На кратко -> предадох един акумулатор Yuasа s34n20l-a на 5 години и 4 месеца за вторични, в магазина ми казаха, че съм мега турбо тъп, защото тоя акумулатор бил AGM и не можел да сложа аз обикновен акумулатор, колата нямало да върви, модулите по 3000 лв щели да гръмнат и посоката на въртене на земята щяло нещо да се промени

Чета из чуждестранните форуми, че реално разлика няма от гледна точка ток за колата, просто необслужваемия ще изкара 2-3 години, AGM 5-6 години. И от гледна точка безопасност AGM бил запечатан (то и необслужваемия е запечатан доколкото ми е известно, но ще проверя отново в багажника) с идеята да не се разлее химия по хибридната батерия. Както и AGM могат да издържат дълго време без да се пали колата докато обикновения след около 2 седмици без да се ползва пада, самата технология на хибридите изисквала постоянен ток и само AGM можели толко дълго да отдават.
Въпросът е следният - сменяли ли сте такъв акумулатор за вашия хибрид, давана ли ви е препоръка и мнение кое и защо се слага? Не ми е проблем да си поръчам един AGM, пак Yuasa, просто да знам дали има повод да се сменя веднага или да го изчакам да сдаде багажа.
Благодаря предварително!