Разлика в показанията на скоростомера и навигацията
- WoLF
- Благодарил/а: 684 пъти
- Получена благодарност: 267 пъти
Разлика в показанята на скоростомера и навигацията
Няма как да е друго яче, все пак изминатото растояние го смята на база на скоростомера...

- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 575 пъти
WoLF, не е точно така мисля.
Авенсиса:
На километраж при 60 показание, гипса показва някъде към 54-55 километра.
Като я закача дори и с простия ЕЛМ327 в андроидното приложение (не е само едно) си показва същите 54-55 километра.
Не съм експериментирал със техстрийма, но е много вероятно, и там цифрата за скороста да си е реалната.
Гумите ми са "стандартните" 205х55х16"
Процесора на километража изобщо не го бърка да си сметне реалната скорост, на нейна база да сметне километрите пробег реално, а стрелката да я избута със константа нагоре.
Компютъра винаги знае колко е реалната скорост. Просто километражната стрелка е настроена да лъже.
Друг пример - на дъртия Опел километража беше със жило и в долния ляв ъгъл имаше надпис W+цифри от рода на W1111 това му беше константата за скоростта, и ако не е "заводската" не показва "вярно", само че имам мътен спомен че грешката беше брутална. Тази константа винаги си я е имало, даже и на деведесетарските аналогови коли.
Авенсиса:
На километраж при 60 показание, гипса показва някъде към 54-55 километра.
Като я закача дори и с простия ЕЛМ327 в андроидното приложение (не е само едно) си показва същите 54-55 километра.
Не съм експериментирал със техстрийма, но е много вероятно, и там цифрата за скороста да си е реалната.
Гумите ми са "стандартните" 205х55х16"
Процесора на километража изобщо не го бърка да си сметне реалната скорост, на нейна база да сметне километрите пробег реално, а стрелката да я избута със константа нагоре.
Компютъра винаги знае колко е реалната скорост. Просто километражната стрелка е настроена да лъже.
Друг пример - на дъртия Опел километража беше със жило и в долния ляв ъгъл имаше надпис W+цифри от рода на W1111 това му беше константата за скоростта, и ако не е "заводската" не показва "вярно", само че имам мътен спомен че грешката беше брутална. Тази константа винаги си я е имало, даже и на деведесетарските аналогови коли.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Съгласен съм с mapamop...
Аз също съм установявал разлика между показанията на километража и това, което 'вижда' компютъра (ОБД).. Затова и предполагам, че километражът показва точно за разлика от повечето скоростомери...
Но е факт, че не съм засичал (а и няма с какво да направя точно измерване на изминатият път - там GPS не е достатъчно точен уред за разлика от измерването на скоростта)..
Аз също съм установявал разлика между показанията на километража и това, което 'вижда' компютъра (ОБД).. Затова и предполагам, че километражът показва точно за разлика от повечето скоростомери...
Но е факт, че не съм засичал (а и няма с какво да направя точно измерване на изминатият път - там GPS не е достатъчно точен уред за разлика от измерването на скоростта)..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- valentin_1510
- Автомобил: Toyota Corolla Verso
- Получена благодарност: 2 пъти
И при мен е така - скоростомера лъже, но не и компютъра, следователно пробега е реален
- WoLF
Решението да имат две паралелни системи, означава че отклонението е преднамерено 

