Можем ли да караме с летни гуми през зимата?
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Направо ме изненада с тая информация....ceko26 написа:Да, много слаби гуми като качества и лесно се подуват от дупки.
Във голяма част от тестовете преди 3г WR бяха на първо или сред първите места за зимна гума за нашия климат, с отлични качества при сух, мокър и заснежен асфалт и поносими на лед.
Беше преди добре 'плащащите' големи производители....
Разбира се там нямаше информация за качеството, а само за тестови параметри.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- alokin
- Получена благодарност: 2 пъти
за веригите
Едни истински вериги струват около 160 лв (мисля че бяхя Кьониг) китайските са около 40 лв. Правете си изводи.didak написа:като стана въпрос за вериги - при какви условия помагат веригите и при какви не? китайските вериги вършат ли работа или по-скоро създават работа?
Аз имам опит с едни вериги ( за Фаворита 165/70-13),които преди 13 години ги купих за us$55, на етикета надписите бяха с японски йероглифи но се съмнявам да са японски. В интерес на истината все оща ги имам и ползвам - не са скъсани. Има видимо изтъркване и са целите в ръждив прах, който пада щом ги покарам по снега. Предполагам, че скъпите вериги, тези по 160 лв въобще не ръждясват (това е само предположение).
Мисля, че китайските ще свършат работа, но ще ги ползваш много по- кратко време отколкото истинските вериги, в смисъл с китайските може да минеш например 500 км а със скъпите 5000 км - това като пример. Моите вериги с неясен произход ги ползвам 13 г но като правя равносметка не съм минал с тях повече от 500 км.
В момента на пазара се продават в повечето случаи вериги от така наречения тип меча стъпка, които са по-добрия тип. Следата им е нещо такова -<>-<>-<>- и са практични с това, че хем загребват хем не позволяват силно странично плъзгане.
Последно промяна от alokin на 28 Дек 2007 20:39, променено общо 1 път.
Да уважаваме чуждия опит - винаги спестява време, пари и нерви.
- alokin
за веригите
Внимавайте много като купувате вериги!!
Вижте първо какъв размер гуми имате, след това сравнявате с етикета върху кутията на веригите - няма ли я вашата комбинация от три числа в списъка на етикета, въобще не си и помисляйте да взимате дадените вериги колкото и любезно да ви убеждава момчето-консултант.
Даден размер на верига (например 060, или 070)може да става на повече от 20 размера гуми!!! Но не се залъгвайте, че ако гумите са 215/65-16 например, ще можете да ползвате безпроблемно вериги, на чийто етикет фигурира размер 215/60-16, или 215/55-16 !!!!!!
Вижте първо какъв размер гуми имате, след това сравнявате с етикета върху кутията на веригите - няма ли я вашата комбинация от три числа в списъка на етикета, въобще не си и помисляйте да взимате дадените вериги колкото и любезно да ви убеждава момчето-консултант.
Даден размер на верига (например 060, или 070)може да става на повече от 20 размера гуми!!! Но не се залъгвайте, че ако гумите са 215/65-16 например, ще можете да ползвате безпроблемно вериги, на чийто етикет фигурира размер 215/60-16, или 215/55-16 !!!!!!
Последно промяна от alokin на 30 Дек 2007 19:32, променено общо 1 път.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Днес бутах едно рено клио, дето беше със зимни гуми, ама каката дето го караше се опитваше да тръгне с толкова газ, че веднага се окопаваше...
Зимните гуми не са панацея - 'трябва и акъл'

Зимните гуми не са панацея - 'трябва и акъл'

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- alokin
от практика знам, че в сняг много газ не помага ....тръгваш внимателно с малко газ (представяш си че има сурово яйце на педала на газта), и превключваш на втора....пак с яйцето на педала.....това помага особено при лек наклон (нагореdesSs написа:ужас laugh.gif кога ли ще ме бутат и мене на някое кръстовище laugh.gifslowtraveler написа:Днес бутах едно рено клио, дето беше със зимни гуми, ама каката дето го караше се опитваше да тръгне с толкова газ, че веднага се окопаваше...
Зимните гуми не са панацея - 'трябва и акъл'![]()

Газта върши работа при "клатене" - за излизане на окопана кола.alokin написа:от практика знам, че в сняг много газ не помага ....тръгваш внимателно с малко газ (представяш си че има сурово яйце на педала на газта), и превключваш на втора....пак с яйцето на педала.....това помага особено при лек наклон (нагореdesSs написа:ужас laugh.gif кога ли ще ме бутат и мене на някое кръстовище laugh.gifslowtraveler написа:Днес бутах едно рено клио, дето беше със зимни гуми, ама каката дето го караше се опитваше да тръгне с толкова газ, че веднага се окопаваше...
Зимните гуми не са панацея - 'трябва и акъл'![]()
) ....ако не можеш да си представиш яйцето, взимаш едно истинско и го закрепваш на педала с хартиено тиксо....
Ама там пада игра със съединителя доста.
- Ael
- Получена благодарност: 4 пъти
- Обратна връзка:
Снощи след като падна големия сняг (в Пловдив не сме виждали такъв от доста време) реших да изпробвам всесезонните гуми с които ми дадоха колата. Колата се държа доста добре на непочистените пътища ,даже умишлено се опитах да я поднеса, но мигновенно си влизаше в пътя. После като паркирах заседнах в една преспа много грубо но изненадващо за мен успях да се измъкна с не много зор. Не искам да ви приканвам да не си купувате зимни гуми просто отразявам впечатления.