Може ли да обясниш, кое точно е най-големия недостатък на 4-тото поколение, че нещо не разбрах, а ме интересува.
Corolla Cross - има ли собственици?
- itzoa
- Автомобил: Yaris Cross Hybrid 2023
- Благодарил/а: 68 пъти
- Получена благодарност: 54 пъти
Iliyan Boshev написа: ↑19 Дек 2022 11:05За разходи, може би първата година, само обичайните неща масла, гуми, гориво щ, течност за чистачки, все пак е чисто нов автомобил.
По-интересни ще са лизинговите условия, които предлагат
Именно смяна на масла и филтри, колко излиза? Другите неща може и сам да си избираш от къде да ги вземеш, но масло и филтри само в официалния сервиз.
-
- Автомобил: Corolla cross
- Получена благодарност: 6 пъти
Началото на май месец, като поръчах корола TS, ми казаха че първоначалното обслужване (на 15000км или 1 година) е 300 лв (зависи от стойността на филтрите и маслото), следващото обслужване беше 500 лв (пак зависи от стойността на консумативите). Предполагам, сега да са с по 100лв отгоре.shapala написа: ↑19 Дек 2022 11:58Iliyan Boshev написа: ↑19 Дек 2022 11:05За разходи, може би първата година, само обичайните неща масла, гуми, гориво щ, течност за чистачки, все пак е чисто нов автомобил.
По-интересни ще са лизинговите условия, които предлагат
Именно смяна на масла и филтри, колко излиза? Другите неща може и сам да си избираш от къде да ги вземеш, но масло и филтри само в официалния сервиз.
Сега при кроса незнам как ще са цените, предполагам сходни.
Реално погледнато, при кола втора ръка, имаш доста по-големи разходи за обслужване.
За кола 70 000 - 80 000 плюс лева, не мисля че трябва да те притеснява обслужването, както и разхода на гориво (мен силно ме интересуваше, дали дава по-нисък от TS, но като дойде, ще я сравня).
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
Според мен и само според мен

При ярис хибрид - това не е така изразено, както при приус и хибридната корола (особено по-мощната, с двулитровия двигател).
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
-
- Получена благодарност: 42 пъти
Iliyan Boshev написа: ↑19 Дек 2022 14:44 За кола 70 000 - 80 000 плюс лева, не мисля че трябва да те притеснява обслужването, както и разхода на гориво (мен силно ме интересуваше, дали дава по-нисък от TS, но като дойде, ще я сравня).

Винаги съм се чудел на този начин на мислене..
Разбира се, че е нормално човек да се "притеснява" от цената на обслужване. Към момента в Германия има дилъри, които начисляват за труд по 180€/час и литър масло от 30-40€. Преди броени години "малкото" ТО струваше 150-160€, а "голямото" до 350€. А сега "малкото" е 320-350€, а "голямото" над 500€.
Преди светът се управляваше от умните. И това беше много жестоко. Умните принуждаваха простите да учат. На простите им беше тежко..
Yaris XP13 1NZ-FXE - ex
Yaris XP21 M15A-FXE
Yaris XP13 1NZ-FXE - ex
Yaris XP21 M15A-FXE
-
Във въпросната държава, колко е минималната заплата ?centil написа: ↑21 Дек 2022 10:41Iliyan Boshev написа: ↑19 Дек 2022 14:44 За кола 70 000 - 80 000 плюс лева, не мисля че трябва да те притеснява обслужването, както и разхода на гориво (мен силно ме интересуваше, дали дава по-нисък от TS, но като дойде, ще я сравня).![]()
Винаги съм се чудел на този начин на мислене..
Разбира се, че е нормално човек да се "притеснява" от цената на обслужване. Към момента в Германия има дилъри, които начисляват за труд по 180€/час и литър масло от 30-40€. Преди броени години "малкото" ТО струваше 150-160€, а "голямото" до 350€. А сега "малкото" е 320-350€, а "голямото" над 500€.
Лизинговите условия не са същите както в БГ.
Не мисля че смяна на масло с 4-6 филтъра, ще им отнеме повече от час. Предполагам не са като тука. Аз лично съм седял, над 3 часа за смяна на масло и филтри в официален сервиз, да плащаше се на час и предполагам за това ме мотаха.
Не сравнявайте двете държави, защото нямат нищо общо.
