ivan_pop написа: ↑09 Авг 2023 18:45
Температурата вътре в купето къде я гледаш?
Hursa написа: ↑09 Авг 2023 19:46
Зависи къде е поставен термометъра
Отговарям и на двамата:
Климатика в режим "Авто" има 4 позиции, ползвам пиктограмите от дисплея за по-добра картинка:
- когато е в режим отопление, НО НЕ Е достигнал целевата температура показана на дисплея, позицията на клапите е "в краката"/надолу. Духат долните клапи и по-слабо тези до шофьорската и пасажерската предни врати но не и централните, "в лицето".
- при мисля измерена от датчика на външната температура 3 или 5 градуса външна (ще излъжа за точната температура), клапите са в режим "в краката" + "обдухване на предното стъкло". Не помня при минусови температури какво му беше поведението, но в случая няма голямо значение, защото парно/отопление не ми тресе оборотите. И в тоя режим няма драми с оборотите (4 зими).
- когато е в режим "охлаждане", НО НЕ Е достигнал целевата температура, клапите са в режим "централни на таблото"/"в лицето". Духат всичките горни клапи посредата на таблото.
- Режим "поддръжка": когато в някой от горните режими, климатика реши че е достигнал целевата температура на дисплея или е близо със +/- 0.5 градуса, си обръща клапите на режим "в лицето + в краката". Когато стане с поне градус нагоре/надолу температурата - обръща клапите или на отопление или на охлаждане.
Това се прави лесно - чакам да се поохлади купето, защото при тия 44 - 54++ градуса които гледам на кухненския термометър, след като е престояла дълго на слънце, няма как да се вместя в максимума от 30 градуса, над които климатика влиза в безусловен режим на отопление, и респективно под 16 градуса на безусловно охлаждане, след което бутам температурата нагоре, докато влезе в режим "Поддръжка на температурата" (рещим "тресене на оборотите"). Безусловно - да не се съобразява с условията и да работи в зададения режим непрекъснато. В безусловните режими, не помня да тресе.
Та в тоя ред на мисли - няма значение, аз каква температура виждам на външен термометър. Той си е просто за справка, без да има значение какво показва, защото климатика си взема решенията на базата на неговите си датчици - за температурата навън(централно зад бронята), температурата в купето (решетката в таблото до ключа за запалването), соларния сензор за осветеност ("топчето" горе на таблото, до стъклото), датчика за температурата на изпарителя (синия кабел от снимките ми в темата за странните шумове под таблото на Авенсис Т25). Колко са (не)точни не е въпрос на разговор - те работят (някак си), и са проверени както пише в сервизното, че са в нормите, освен че са и сменяни с проверени такива всичките.
Засега справочния термометър е един кухненски Fackelman, със термопластина/спираловидна термопружина, купен от "Метро" за 4.50 и забоден на решетката на централната лява духалка. Когато вляза в колата и не е работил климатика имам текущата температура в купето. Когато работи климатика, имам температурата на изходящия въздух от климатика. Проблема на тоя термометър е че е много ленив, и му тряват поне 1-2 минти и нагоре, да си промени показанието, след като съм го хвърлил на дясната седалка примерно.
Викнах едни китйски електронни, ама там не намерих от 5 поне 2 да показват еднакво. Като пак не очаквам от тях да ми покажат 100% реална стойност. Интересува ме не лабораторната точност а корелацията между двете. Ще си играя със сондите им...
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.