Мнение
от itzoa » 22 Авг 2023 09:03
Мисля, че е време да напиша няколко реда като ревю на автомобила, на който за 3 седмици му навъртях 2000 км.
Като цяло нагласата ми и оценката ми е положителна, но няма да спестя и негативите, част от които са персонални нагласи. Започвам с тях:
Първо - още на първото си пътуване извън града се сдобих с фишче заради превишена скорост. Оказа се, че просто не мога да разбера с колко карам - този негатив е като цяло за хибридната система, а не за конкретния модел. СВТ-то вие като обезумяло по баирите без да ускорява особено, а понякога по равно или леко надолнище без да чувам нищо съм ускорил от 50 на 70. Идвайки от автомобил с ръчна скоростна кутия ми е доста трудно да преценя с колко карам, особено като съм на ток, а и моя дисплей е по-ниския клас, който са 2 кръгчета и в едното показва дигитално цифрите на скоростта, което за разлика от стрелката няма как да се види с периферното зрение.
Второ - шумен двигател. Като върви на ток е супер, но самия двигател е съпоставим с дизела от който идвам, че на моменти даже и по-шумен.
Трето - твърда возия. И това с най-малките джанти - 16ки и гуми 205/65. По-големи препятствия (легнали полицаи и подобни) всъщност ги минава супер мазно и приятно, но по грапав път е доста неприятно. Гумите са на 2,3/ 2,2, а понякога вози все едно са напомпани до към 3 атмосфери.
Четвърто - свързано е с твърдата возия - калпави пластмаси и като цяло материали в купето, страшно евтино изпълнение, от където започна и една много изнервяща бъздяща вибрация от таблото или волана (още не знам от къде), която се появява при каране по-кофти и грапав асфалт.
Пето - току що установих, че изгоряла крушка не се индицира. Аз съм с фенси варианта, т.е. с халогени (които светят учудващо доста прилично) и нарочно откачих фара за да видя дали ще ми покаже нещо на таблото. Ами не се показа. Не знам дали е защото съм откачил буксата или трябва да е наистина изгоряла крушката за да светне. Това всъщност го направих, защото се чудех дали ще ми светят грешки, ако сменя някои светлини с LED (основно мигачи).
Шесто - то е към калпавия интериор - много слаби светлини вътре, а и няма никакви подсветки къде са, както и за ел. стъклата. Отзад няма никакви интериорни светлини. В багажника я смених с лед, че беше най-лесно. На рег.номера не можах да извадя самата крушка, ъгъла е много неудобен.
Седмо - ами по-грозна е с тези малките джанти. Тестовата, която беше с черен покрив и иначе същия цвят, но 17ки джанти, както и LED DRL и LED мигачи, а при мен обикновени мигачи и много по-малки LED DRL, изглеждаше като друга кола. Но хайде това за 2-3 бона (джанти с гуми) е поправимо, а не ми е толкова важно, даже напротив - исках да не бие на очи.
Хайде сега и малко позитиви:
1 - Супер икономична. До морето и обратно (към 1000 км) с много обикаляне, висене 2 часа в задръстване във Варна, магистрала около 1/4 от разстоянието и каране със 120-130 по нея, общия разход беше 4,1/100. В града варира доста, може 3 може и 8 /100 - огромно значение как се кара. Извън града при тежък трафик и каране с не повече от 90, пада до под 3,5/100 и това всичкото е с климатик нон стоп на 22 градуса, който обаче е на еко-режим. А и самата кола не е пускана на друго освен на еко-mode. Но чаках да я разработя малко.
2 - Споменах климатика - супер работи, в самата кола някак си не се усеща жега, особено ако открехнеш леко прозорчето и си с климатик си става студено, при все че е над 30 градуса. Но пък стъклата веднага ги фолирах с добро керамично фолио, но и преди да го сложа видях, че работи добре климатика.
3 - Практична - малка, вирната, качва лесно бордюри, а в същото време събра доста багаж. Махнах стиропора под кората в багажника и сложих резервна гума (доста зор открих подходящ размер) и в нея съм натъпкал пожарогасител, компресор, ключ, аптечка и т.н. Останалото място над кората е предостатъчно за 3-ма и дори 4-ма, но ние сме си 3-ма.
4 - Музиката се оказа доста добра, но с малко заигравка с еквалайзера - иначе звучи малко глухо и твърде бучащо, силния бас е добра изненада за мен.
5 - Андроид ауто - работи чудесно (с хубав кабел!), а бутоните по мултимедията са си доста удобни
6 - Сейфти системите, могат да се изключват лесно (lane assist-a) a круиза е страхотен, завива си сама, кара по средата, пази дистанция и скорост и т.н.
7 - Когато върви на ток (а това е средно през половината време) е супер, ама наистина е голям кеф, тиха и плавна, а в съчетание с горните системи изобщо не ме уморява на дълъг път, а и седалката се оказа учудващо удобна за моя ръст (175см), но след като си поръчах възглавничка за зад врата.
Сигурно има и още неща, но засега толкова, че стана бая дълго.