Купете си кола за 50к+ втора ръка и ми напишете, колко ще платите за смяна, на масло, филтри, антифризи, ремъци (евентуално ангренаж) и евентуално някой друг ремонт.
Дали парите, които ще платите, няма да се равняват, на обслужване за поне 3 години ?
Та ако ще сравняваме двете държави, напишете ми ги на цените в Германия, ама не в някой сервиз, който се намира в някакви малко градче, примерно в осмия по-голема град.
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
Ако му е време за ангренаж (и ако въобще е с ангренаж) - вече е спестил 75к+, че е купил втора употреба и може да се позволи да заплати веднъж малко повече за едно първоначално обслужване и следващите да му са 5 пъти по-евтини. А с новата - на втората година ще ни обръснат двойно 

Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
-
- Получена благодарност: 42 пъти
1200-1300€ нето.
1,5часа (90мин) отнема едно "малко" ТО в Германия за Yaris Hybrid XP13 facelift. Голямото (със смяна на свещи и т.н.) не съм го плащал, понеже сменихме колата. По време на лизинга, първите 4 обслужвания, бяха безплатни (цената на сервизния пакет беше включена в лизинговите вноски).Iliyan Boshev написа: ↑21 Дек 2022 11:07 Не мисля че смяна на масло с 4-6 филтъра, ще им отнеме повече от час. Предполагам не са като тука. Аз лично съм седял, над 3 часа за смяна на масло и филтри в официален сервиз, да плащаше се на час и предполагам за това ме мотаха.
Не сравнявайте двете държави, защото нямат нищо общо.
Много добре мога да направя това сравнение - нов автомобил (2бр. шофирани главно от жена ми) и втора ръка (2 бр. малко употребявани, до 40 000км на 2-3г) шофирани само от мен.Iliyan Boshev написа: ↑21 Дек 2022 11:07 Купете си кола за 50к+ втора ръка и ми напишете, колко ще платите за смяна, на масло, филтри, антифризи, ремъци (евентуално ангренаж) и евентуално някой друг ремонт.
Дали парите, които ще платите, няма да се равняват, на обслужване за поне 3 години ?
За късмет (или пък благодарение на добър избор) не съм правил ремонти на нито един автомобил, от изброените. Всички са обслужвани педантично, като тези втора ръка до изтичане на оставащата гаранция в официални сервизи, а след това в неофициални. Разликата в цените е в пъти. То само в цената на маслото е два-три пъти, поне.
Точно осмия по големина град в Германия не е представителна извадка. Това е Лайпциг (почти 600 000 жители) и се намира в източната част, където все още заплащането за труда и респективно цените за услугите са по-евтини от тези в западна Германия. Аз имам обаче цените в два други града с население над 500 000 - 550 000 жители в западна Германия.Iliyan Boshev написа: ↑21 Дек 2022 11:07Та ако ще сравняваме двете държави, напишете ми ги на цените в Германия, ама не в някой сервиз, който се намира в някакви малко градче, примерно в осмия по-голема град.
Yaris XP13, при 43 400км за смяна на масло, маслен филтър, шайба на болта на картера, спирачна течност и приемане на опасни отпадъци (отработено двигателно масло и стара спирачна течност) - 240€. Новото масло беше занесено от мен в сервиза, защото те не използваха предписаното 0W-20. Въздушния и климатичния филтър си ги смених сам на паркинга пред тях, понеже за времето на "безплатните" обслужвания не бяха сменени нито веднъж. Също така сам допълних казанчето с течност за чистачки. За същото обслужване, но без да предоставят масло и филтри, познати платиха над 320€ само седмица по-рано.
За абсолютно същото ТО на моя "втора ръка" автомобил заплатих 50€ - смяна на масло и маслен филтър (30€ с оставяне на старото масло) и спирачна течност (20€) с предоставени от мен всички консумативи.
Винаги когато уговарям час за обслужване питам с каква марка масла и филтри работи дадения дилър/сервиз и ако не отговарят на моите изисквания, то питам дали мога да предоставя по-качествени материали, които отговарят на специфицираните в сервизната книжка. Някои дилъри на Toyota продават филтри в големите сайтове за онлайн търговия на цена от около 8€, а в същото време "моят" дилър ми ги фактурира за 13€. За 1л Toyota 0W-20 AFE моят дилър ми фактурира 25€, а аз същото си го купувам за 38€/5л или 7,60€/л. Дилърските цени са от 2016г, когато пожелах извънредна смяна на маслото след изминати 3 000км, за която заплатих 140€ (труд, масло, маслен филтър и шайба).
