Луда работа е това с цените последно време (не само за колите)...
Мирослав Петков написа: ↑15 Юли 2022 22:29
Можеш ли да споделиш ,какъв разход ти дава извънградско в хибриден режим?
Аз вече мога, след като направих първото си пътуване извънградско. Стойностите са при неразработен двигател - това беше буквално първото му палене, тъй като преди това я бях карал изцяло в електрически режим. При предната ми кола, която беше дизел, имаше спад на разхода с около 0.5 литра на 100 км след първата смяна на масло. Не знам дали тук ще е същото, но може би ще има нещо в тази посока.
Ето и информация за разхода и пътуването ми. В петък трябваше да тръгнем от София за Варна и както винаги, докато се натовари багажа за двете деца, се забавихме доста и успяхме да тръгнем чак след 14:30. Най-бързият маршрут според Waze беше през магистралата до Бургас и после насевер към Варна и въпреки, че попринцип предпочитам да го взимам през Търново, в случая заради ремонтите в северна България имаше забавяне с цели 30 минути, поради което ние избрахме да минем през Бургас. Нулирах борд компютъра точно при тръгването от квартал Младост и взехме целия път на веднъж без спирания, като по магистралата бях сложил 145 км/ч на круиз контрола (реално по GPS скоростта беше около 139-140 км/ч). Не бях се организирал добре със зареждането на батерията на колата и имах само около 13 км електрически пробег, затова още при качването на магистралата включих хибридния режим, за да си пазя батерията за Варна и населените места, през които ще минавам.
Накратко за разхода:
- Първите 50-тина километра беше натоварено и често дори в лявата лента имаше някакви бавни коли, които правеха колона след себе си. Разходът за това време беше към
5.8 литра на 100 км.
- След това нещата се отпушиха и си карах почти перманентно с ограничението на темпомата чак до Бургас. Разходът към Бургас беше
7.5 литра на 100 км (за цялото пътуване Бургас).
- От Бургас до Варна вече (почти) нямаше магистрални участъци и съм си спазвал стриктно ограниченията на пътя. Финално разходът за цялото пътуване беше към
7 литра на 100 км (като над 400 км беше магистрално пътуване, а другите към 120 км са извънградски пътища с ограничения между 60 и 90 км/ч).
Относно електрическия пробег - както казах в началото още включих хибридния режим, за да си пазя останалите едва 13 км пробег в батерията. Към Бургас вече установих, че рекуперацията е успяла да изгенерира още 10-тина километра пробег, та вече имах над 20 км в батерията. Почнах да ги ползвам като влизах в населените места, а извън тях пак си включвах хибридния режим. Изхарчих около 10 км, но пък успях да изгенерирам ток за още близо 10 км по завоите до Варна. Така сумарно от Бургас до Варна колата беше успяла да си зареди едни допълнителни близо 20 км електрически пробег.
Относно впечатлението ми от пътуването - благодарение на адаптивния круиз контрол и на lane trace assist-a изобщо не усетих умора от пътя по магистралата, каквато поприцпип съм имал преди. Колата си завиваше сама много плавно, следейки лентите и дори, когато несъобразителни коли/тирове излизаха в лявата лента, успяваше достатъчно от рано да намали скоростта, за да е спокойна ситуацията. В един момент към 16:30 огладнях и вече се бях доверил достатъчно на системата, та извадих една кутия с нарязани хапки сандвич и с виличка си хапвах, гледайки пътя като на кино.

Извън магистралата системата на следене на лентите вече не работеше добре, тъй като губеше дясната бяла маркировка, която дори да я имаше, често беше близо до треви и храсталаци и колата явно не се справяше с разпознаването й. За първи път чух бензиновия двигател по магистралата (най-вече при ускорения) и по стръмни баири извънградско. Нямам търпение да излязат чисти електрички с достатъчно голям пробег за моята конфортна зона, за да не трябва да го чувам това бръмчащо нещо дори извън града, но за сега това е положението. Иначе при малки ускорения/обороти разлика в тишината при включен бензинов двигател и при изцяло електрическо задвиждване няма - колата е много тиха и приятна за каране. Изключително плавно преминава през неравностите, до степен да не се усещат в доста от случаите.
StRaTeGa написа: ↑21 Юли 2022 14:43
Ако намериш нещо полезно, може да споделиш, защото аз съм още на 150 стр. от мануала (няма време).
Последно се чудих как и дали е възможно да настроиш Scheduled Departure, така че колата да се зареди и климатизира преди тръгване.
Аз успях да стигна до последната страница (мисля, че са към 600 страници) точно дните преди да взема колата. Специално за календара на зареждането и климатизацията, не съм го ползвал още, но мога да споделя информация от един от youtube героите, които следих последните месеци.
От колата може да се настрои кога да започва да зарежда или кога да завърши зареждането, за да можеш да я вземеш заредена точно, когато ти трябва и да не я държиш дълго с пълна батерия, което не е здравословно за самата батерия. Как се прави това, можеш да видиш
тук.
Същата настройка може да се направи и от MyT приложението, както е показано
тук, но май за България тази функционалност я няма (не съм пробвал, но на база на твоя опит вярвам, че е така).
Относно климатизацията - можеш 15 минути по-рано да се разходиш до колата и да цъкнеш специалното копче на дистанционното, което включва климатика на последната му настойка. През MyT също може да се направи това, като там можеш да си смениш и желаната температура, но пак това очаквам да не работи в България за съжаление. Ето ги иначе показани тези възможности
тук.