненския термометър, забит на пепелника) и приблизително външната температура и тя е в диапазона на +/- 1-2 градуса.
Първите пъти си се разклащаше и се оправяше сама стрелката на втори до трети такт, обаче малко преди да се прибера се задържа стабилно да тресе.
Това което ми направи впечатление докато тресесеше:
Когато оборотите са 650-800 по време на маха Fuel System1 Status = CL, когато подскочи до 1350-1400 оборота Fuel System1 status = OL-Drive и този статус си пулсира заедно с оборотите, между CL и OL-Drive. Не се сетих да видя какво показва MAF и евентуално волтажите на сондите. Тримовете не ги видях да мърдат подозрително.
Днес ще си извадя графики на оборотите, волтажите на сондите, ако мога и статуса на VSV клапана за EVAP системата и МАФ-а.
Някой да обясни какво точно значи OL-Drive? По презумпция ECM-a влиза в режим на Open Loop и горивната смес я контролира на база статични данни, без да обръща внимание на първата ламбда сонда. Или бъркам? Как ECM-a решава да влезе в тоя режим и/или да се върне обратно в CL?
Другите са ясни - OL е на студен двигател и недозагряла сонда или антифриз, докато се изпълнят условията да се приеме че сондата ще подава достоверни данни. CL e на инициализирана сонда, подаваща достоверни данни и сместта се контролира спрямо показанията ѝ, за да се оптимизира разхода на гориво и екологичните изисквания да се спазят.
Пак си мисля че нещо се сговня когато започне да работи EVAP логиката на ECM-a и там има нещо нередно. Нещо кара ECM-a да излезе от CL на празен ход и да влезе в OL-Drive режим, обаче нямам сериозна идея кое или какво.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.