виж пробвай с това:
Погледни картинката и огледай всичките маркучи към оцветените в оранжево детайлипо нея, дали не са напукани и/или скъсани някъде. Логиката ми е проста - не пали на топъл мотор и си отстранил проблемните детайли, които са най-честите заподозрени.
Като изстине мотора и пали. Следователно нещо се разширява и отваря пора или пукнатина, или проход към въздух. Обикновено това което сработва на топъл или напълно стоплил мотор, са елементите по еклогиите.
Примерно детайл 25860 е вакуумния клапан който изтегля изпаренията от резервоара. Той работи само стоплен след второто деление на стрелката за температурата на мотора. На студен мотор стои затворен. След него са въпросния канистър, със гранулите от активен въглен, и самият резервоар. 17650G е подобен клапан, но за момента нямам идея за какво служи. Отделно отгоре от шофьорската страна на двигателя имаш маркуч за картерните газове. При мен беше сцепен, дишаше и тресеше оборотите на място, но го правеше и на студен мотор.
В общи линии препипай всички маркучи и съединения които водят към входящия колектор, повечето даже влизат след основата на дросела, който сте сваляли и това ти го давам за ориентир откъде да започнеш да проследяваш маркучите.
Ако няма нищо видимо остава под въпрос спукан колектор, или гарнитурата му. Но те ще клатят оборотите дори когато запали от първия път на горещ двигател, а аз останах със впечатлението че запали ли веднъж вече няма драми с оборотите и са стабилни. Пробвай да смениш уплътнението на капачката на резервоара, или цялата ако не намериш уплътнение. Уплътнението по спомен не трябваше да е със разгромяваща цена, и когато и да го смениш едва ли ще стане по-зле. Леко развита капачка, или такава с прокъсано уплътнение ще ти добавя излишен въздух към горивната смес, през вентилацията на резервоара. Все още търся къде се намира канистъра на тая кола. На Приус2 е под колата до резервоара, при мен е в коша на мотора....
Ето ти картинката:

- Screenshot 2023-07-13 133757.png (29.07 KiB) Преглеждано 1935 пъти
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.