Здравейте колеги. Собственик съм на Тойота Версо от две години ще стане вече. В началото ми светеше чека на гумите - преборих го - нагласих нещата както пише в упътването и нещата заспаха. Обаче в последствие на два пъти съм тотално разочарован он така наречената TPMS система в Тойотата, ако изобщо може да се нарече така.
Като начало ще кажа, че съм карал кола с истинска такава, която ми показваше нон стоп на таблото състоянието на гумите. Няма значение, реших, че са решили да не натоварват водача с излишна информация и ще пускат такава само когато има нужда. За съжаление, според мен Тойота тотално се е изложила в случая. След ръчно мерене на налягането в гумите преди година примерно установих, че предните са 1.7 вместо 2.4 колкото бях ги напомпил и настроил, задните някъда там и те !!!
Въпроса ми е : Не е ли тая система създадена да ти сигнализира, когато гумите спаднат под определено ниво. Това е излагация тотална според мен. Оттогава си помпам гумите редовно - последната изцепка от преди 3-4 дни беше предна дясна . 1,9, лява 2,2 - носеше ми надясно и това ми беше първото действие. Отново така наречената TPMS се скатаваше. Какви са вашите наблюдения - за мен това е пълен ташак !
TPMS VERSO 2012 натам
pol
- BOz
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 221 пъти
TPMS VERSO 2012 натам
Мнение от BOz » 20 Мар 2022 21:19
На Тойота е малко афиф работата. Реално работи така като си я описал. При ресет хваща налягането на всяка гума и по спомен чака спад от 0.7 бара, за да светне. Което показва високата важност на налягането на гумите по време на ресет.
Разход на електричарка -> 
Разход на хибрид ->
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на хибрид ->

BOz
-
- Автомобил: Toyota Auris Touring Sports Hy
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 13 пъти
TPMS VERSO 2012 натам
Мнение от xtratime » 21 Мар 2022 10:20
Привет.
Колега, нагласи си налягането на гумите(предни и задни) и след това ресетни системата. Така системата ще се настрои на зададеното от теб налягане. В момента най-вероятно, системата е настроена на много ниски налягания и това води до проблема, който описваш. Аз нямам проблеми със системата.
Колега, нагласи си налягането на гумите(предни и задни) и след това ресетни системата. Така системата ще се настрои на зададеното от теб налягане. В момента най-вероятно, системата е настроена на много ниски налягания и това води до проблема, който описваш. Аз нямам проблеми със системата.
Toyota Yaris 1.3 VVTi 2003
Toyota Auris Touring sports 1.8 Hybrid 2016
Toyota Auris Touring sports 1.8 Hybrid 2016
xtratime
-
- Автомобил: Тойота Версо
- Обратна връзка:
TPMS VERSO 2012 натам
Мнение от pol » 21 Мар 2022 11:59
Ми аз го написах, че съм направил точно това. Напомпах еднакво всички гуми и ресетнах системата. Веднага след покупката - някъде юли 2020. Проблема е, че тя си трае, дори и при сериозно спадане на налягането в тях - под 2 атмосфери, при напомпани 2.4 или 2.5 Годинаи кусур след това не светеше нищо, а гумите бяха примерно на 1.7-8.
Преди дни същата работа - предна дясна 1.9, лява 2.3 и си трае !?
Преди дни същата работа - предна дясна 1.9, лява 2.3 и си трае !?
Toyota Verso
pol
- BOz
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 221 пъти
TPMS VERSO 2012 натам
Мнение от BOz » 21 Мар 2022 13:27
Ами трябва да знаеш как работи, за да може да се съобразиш с това.
Ако приемем, че сработва на 0.7 бара под ресет стойностите, може сам да си "нагласиш" светването на лампата на налягания, които ти искаш. Да, малко занимавка, ама не е кой знае какво.
Разход на електричарка -> 
Разход на хибрид ->

Разход на хибрид ->

BOz
-
- Автомобил: corolla e21 1.2t хечбек
- Получена благодарност: 9 пъти
TPMS VERSO 2012 натам
Мнение от wizarda » 21 Мар 2022 13:29
Предполагам, че са оставили голям толеранс, за да сигнализира основно при спукана гума, когато има бърза загуба на налягане.
Примерно, лятото ако едната страна е напечена, а другата на сянка съм мерил разлика в налягането 0.1-0.2 bar. При смяна в сезоните също има плавна промяна в налягането. Края на есента при смяна летни <> зимни, проверих и се оказа, че летните бяха на 2.1, а ги помпам на 2.5, без системата да сигнализира.
Сигурно знете, но все пак:
- Според книжката, спукана гума ако се ремонтира със спрея после трябва да се смени датчика.
- налягането се настройва на студени гуми. Ако са карани >1км. се загряват и ще са с повишено налягане.
Примерно, лятото ако едната страна е напечена, а другата на сянка съм мерил разлика в налягането 0.1-0.2 bar. При смяна в сезоните също има плавна промяна в налягането. Края на есента при смяна летни <> зимни, проверих и се оказа, че летните бяха на 2.1, а ги помпам на 2.5, без системата да сигнализира.
Сигурно знете, но все пак:
- Според книжката, спукана гума ако се ремонтира със спрея после трябва да се смени датчика.
- налягането се настройва на студени гуми. Ако са карани >1км. се загряват и ще са с повишено налягане.
wizarda
WoLF
- Чо :)
- Автомобил: Prius 4
- Обратна връзка:
TPMS VERSO 2012 натам
Мнение от Чо :) » 30 Мар 2022 09:24
Ако наистина сработва на -0.7 от нулирането. То излиза, че трябва да се напомпат на 2.8, да се нулират и при падане на 2.0 да сигнализира.
Аз лично си взех два комплекта (отделни джанти) от Алиекспрес. Ползвах такъв и за предната кола, която нямаше TPMS.
Показва налягане и температура на всяка гума.
Вече са по 50-60 лв коплект 4 датчика с приемник и доставка.
(Вече има и по-модерни с Bluetooth варианти за към телефона или към модерна охранителна система.)
Аз лично си взех два комплекта (отделни джанти) от Алиекспрес. Ползвах такъв и за предната кола, която нямаше TPMS.
Показва налягане и температура на всяка гума.
- Smart-Car-TPMS-Tire-Pressure-Monitoring-System-Solar-Power-Digital-TMPS-LCD-Display-USB-Auto-Security.jpg_640x640.jpg (43.09 KiB) Преглеждано 3067 пъти
(Вече има и по-модерни с Bluetooth варианти за към телефона или към модерна охранителна система.)
Smile is Health
Keep Smiling ...
Усмихни се ... Животът е Хубав 

Чо :)
Обратно към “Общи технически въпроси”
Иди на
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru