ALTEZZA написа:sorry za vaprosa, no kakvo e telemetria?
inache teniski se prodavat na stranicata na Toyota-F1, pogledni tuk:
http://www.toyota-f1.com
Malko late otgovor, ama:
Telemetria e nay-obshto kazano danni za razlichni parametri na kolata, koito se predavat realtime i/ili se zapisvat, za da mogat da se gledat i analizirat.
Za primer: predstavi si skorostta, RPM, polojenieto na volana, polojenieto na gazta, usilieto na spirachkite, temperatura na masloto, naliagane na masloto v razlichnite chasti na dvigatelia, chestota na vibracii na daden element i oshte okolo 300 parametara, semplirani mejdu 10 Hz i 1 GHz.
Vsiako sample-che si ima vreme i mojesh da vidish vav vseki edin moment ot vremeto kakvi sa bili parametrite, koito sledish. Ako imash i karta na pista - mojesh da go napravish tova i za vsiako miasto ot pistata.
Taka primerno mojesh da sravnish 2 obikolki i da kajesh na pilota "pich, vij sega, stisni zubi i natisni spirachkata malko po-kusno za toya zavoy i shte spechelish 0.5 sec"

. Ili naprimer po vibraciite mojesh da mu kajesh po radioto "pich, ne si davay zor, taka ili inache sled 2 obikolki shte ti grumne dvigatelia"
Apuk kato pochnesh da si ya nastroyvash kolata - tam veche rabotata stava bezkrayna: mrudvash neshto, obikolka (outing), sravniavash, murdash drugo, outing, sravniavash, mislish, murdash... i taka.
Za stats: na Boeing 777 se slediat okolo 200 parametera, pri testove na F1 sa niakade okolo 5000, po vreme na sastezanie - okolo 2000