method81 написа: ↑02 Мар 2023 09:21
Интересна статистика, не искам да разпалвам страстите, но след като се кара 95%+ на ток не е ли по-подходящо да се вземе електричка?
Как се процедира с обслужването на ДВГ-то, след като се пали веднъж в месеца, интервалите за обслужване същите ли са?
Завръщам се към тези въпроси, за да доразпаля страстите.

Когато аз поръчвах Rav4 PHEV беше с повече от 25 хил лв по-евтин спрямо сравнимия като размери и цена Tesla Model Y AWD. С тогавашната разлика в цената за мен изборът беше изключително лесен, тъй като плъгин хибрида с голям електрически пробег е универсалния автомобил за моите нужди без никакъв компромис за дългите пътувания. Сега Тойота вдигнаха цените, а Тесла ги намалиха и предвид, че се поизравниха сумите дилемата би била по-сериозна поне за мен. И все пак дори така наречения "Long Range" е свързан с компромиса за малкия магистрален пробег, който в
статистиките на EV Database го смятат за скорост от 110 км/ч, но за мен това не е приемлива скорост предвид, че ограничението в България е 140 км/ч, а в повечето страни в Европа е 130 км/ч. В моя случай става въпрос за десетина летни пътувания, в които ще трябва да се примиря с този компромис (основно до Варна, Бургас, Гърция и потенциално трипче до западна Европа). За хора, които ходят на ски зимата в западните курорти компромисът би бил по-сериозен, тъй като при ниски температури и магистрално шофиране електичката ще има нужда от зареждане на всеки 200-250 км, което неминуемо би удължило времето за път, сравнено с плъг-ин хибрид. И все пак смятам, че има много голям процент хора, за които този компромис не би бил проблем и този модел на Тесла с днешната му цена би бил най-доброто решение за ежедневните им нужди.
По втората тема относно дългото неизползване на ДВГ - вчера приключих дългата ми серия без зареждане на гориво. Реално можех да отложа зареждането след още 3 седмици, когато пак имам планирано пътуване, но реших че горивото, което стои в резервоара ми вече повече от 3 месеца, е добре да го изгоря цялото. Иначе казано - тази седмица имах пътуване до Лом и обратно, при което можех да изгоря гориво за около 160 км пробег ако бях използвал повече от тока в батерията, но в крайна сметка реших да изгоря около 300 км пробег, така че да се върна в София с почти нулев HV пробег и да заредя в бензиностанция. На прикачените снимки може да се види, че на 29 км от София при тръгването към Лом средния ми разход за гориво от последното зареждане на бензиностация беше 0.5 литра на 100 км. Показанието Trip A го занулявам при зареждането на ток в гаража. На следващата снимка може да се види, че при зареждането на бензиностанцията в София вече средния разход на бензин беше 0.8 литра на 100 км. Показанието Trip B го занулявам при всяко зареждане до горе на бензиностанция и от него може да се види, че между двете зареждания за тези повече от три месеца съм изминал 5020 км. Ако бях отложил с още 3 седмици зареждането на бензин вероятно това число щеше да е близко до 6000 км изминати между зарежданията. Както и да е - интересна статистика за зимния период, в който за моя случай не съм излизал от София и околните на нея села. През следващите 6 месеца имам планирани по 2-3 извънградски пътувания на месец и горивото няма да се застоява толкова дълго - това вероятно ще се случи чак следващата зима.
И последно относно обслужването на ДВГ - прикачил съм извадка от ръководството на Rav4 PHEV, където от Тойота препоръчват поне веднъж годишно да се зарежда ново гориво в резервоара. В случай, че това не се случи, на дисплея ще се появи подсещащо съобщение, това да бъде направено. За мен този период от 12 месеца ми се струва доста дълъг и ако някой наистина види това съобщение, то определено е сбъркал автомобила и е трябвало да си купи чиста електричка. Иначе, независимо от това дали е ползван или не ДВГ, в Тойота си му сменят маслото на всеки 15 000 км или 1 година.
P.S.: Между двете прикачени снимки може забележите разликата от това как изглежда дисплея преди и след като забърша прахоляка по него. Вчера отидох да поизмия колата малко преди зареждането ми на бензиностанцията, че с тези дъждове беше станало доста грозно положението.