За съжаление обслужването на евтин автомобил (като Toyota) е доста скъпо за много голяма част от немците. Доста немци "се хвърлиха" на ниските месечни лизингови вноски от 160-200€ за шофиране на нов автомобил и вече в не малко форуми най-обсъжданите теми са за цената на ТО и възможността сам да си занесеш маслото. Някои крайни потребители предоставят автомобила само за Hybrid Service Check, а всичко друго го сменят сами или в "квартални" сервизи.
Преди светът се управляваше от умните. И това беше много жестоко. Умните принуждаваха простите да учат. На простите им беше тежко..
Yaris XP13 1NZ-FXE - ex
Yaris XP21 M15A-FXE
Yaris XP13 1NZ-FXE - ex
Yaris XP21 M15A-FXE
-
- Благодарил/а: 177 пъти
- Получена благодарност: 116 пъти
Темата съвсем не е тази, но, тъй като разговорът заби натам: за ТО тип Б + Акумулатор и смяна на масло на скоростите на Авенсиса платих в едно съвсем малко градче в Байерн (20 000човека) почти 800 Еврона. Отне им над 4 часа (толкова са преценили, че им трябва....). Дали е много- страшно много е. Средно статистическите заплати колегата ги е написал по-горе. Масата хора, според данъчната им група (класа), са с не повече от 1300-1500Е нето на месец. И от това да дадеш 800 за колата, а, забравих, преди 2 месеца купих и нови зимни гуми- 17 цола+ монтаж и хотел на летните- 900 Е....Е, не е просто много, страшно много е. И спрямо цените преди години- поскъпнаха тези, и всички останали услуги до няма накъде. А, че допълнително на това идват и други космически разходи....изобщо и не говоря. Не е само колата, но да не се отклонява темата.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html
-
- Автомобил: Toyota Corolla Cross
- Благодарил/а: 10 пъти
Доставка на НОВИ автомобили 2022 - срокове и процедури ?
Нивото е Луксори- стъклен таван, кожен салон, гласови команди за отваряне и затваряне на прозорците, щората на тавана, температурата в купето. Абе, говоря си с Тойотата докато пътувам.
- Прикачени файлове
-
- F359BB1C-2CB9-483A-BB4E-4BB9FD45D6EA.jpeg (428.18 KiB) Преглеждано 2284 пъти
Хубавец е този SUV. Честито.Jorjeta Bogoeva написа: ↑08 Яну 2023 14:54 Нивото е Луксори- стъклен таван, кожен салон, гласови команди за отваряне и затваряне на прозорците, щората на тавана, температурата в купето. Абе, говоря си с Тойотата докато пътувам
-
-
Предполагам по сегашните нива luxury plusJorjeta Bogoeva написа: ↑08 Яну 2023 14:54 Нивото е Луксори- стъклен таван, кожен салон, гласови команди за отваряне и затваряне на прозорците, щората на тавана, температурата в купето. Абе, говоря си с Тойотата докато пътувам
Моята която чакам е executive plus
Октомври, като правих поръчката, имаше само три нива
Executive, executive plus и luxury, сега има и luxury plus (предполагам каквато е твоята)
Значи, ако си чакал 5 месеца, моята да я очаквам март април.
Има ли минуси, които си открил с експлоатация на автомобил или нещо което не ти допада ?
-
Не,само Луксори е.Луксори плюс я пуснаха ноември 2022.Преди тази кола ,карах три години Корола хечбек,ниво LUXURY.Там имах SIPA/ако знаеш какво е-функция за самопаркиране/.Много голяма работа ми вършеше-натискам копчето,тя търси къде да паркира и си паркира сама.В Кроса я нямам тази функция и много страдах за нея.Но пък Кроса се оказа адски маневрена кола и вече не страдам
Кроса за момента ми харчи 4,5 /смесено каране/Очаквах,че ще харчи към 7 и съм очарована от разхода.До момента съм й навъртяла 3000 км.Королата я поръчах по време на изложението в София и цената й просто е перфектна в сравнение със сегашните цени.Командвам я само с гласови команди.На английски не можахме да се разберем,но на руски ме разбира идеално.Мисля,че в твоето ниво на оборудване тази екстра я няма.За сега съм много доволна.