Смяна на заден мост
Смяна на заден мост
Моля за мнение, налага се да сменя заден мост на Тойота Аурис 2007, буквално ми падно дясно колело. Има ли колеги със сменен заден мост на колата, и безопасно ли е карането след това?
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 575 пъти
Смяна на заден мост
На Авенсис Т25 имам сменен преден мост с носачите му и цялото задно окачване, заедно с пружините. Няма драма - сходимостта си е в границите, не тресе, не носи на една страна. Уловката е дали ще извадят болтовете от купето без да ги скъсат, и да режат структурните греди на купето. Аз извадих късмет и майсторите ги извадиха за по 2-3 дни мъки. Ако ми бяха нарязали купето колата отиваше на скрап - в никакъв случай нямаше да ѝ имам доверие да си возя семейството в нея. За пари за труд ще си замълча.
► Виж съдържание
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Смяна на заден мост
Не гният, но съм ходил в Копенхаген и твоята вероятно е шофирана от Den lille havfrue.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
- mapamop
Смяна на заден мост
Лично видях преден и заден мост от белгийска, британска - десняк, от холандска и италианска бройка. Всичките освен италианската, живяла на умерен климат (да се чете сух) си бяха добре изгнили. Купетата (почти) не гният, обаче окачването е леш откъм защита от корозия.
За сравнение - Астрата беше карана 15 години в България и не помня да са ѝ сменяни полуоски. Нека не заблатяваме темата на човека - сигурно от бруталната мощност на автомобила му, и рязко потегляне е скъсал моста....
За сравнение - Астрата беше карана 15 години в България и не помня да са ѝ сменяни полуоски. Нека не заблатяваме темата на човека - сигурно от бруталната мощност на автомобила му, и рязко потегляне е скъсал моста....
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
--
Смяна на заден мост
Благодаря за отговорите, нищо не разбирам от устройство на автомобила, запомних това с болтовете да не се срязват. Колата е внос от Германия, а тук с дупките по пътищата я довърших. Може ли още едно питане-ако нищо не се получи с ремонта как да я продам, не искам да ощетя никого.
- mapamop
Смяна на заден мост
Искате си от продавача да ви даде всички болтове и тампони заедно с моста. Вашите болтове може да ги режат, заваряват, разпробиват или каквото преценят за да ги развият, но не и да режат купето за да ги вадят от там. "Гайките" на тези болтове реално са едни планки с резба, заварени отвътре на "реброто" на купето. После няма да успеят да възстановят всичко както е било на мястото си, и не вярвам че ще го направят структурно здраво това място. Т.е. е предпоставка за скъсване на купето там, и/или проблеми с геометрията.
Търсете си и преден мост/цяло окачване комплект от донор - няма да е по-малко изгнил от задния мост, и е въпрос на време, някое колело отпред да изпадне.
Искайте си крепежите и тампоните от донора - за Авенсис Т25 4 нови тампона за предния мост бяха към 400-500 лева преди 2 години. Шпилки и винтове ще ви трябват за резервни, в противен случай ще се наложи да купувате или нови оригинални (вероятно е цената да е разгромяваща), или аналози със съмнителни качества.
В близката автоморга за разглобяване на части. Всички други варианти "ще ощетят" някого, освен ако не е осведомен чистосърдечно за естеството на проблема, и да си прецени дали е приемлив риска.
Каквото и да говорим, всичко е с сферата на "ако" - зависи от опита, търпението и сръчността на човека който ще го прави. Сборното понятие на предното изречение е "късмет". Проверете си опциите, преди смяната - разговаряйте с монтьорите които ще я извършат тая процедура, с каква нагласа са за да ви свършат работа.
--
--
Смяна на заден мост
Даа, Вашите съвети са много полезни и аз мисля,че е и късмет, а и има много "ако". Явно ще търся друга кола, жалко,защото тази много си я харесвахме. Знам, че влагам много сантимент, но ... Мерси за отговорите!
- mapamop
Смяна на заден мост
Пратете ми една рама на лично. Имам някаква идея в главата, но няма смисъл да каляме тая тема тук
--
--
-
- Автомобил: Avensis Wagon T25,1ZZFE,2007
- Благодарил/а: 5 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
Смяна на заден мост
Поради този твой отговор, останах с впечатление, че мост се сменя много трудно и скъпо + трябват читави майстори. Това граничи с „по-добре карай докато може и после продавай за части“.mapamop написа: ↑29 Дек 2022 22:22 На Авенсис Т25 имам сменен преден мост с носачите му и цялото задно окачване, заедно с пружините. Няма драма - сходимостта си е в границите, не тресе, не носи на една страна. Уловката е дали ще извадят болтовете от купето без да ги скъсат, и да режат структурните греди на купето. Аз извадих късмет и майсторите ги извадиха за по 2-3 дни мъки. Ако ми бяха нарязали купето колата отиваше на скрап - в никакъв случай нямаше да ѝ имам доверие да си возя семейството в нея. За пари за труд ще си замълча.► Виж съдържание
Кажи къде го направи и какви пари да очаквам за втора ръка мост + тази процедура, а и би ли казал, че си заслужава?
- mapamop
Смяна на заден мост
Преден мост при братовчедите в Русе за грубо 380 лева моста с носачите 2020 година + труд. Но имаше за смяна и съединител, маховик, и още куп неща. Та цялата сметка беше 2200 лева
Заден мост в сервиза на познат в с. Николово, Русенско 2021 - 300 лева мост с носачите и 180 лева труд.
Има една лека уловка - ако са насрани тампоните на предния мост, 4 броя бяха 500 лева.
Вероятно цените вече ще са други. Предвид на това че преди 6 месеца си купих филтър за купе за 12 лева, а днес беше 18.
Мога да проверя моя човек дали продаде мостовете от последните 2 донора. Пиши на лично ако те интересува.
--
--