Известно време не съм писал, но ще компенсирам със стена от текст. Наскоро бях на тестдрайв в един ден на Corolla Cross и Kia Sportage. Възгледите ми се попромениха
Kia Sportage: бензин 1.6 MHEV AWD, средната модификация. Плюсовете са, че е доста комфортна като интериор-изпипан е, хареса ми, материалите изглеждат добре, пространството навсякъде е добре балансирно и достатъчно. Дизайнът вътре е специфичен-на мен ми допадна, на жената-не. Казаха, че дават 5% отстъпка, а не 7 като на колегата IvGor-може да са я намалили за месеците. Има прилична 7г гаранция на окачване и двигател, по-малко на други компоненти, като покритие май е стандартна за повечето производители. Разходът беше ок, но не и впечатляващ за класа автомобил. За 20тина км от (около 60% градско) изкара 7л/100, а общо с предишно шофиране беше 8.1/100 за няколко хиляди километра. Малко дървена возия-типичните нашенски дупки по пътищата се усещаха доста, особено отзад, макар че на теория 4х4 трябваше да има доста меко окачване. Срокове за доставка за базовата конфигурация-до 6 месеца, нагоре може да стане и над година. Скоростна кутия не ми хареса като усещане. Дизайнът отвън е различен, макар че на живо въобще не е толкова ефектен
Corolla Cross: Неочаквано мноооооого ми хареса, въпреки че е малко некоректно да се сравнява с Кията заради двигателя. Карахме 2.0 hybrid FWD, най-високото ниво на оборудване.
Като интериор: опростен, изчистен и функционален, всичко е там, където очакваш. На мен ми изглеждаше малко остарял като дизайн, на съпругата ми й хареса повече от Кията (въпрос на вкус). Има много пластмаса, изглежда с по-ниско качество поне визуално без да търся кожа. Минус-май лесно се драска. Екстериор-по-меки форми, стандартни. Японците не са били много креативни особено в задницата
Пространство: отпред е много добре, багажникът също е доста голям и донякъде съвместим с корейчето заради различните начини на измерване, независимо, че на хартия едното е 425л, а Sportage има 591л. Отзад е малко тесничко ако се добави детско столче, а нашето е от най-големите. Не съм висок (173см), с нормално телосложение и ми беше добре, но за 4ма пътника или някой по-едър може да е по-притиснато.
Доставка: 8 месеца на хартия, реално 10+. За съжаление не дават отстъпки. 10г гаранция на основната част, няма да влизам в детайли кое-колко. Дилърът каза, че цените лекичко скачали през няколко месеца, промоции нЕма и не се очакват. Много по-професионално и добро отношение от другите.
Запазих най-хубавото за накрая. Това нещо върви като дзвер! Не съм карал някакви мощни автомобили, но се усеща много по-добре от Кията. Началното ускорение заради ел. мотора е отлично, CVT трансмисията превключва гладко и веднага отговаря на педалите. На високите скорости е същото, колата е тиха и отново ускорява чудно само с бензина. За 23км (пак около 60% градско) извади 4.2л/100км като съм я натискал и НЕ знам практически как се кара икономично хибрид. Отзад е много по-комфортно, не се усещат неравностите-возията е плавна. Хареса ми и звука при газ-малко напомняше на V8 (не се смейте

). Удоволствие е да се шофира. Двигателят е атмосферен (плюс за мен), 2.0 бензинов хибрид, около 150 кончета от ДВГ и 50тина от електромотора, общо 197hp.
Забавна дреболия: не бях свикнал на чувстителното лостче за мигачи спрямо старата кола. Изглеждах като идиот, когато само сменях от ляв директно на десен без да уцеля неутрално и отзад ме понапсуваха, напълно с право. Още един минус-адски много ми харесва зеления вариант...който не се предлага в Европа. За избор на цвят се плаща допълнително 1000-1500лв.
За момента Королата ми е фаворит, макар че цената от 69000лв с този двигател е неприятна. Реших да увелича малко бюджета, с лизинга няма да се усети толкова разликата.
Искам да пробвам още и Nissan Quashqai, и Honda CR-V при този бюджет, но вероятно ще остана с Тойотата. Не ми допада по-лошата икономия и по-малка гаранция при горе-долу сходни цени. Нисанът е и с турбомоторче 1.3-1.5, за което четох леко негативни мнения за надежност в сравнение с атмосферния двигател.
Исках да попитам за мнение между Corolla Cross и RAV4, който не съм карал още. И двете са хибриди. Гледам, че масово по американски форуми предпочитат RAV4 заради по-голям багажник и повече място на задна седалка. Rav4 e и с много по-ръбат дизайн, изглежда огромен, което не ми допада. Корола Крос е с по-меки форми и въобще не стои като танк, макар че е само с някакви си 14см по-къса. Има ли някой да е пробвал и двата, заслужава ли си малко по-голямата цена на RAV4 спрямо избраната модификация на Corolla Cross?