Колегата Monster, е наясно с част от одисеята ми, но ще ви разкажа и на вас.iKaramanchev написа: ↑28 Сеп 2022 10:38 Как е доставката? Направо в България ли даде адрес? Като я получиш, би ли споделил дали си ходил по митници или стига до адрес?
Поръчах и платих камерата и транспорта плюс един допълнителен кабел за връзка през OBD буксата на автомобила с идеята да я ползвам и като паркинг камера. От Fitcamx ми предложиха, направо да заменят АСС кабела и да не плащам допълнително. Предпочетох да ги имам и двата. А кода, който споделих по-горе ми спести 19-20 долара.
Камерата беше изпратена с DHL. Това беше единственият избор. На втория ден получих SMS, че камерата ще пристигне на 04.10.
До тук добре, но същия ден на 30.09 получих обаждане и email от DHL България.
Обясниха ми че пратката подлежи на митнически контрол и прикачиха в писмото фактура и товарителница. В документите беше отбелязано, че такси, мита и данъци са за моя сметка. В писмото имаше и митническа декларация, която попълних ръчно и преснимах, както и изискване, да представя доказателство за плащането. Извлечение от PayPal или скрийншот от направената поръчка и плащане.
Тук трябва да спомена, че плащането не можа да мине през профила ми в сайта и се оказа, че нямам запомнена история на поръчката.
Направих си сметка, че трябва да платя ДДС, мито при поръчка над 150€ и такса към DHL при ДДС по-голямо от 5€.
Започнах да мисля за отказване на поръчката.
Реших да пиша на Fitcamx съпорта за проблемите, в които са ме поставили. Описах им подробно всичко и тук те ме изненадаха много приятно.
Първо ми изпратиха скрийншот от процеса на поръчка и плащане.
Второ ми поискаха скрийншот от плащането към DHL с обещание да ми възстановят сумата.
След изпращане на двата документа към DHL, получих линк за плащане на данъци и такси.
Направих скрийншот на цялата сметка за плащане, конвертирах в долари и изпратих на мейла на Fitcamx. Отговориха ми веднага, че са върнали към PayPal нужната сума. Проверката показа, че са абсолютно коректни.
Внесох всички такси, изпратих на китайците освен благодарности и копие от плащанията.
Изводът: По незнайни причини едни и същи пратки веднъж идват директно на адреса, както при колегата, а друг път минават през ДДС, мита и такси.
Днес точно по график получих камерата и нетърпелив, още с прибирането си от работа, я монтирах. Няма никакви грешки от системата на автомобила. Утре ще пробвам съвместната работа с АСС камерата.
Дано ви беше полезно дългото ми изложение.