Можем ли да караме с летни гуми през зимата?

Публикувай отговор
Аватар
boikovz
Обратна връзка:

Мнение от boikovz » 13 Окт 2007 09:05

Четох някъде по други форуми, че зимните гуми не се слагат когато падне снега, а когато температурите средно статистически паднат под 7 градуса. Така че ще слагаме като позастудее и така до пролетта. Както и другите колеги споменават, зимната гума не е само за когато има сняг и лед, а за много по-добро сцепление със студената пътна настилка.
Toyota Corolla 1.6 Dual VVT-i, MMT, Sol, 2007

Аватар
alex_varna
Благодарил/а: 1 път

Мнение от alex_varna » 13 Окт 2007 09:54

Почти ме навихте да си купя зимни гуми rolleyes.gif Другата седмица ще отида да потърся да видя какво има. Някой знае ли къде продават гуми UNIROYAL във Варна?
TOYOTA AVENSIS 2012 г., 2.0 D4D 124 КС
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI

Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD

Аватар
foho

Мнение от foho » 13 Окт 2007 10:52

разбира се че има смисъл от зимни гуми.ако нямаше хората нямаше да измислят зимни и лятни гуми... е има и едни уж всесезонни но ми се струва че нищо не става от тях нито лятно нито зимно време.за това за да сте сигурни и да намалите проишествията по улиците карайте си с гуми за дадения сезон. :thumbsup:
Toyota Yaris P10 998 VVT-i '01
ex Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i '03
ex Toyota Corolla E10 2.0 D '96

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 13 Окт 2007 18:27

sokkon написа:Радва ме, че повечето от нас виждат смисъл в смяната на гумите (и карането на фарове). Зимните се слагат, когато температурата падне около 7 градуса, а не като завали сняг. Надявам се всички колеги да го направят, за да сме живи и здрави да си лафим в хубавия форум и занапред.
:thumbsup:
Така трябва да бъде .
Само , че представи си цяла седмица жега и си кажеш що да не взема аз да отида до село/морето/планината/дедото/бабата и тн . И си с летните гуми щото цяла седмица било 15 градуса . И таман се отдалечиш на 10км от вас и то вземе , че позавали дъжд . Пък нощеска малко така стегне и на сутринта на 50 и повече км от вашите зимни гуми сте у шльокавицата тук таме лед и може би и сняг . И ся трябва да се приберете . Ко праиме ??? Оставяме си колата и отиваме да си вземем гумите ??? Не не мисля , по-скоро караме на късмет и се молиме . Обаче ако не се молиме добре може да ни дават по новините и чичко полицай да разправя как сме карали с превишена скорост и неподходящи гуми за сезона и да забрави да спомене , че пътя е трябвало да бъде изринат и обработен срещу поледици и тн .
Или другия случай много често срещан при една собенна марка автомобили . Понеже сме гъзари и караме с 19-ки кола за не много пари . И понеже немаме пари за хубави гуми ама пък сме си гъзари си караме с и без това на нищо неприличащите летни гуми . Щото иначе гъзарията ще ни спадне . Обикновенно всичко свършва на някой светофар при спиране в колата отпред . В по-лоши случай ни дават по новините . И пак се оди бавно , и ората пак говорят " аве защо така са приби туй дитйе толкоз арно беше ............" .
Тчоно поради гореспоменатите причини лятото я свалям Супрата на 16-ки след , като няма пари за 18-ки . И си карам с нови гуми пък нека съм балъче . А зимата в гаража .

Аватар
gringo359
Автомобил: Corolla Sedan MT 2020
Обратна връзка:

Мнение от gringo359 » 13 Окт 2007 22:28

Покрай гумите та за фаровете:
Нали "шведските модификации" (вероятно важи и за други скандинавски държави) на всякакви марки автомобили автоматично палят фаровете при старт на двигателя?Еее,то от време на време и там зимъска им се случва да грейне малко слънце.
Та на мен изключително рядко ми се случва да не съм пуснал фарове,когато и да е.Особено осезателна е нуждата им в августовска 40 градусова мараня по обяд,да речем.
Някой може ли да сметне приблизително колко грама бензин коства 0.5 kWh ел. енергия за крушките (това е за около 4 часа пътуване),че да не го праим шот' не й йовтину?
Corolla Liftback 1.3 12V carb. EE90
Corolla Sedan 1.6 MT 2020

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 13 Окт 2007 22:46

Аве кви 0.5KW ве то ако има 0.1KW пак добре . Не се прави щото они си видат и на тех жокер им не требе .
Те посред нощ идеотите карат с по един фар , с един дълъг един къс , един дълъг и нито един друг , само на габарити и тн глупости . Ти искаш през деня да ти ги палят .
Ей ся гледах новините как един пасат полетял малко пък паднал върху сеат .

