Ако по-дълго върти е нормално да замирише на бензин - изхвърлят се бензинови пари.
До колкото знам - при стартиране се подава относително по-голямо количество бензин, спрямо количеството въздух постъпващо в цилиндрите - за да се компенсира по слабото му изпарение. Пропускане на запалването (до колкото знам) може да е както в резултат на преобеднена смес, така и в резултат на преобогатена.
► Виж съдържание
knele666 написа: ↑01 Юли 2023 07:48
Не мога да си обясня защо когато подам гас с педала тогава пали каква е ролята нали отваря дросела с това натискане търся логика не мога да реша този проблем
Подавайки "газ" - отваряте дросела, но увеличавате и количеството впръскан бензин - при инжекторните двигатели (независимо с директно или пред цилиндрово впръскване). Така, (например) ако имате преобеднена смес, в резултат на допълнително засмукване не отчетено от датчика за масов разход на въздух - подавайки "газ" подавате допълнително количество гориво. Отваряте и дросела - увеличавайки количеството постъпващ в цилиндрите въздух. Но относителното влияние на допълнително засмукания въздух (през неплътност в смукателния тракт, например) - намалява (и горивната смес вече не е така бедна). Увеличава се и налягането в цилиндрите в края на такта на нагнетяване (поради по-доброто пълнене) - което допълнително способства запалването на по-бедна смес. Същото помага и ако сместа е преобогатена - отваряйки дросела - постъпва повече въздух. Ако сместа е преобогатена (например в резултат на лоша работа на регулатора на празния ход) - относителното влияние на допълнителния фактор намалява (обикновено). Увеличеното налягане в момента на запалване - отново способства за запалване и на по-богата смес. (Така е според мен

) След стартирането на двигателя - заработва обратната връзка по сигналите от ламбда сондите и сместа се коригира (поне според мен) - и двигателя заработва нормално.
Освен причините споменати по рано - може би трябва да се проверят и
- датчика за разход на въздух (MAF - не разбрах дали е проверяван или дори сменен) - дори и иначе добре работещ при горещо време в момента на стартирането, когато разхода на въздух през него е много малък може да не работи коректно (така се твърди);
- бензиновата помпа (която бе спомената), обратния и клапан (ако има такъв), но и регулатора за налягане на горивото - който при съвременните системи бил в блока на помпата - би трябвало да се диагностицират по отклонение налягането в бензиновата рампа (според мен

);
- регулатора за празен ход;
ако има отклонения в работата на горните - би трябвало да се установи при диагностика.