Можем ли да караме с летни гуми през зимата?
Можем ли да караме с летни гуми през зимата?
Знае ли някой дали летните гуми се унищожават, ако се карат през зимата? Подчертавам, че става дума за градско каране и то при зима като миналата (мека и почти без сняг)? Със сигурност гумите променят свойствата си на пътя, но дали гумата се износва по-бързо от относително по-ниските температури, за които е била предвидена?
- Xeku
- Получена благодарност: 1 път
Летните гуми са по-твърди и на сняг и в студено време като цяло, съвсем се одървят и загубата на сцеплението им с настилката е сериозно. Няма да има прекомерно износване на грайфера, нито особено влошаване на качествата на каучука, но колата ще буксува на най-безобидни места и сигурността на управление, потегляне и спиране ще е = 0 

- Bass_Man
- Благодарил/а: 2 пъти
Ще се претрепаш някъде пък и някой друг ще претрепаш !!!!!! Не си прави експерименти !
Дизайна на лятната и зимната гума нямат нищо общо . Както и материала от , който са изработени . Принципно хора , които карат с летни гуми зимата трябва да бъдат строго санкционирани !!!!
Ти я гледаш зимата мека мека , ама мръднеш някъде по на сянка и леда ти е готов . То му трябва само да го полира асфалта и няма да разбереш какво ще стане . Или пък първо леко дъждец , после леко снежец и на заранта отгоре сняг от долу лед на стъкло и дори със зимни гуми е зле , а пък с летни ужаст .
Дизайна на лятната и зимната гума нямат нищо общо . Както и материала от , който са изработени . Принципно хора , които карат с летни гуми зимата трябва да бъдат строго санкционирани !!!!
Ти я гледаш зимата мека мека , ама мръднеш някъде по на сянка и леда ти е готов . То му трябва само да го полира асфалта и няма да разбереш какво ще стане . Или пък първо леко дъждец , после леко снежец и на заранта отгоре сняг от долу лед на стъкло и дори със зимни гуми е зле , а пък с летни ужаст .
- alex_varna
- Благодарил/а: 1 път
Kaрaйте си с летни гуми и хич да не ви пука
Аз поне така правя. Защото повечето ми познати дето миналата зима сложиха зимни гуми, а нямаще и 1 мм сняг и беше доста мека и топла зимата..накрая се оплакваха , че гумите им са заминали и не стават за нищо. Бяха добри маркови доколкото си спомням

Последно промяна от alex_varna на 13 Окт 2007 09:49, променено общо 1 път.
TOYOTA AVENSIS 2012 г., 2.0 D4D 124 КС
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
Първо на първо минала зима я нямаше изобщо,и второ като знаеш кви "студове" са във Варна по принцип,може и да караш що годе нормално с летните гуми.Но като цяло поставянето на този въпрос е безмислено и отговора е абсольтно ясен!Тази тема ми звучи като "що да карам с масло ,като имам на работа ефтина грес"alex_varna написа:Kaрaйте си с летни гуми и хич да не ви пукаАз поне така правя. Защото повечето ми познати дето миналата зима сложиха зимни гуми, а нямаще и 1 мм сняг и беше доста мека и топла зимата..накрая се оплакваха , че гумите им са заминали и не стават за нищо. Бяха добри марко доколкото си спомням
- Bass_Man
- Благодарил/а: 2 пъти
Както казах трябва да се криминализира това нещо , както и карането без фарове или със заслепяващи фарове ( пишман ксенони и тн лайнца ) .
По същата логика може да не си палиш фаровете щото ти си виждаш или може да не даваш мигач щото е логично на къде ще завиеш !!! Както и да си караш пиян залян щото на тебе РЕФЛЕКСО си ти е добар !
По-горните мнения нямам думи да ги коментирам . Ама после да не стане , като с Максим как стана " аз съм мъж и ще си поема цялата отговорност ... " иначе участва в кампании за каране трезвен !
В първия момент , като паднат температурите под 10 градуса и вече нямаш гуми , а през ноща винаги става по-студено или като влезнеш в кишавицата лед/дъжд/сняг и почваш да се понаакваш . Обаче да то у Варна такова нещо нема , а у София улиците са идеално чисти .
Е за тва няма да я изкарвам Супрата през зимата щото некой с летни гуми , като ми смачка колата ( недай си боже и мене ) и там ще си го оставя до летните му гуми да си почива в мир ако ще да е министаро ще му размажа главата с ключа па после ще ме съдят и , като за човек !!!!!!!!!!!!!!
Ай мислете малко ве тва са два тона смърт вееееееее !!!!!!
ПП:
То и нakлaдките , дисковете и маслото няма нужда да се сменяват . Оригиналните са си най-добри !!!!!!!
Един не слага гуми , че ще се изхабят , втори не пуска фарове или не сменява крушки , третия няма накладки . И като се съберете на едно място какво става ???? Одене бавно няколко седмици след това и приказки от сорта " много убаво беше момчето как можа точно на него това да му се случи ............."
Зимата шибаното не е , че цял ден ще караш на лед или на сняг . А , че както си караш на сняг така става на лед , на вода , на сух асфал ти пак на сняг и на лед и тн . И за два метра да има снежец ( недай си боже лед ) на некое завойче и , като няма и една власинка на гумата и се е удървила айде у дерето .
По същата логика може да не си палиш фаровете щото ти си виждаш или може да не даваш мигач щото е логично на къде ще завиеш !!! Както и да си караш пиян залян щото на тебе РЕФЛЕКСО си ти е добар !
По-горните мнения нямам думи да ги коментирам . Ама после да не стане , като с Максим как стана " аз съм мъж и ще си поема цялата отговорност ... " иначе участва в кампании за каране трезвен !
В първия момент , като паднат температурите под 10 градуса и вече нямаш гуми , а през ноща винаги става по-студено или като влезнеш в кишавицата лед/дъжд/сняг и почваш да се понаакваш . Обаче да то у Варна такова нещо нема , а у София улиците са идеално чисти .
Е за тва няма да я изкарвам Супрата през зимата щото некой с летни гуми , като ми смачка колата ( недай си боже и мене ) и там ще си го оставя до летните му гуми да си почива в мир ако ще да е министаро ще му размажа главата с ключа па после ще ме съдят и , като за човек !!!!!!!!!!!!!!
Ай мислете малко ве тва са два тона смърт вееееееее !!!!!!
ПП:
То и нakлaдките , дисковете и маслото няма нужда да се сменяват . Оригиналните са си най-добри !!!!!!!
Един не слага гуми , че ще се изхабят , втори не пуска фарове или не сменява крушки , третия няма накладки . И като се съберете на едно място какво става ???? Одене бавно няколко седмици след това и приказки от сорта " много убаво беше момчето как можа точно на него това да му се случи ............."
Зимата шибаното не е , че цял ден ще караш на лед или на сняг . А , че както си караш на сняг така става на лед , на вода , на сух асфал ти пак на сняг и на лед и тн . И за два метра да има снежец ( недай си боже лед ) на некое завойче и , като няма и една власинка на гумата и се е удървила айде у дерето .
sokkon написа:Радва ме, че повечето от нас виждат смисъл в смяната на гумите (и карането на фарове). Зимните се слагат, когато температурата падне около 7 градуса, а не като завали сняг. Надявам се всички колеги да го направят, за да сме живи и здрави да си лафим в хубавия форум и занапред.

Toyota Yaris P10 998 VVT-i '01
ex Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i '03
ex Toyota Corolla E10 2.0 D '96
ex Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i '03
ex Toyota Corolla E10 2.0 D '96