- mapamop
Не са паралелни съвсем. Сигнала за скорост е един - няма значение в случая как се взема. Дали оборотите на АБС пръстените, дали жилото от скоростната кутия, в случая можем да го приемем абстрактно. Въпреки че наличието на VSC, TRC системи усложняват картинката, в общи линии са сметки от компютъра и се получава "сигнал за скорост".
От там нататък на база този сигнал умножен по времето върви брояча за пробег. Същия този сигнал отива и до скоростомера но процесора в електронния километраж добавя за стрелката "екстра скорост", или ако е аналогова стрелката, просто скалата ѝ е така напечатана че да "лъже" с колкото трябва. Стрелката сама по себе си ако успеете да извъртите скалата с 5 км примерно напред, ще ви показва реалната скорост. Дявола е в скалата - че е така напечатана и позиционирана, за да лъже стрелката.
Идеята да се компенсира разликата в следващия размер гуми, и да не показва по-малко. Все пак изначалната сметка е направена на броя обороти на "заводската гума", за един километър. По восока/по-голяма гума ще прави по-малко обороти и "километри", но колата/километража няма как да разбере че, някой му е сменил гумите с по-големи.
Във примера със Астрата тази константа W мисля да зависеше дали е излязла от завода с 13",14" или 15" гуми, и дали е била спецификация за северните държави или не.
От там нататък на база този сигнал умножен по времето върви брояча за пробег. Същия този сигнал отива и до скоростомера но процесора в електронния километраж добавя за стрелката "екстра скорост", или ако е аналогова стрелката, просто скалата ѝ е така напечатана че да "лъже" с колкото трябва. Стрелката сама по себе си ако успеете да извъртите скалата с 5 км примерно напред, ще ви показва реалната скорост. Дявола е в скалата - че е така напечатана и позиционирана, за да лъже стрелката.
Идеята да се компенсира разликата в следващия размер гуми, и да не показва по-малко. Все пак изначалната сметка е направена на броя обороти на "заводската гума", за един километър. По восока/по-голяма гума ще прави по-малко обороти и "километри", но колата/километража няма как да разбере че, някой му е сменил гумите с по-големи.
Във примера със Астрата тази константа W мисля да зависеше дали е излязла от завода с 13",14" или 15" гуми, и дали е била спецификация за северните държави или не.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
--
- slowtraveler
Тук твърдо не съм съгласен... Основната причина за по-голямото показание на скоростомера от реалната скорост е да не може шофьорите да съдят производителя, че са подведени от показанията... Т.е. - трябва да показва ВИНАГИ повече, при всички условия, и грешки на измервателните и засичащи скоростта уреди...
И като втори фактор (не по-маловажен) - шофьорите се радват - 'тази кола много върви - дават и 0-100км/ч да ускори за 15 сек, а пък моята е специална - ускорява за 10сек

И и дават максимална скорост 160км/ч, ама моята щото марката ХХХ прави прекрасни автомобили, вдига 230км/ч с карбураторно двигателче 1.4

- memorex
- Автомобил: avatar
- Благодарил/а: 90 пъти
- Получена благодарност: 67 пъти

Има ли нещо общо с дискусията.
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 25 пъти
- Получена благодарност: 77 пъти
Тези ще задминат по прецизност и швейцарците - 82... 

- mapamop
slowtraveler,
Сигурен ли си че не е бил сменян/"баран" километража?
Или не е имало игри с гумите?
Астрата си беше със "стоковите" 14" джанти и гуми, и колкото да съм я цедил, повече от 160 по километраж, нямам спомен да е стигала. На гипса излизаха нещо от рода на 148-150км/ч.
Знам че братовчеда беше учуден "че тая дърта коруба може да развие и поддържа 150км/ч". Настрани остава въпроса, че се чудех кога ще се разпадне, или ще се сцепи мотора, съдейки по пърпоренето и вибрациите и шума.
Мотора да беше 17DR по спомен - атмосферна печка, 60 коня.
Сигурен ли си че не е бил сменян/"баран" километража?
Или не е имало игри с гумите?
Астрата си беше със "стоковите" 14" джанти и гуми, и колкото да съм я цедил, повече от 160 по километраж, нямам спомен да е стигала. На гипса излизаха нещо от рода на 148-150км/ч.
Знам че братовчеда беше учуден "че тая дърта коруба може да развие и поддържа 150км/ч". Настрани остава въпроса, че се чудех кога ще се разпадне, или ще се сцепи мотора, съдейки по пърпоренето и вибрациите и шума.
Мотора да беше 17DR по спомен - атмосферна печка, 60 коня.
--
--
- WoLF
Колите си се старая да ги държа по навигация да нямат повече от 5км/ч при 100км/ч. Служебния Пасат нямаше абсолютно никаква разлика, т.е. таблото не "бара" сигнала. Всички други имаха около 10% отклонение нагоре. Всичко това само с една типично българска идея и съседите са я схванали с табелата 

- Bat Jorko
- Автомобил: Avensis 1.8, 2005
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
Между другото, сравних скоростта по навигация с тази която показват новите табла за скорост в София, абсолютно еднакви са.
Това с табелата и българската идея не го разбрах. Може ли малко пояснение?
Това с табелата и българската идея не го разбрах. Може ли малко пояснение?

- slowtraveler
Средна скорост - нормално е да са получили тази стойност ако се спазват ограниченията в района между камерите... Мдаа, интересно ще е какви са били ограниченията по самият път.
Абсолютно - всичко стоково (автомобилът - нов

- WoLF