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 16 Окт 2007 12:41

ха сега много ми е интересно както от 2-3 дена е студено (сутрин около нулата е в София ) , дали някой е сложил зимни гуми ( според доста хора писали по горе под 7 градуса трябвало съдбовно , апсолютно задължително с зимни гуми )
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 16 Окт 2007 12:49

Ами разбира се , че трябва и разбира се е съдбовно . Щото вчера пред блока сутринта се беше позаледило и даже да не ти е съдбовно , като ти мине някой през главата ще ти стане !
Моята кола си е в гаража !
Иначе просто е така за информация всеки ден от миналата седмица насам има по една две катастрофи на изхода на надежда към Ц.Гара .
А понеже ходих до Самоков в неделя . По пътя беше пълно с малки рекички , които разбира се бяха точно преди завоите и в сенчестата страна на планината . Ние минахме на обяд и въпреки , че беше студено си бяха водни . Но със сигурност през ноща ще замръзнат .
Плюс това за около 50 км ни изпревариха около 5-6 пъти с огромен риск от голфове до Х3-ки . Буквално няколко пъти щеше да стане голямо мазало !
Общо взето играта започва много да загрубява .

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 16 Окт 2007 13:08

ти повтаряш трябва , трябва ,трябва
аз питам кой е сложил нищо че всички казват че трябва ...

аз щото съм по тъп и не разбирам не съм си сложил още зимни гуми щото прогнозата е че все още не е дошла зимата и температурите няма да се задържат толкова ниски

не се заяждам с никой , просто искам да видя дали ми е правилна логиката и да си сверя часовника дали е дошло време да се слагат зимните гуми :thumbsup:
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
gringo359
Автомобил: Corolla Sedan MT 2020
Обратна връзка:

Мнение от gringo359 » 16 Окт 2007 13:14

Аз сложих днес.
2.2 атм при 15 градуса и вози общо взето твърдичко.При 0 ще падне до около 2.0 и ще има (надявам се) добро сцепление.
Corolla Liftback 1.3 12V carb. EE90
Corolla Sedan 1.6 MT 2020

jamie

Мнение от jamie » 16 Окт 2007 15:36

SFINKS написа:ти повтаряш трябва , трябва ,трябва

аз щото съм по тъп и не разбирам не съм си сложил още зимни гуми щото прогнозата е че все още не е дошла зимата и температурите няма да се задържат толкова ниски

не се заяждам с никой , просто искам да видя дали ми е правилна логиката и да си сверя часовника дали е дошло време да се слагат зимните гуми :thumbsup:
Под 12 градуса - слагай.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 16 Окт 2007 20:59

gringo359 написа:Покрай гумите та за фаровете:
Някой може ли да сметне приблизително колко грама бензин коства 0.5 kWh ел. енергия за крушките (това е за около 4 часа пътуване),че да не го праим шот' не й йовтину?
На Астрата ми 1.6/101к.с. компютъра даваше разлика от около 0.2л/ч при включени фарове. Т.Е. около 500Wh (къси светлини по 55W+ габарити и т.н.=~130W x 4h =~0.5кВч) разхода би трябвало да е 0.8л~= 1.5лв.

Относно гумите - летните ми гуми при ниска температура стават много твърди, започват да поднасят на завой (без въобще да свирят - просто се плъзгат).
Не че не съм карал 5-6 зими с летни гуми - студентските години не бяха лесни, а и тогава гумите въобще бяха лукс.
Караше се с повишено внимание, понижена скорост и за моя радост не съм имал проблеми (освен някое друга 'помощ от приятел' в някоя пряспа).
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 17 Окт 2007 00:36

SFINKS написа:ти повтаряш трябва , трябва ,трябва

Не всички го казаха ! Дали си тъп не знам също и дали разбираш само , че календарното идване на сезона не ти гарантира температура по ниска от 12 градуса . Така , че можеш да си поиграеш на тука има тука нема .
И аз не се заяждам с никой , но ако си карах колата в момента 100% ще е със зимни гуми пък ако се запролети след седмица две нищо не ми пречи да си ги сменя . А пък както съм запланувал ся да си взема една малка количка за джиткане из градо ако стане ще е най-много с 14-ки . И като и ги сложа сега зимните та чак април ще ги сваля .

El Camino

Мнение от El Camino » 17 Окт 2007 01:51

Da ne dawam losh primer na decata, shte kaja, che kolata det q karam ejednewno mi e sys zimni gumi det smenqm na dwe godini. Iztyrkwat se, a i smeskata im stawa plastmasowa.
AEto si e za fun na 100% (da mu e jiwo i zdrawo parnoto oshte mnogo godini:)).

ceko26

Мнение от ceko26 » 17 Окт 2007 13:28

За можене може и по джанти.
Авенсис 3S-FE

Публикувай отговор