Добавяне на аларма при поръчка на нов автомобил
- Monster
- Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
- Благодарил/а: 156 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Здравейте. Преди месец и малко поръчах моята първа Тойота, която очаквам да пристигне вероятно юни месец. Започнах да проучвам за допълнителните неща, които могат да се добавят от ТМ Ауто и едно от тях е алармата. Прегледах с търсачката форума и открих само откъслечни мнения в стари теми относно алармите, в някои от които се споменават проблеми с интеграцията при различни сценарии на заключване и отключване, като при някои сценарии алармата се включва спорадично и неочаквано. От тези мнения не ставаше съвсем ясно дали алармите са поставени от представителството на Тойота в България или от външна фирма. За това ми се искаше в тази тема да събера мнения от хора с опит при допълнително поръчана аларма на нов автомобил в ТМ Ауто.
Сценариите, за които се сещам са:
- Keyless entry (макар, че аз вероятно ще спра тази екстра, като до колкото четох може да се изключи през мултимедията на колата).
- Отключване с дистанционно.
- Отключване с механичния ключ при дистанционно в спящ режим или при дистанционно с паднала батерия.
Ще се радвам в дискусията да се включат хора, които са си добавяли допълнителна аларма в ТМ Ауто и да споделят дали интеграцията работи безпогрешно или пък са срещали някакви проблеми.
P. S.: Относно смисъла от алармата, за мен е ясно че тя няма да спре опитен крадец. И все пак се надявам, че при някой случаен недоброжелател, който реши да ръчка по колата или да разбива, за да краде нещо в салона, едно пищене би имало възпиращ ефект. Сегашната ми Шкода, която закупих нова преди малко повече от 5 години за половината пари сравнено с поръчания модел на Тойота, дойде с фабрична заводска аларма. Единственото дразнещо е, че при пътуване с ферибот се разпищява, което е очаквано, иначе не съм имал проблеми с нормалната експлоатация. Предвид цената на Тойотата ми се струва, че алармата би било не маловажно допълнение, стига разбира се да работи, както се очаква и да не си създада някакви допълнителни грижи след поставянето й.
Сценариите, за които се сещам са:
- Keyless entry (макар, че аз вероятно ще спра тази екстра, като до колкото четох може да се изключи през мултимедията на колата).
- Отключване с дистанционно.
- Отключване с механичния ключ при дистанционно в спящ режим или при дистанционно с паднала батерия.
Ще се радвам в дискусията да се включат хора, които са си добавяли допълнителна аларма в ТМ Ауто и да споделят дали интеграцията работи безпогрешно или пък са срещали някакви проблеми.
P. S.: Относно смисъла от алармата, за мен е ясно че тя няма да спре опитен крадец. И все пак се надявам, че при някой случаен недоброжелател, който реши да ръчка по колата или да разбива, за да краде нещо в салона, едно пищене би имало възпиращ ефект. Сегашната ми Шкода, която закупих нова преди малко повече от 5 години за половината пари сравнено с поръчания модел на Тойота, дойде с фабрична заводска аларма. Единственото дразнещо е, че при пътуване с ферибот се разпищява, което е очаквано, иначе не съм имал проблеми с нормалната експлоатация. Предвид цената на Тойотата ми се струва, че алармата би било не маловажно допълнение, стига разбира се да работи, както се очаква и да не си създада някакви допълнителни грижи след поставянето й.
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
Алармата в моята тойота не е фабрична, но е монтирана в оторизиран Тойота сервиз. Няма никакви проблеми с нея като цяло. Има сензори за движение в купето, дадоха ми едно устройство, което да я деактивирам в случай, че не мога да стартирам колата или пък пищи непрекъснато. Това устройство си стои при документите в къщи и изобщо не го нося.
Ползвам безключово отваряне, много е удобно и не бих го спрял защото е рисково. Колата могат да ти я чопардисат и с репатрак ако случайно не могат да я подкарат. Но кражбите са лесна работа за професионалистите не се притеснявай в тази насока.
При задействане на моята аларма съм забелязал, че огледалата се разгъват (така познавам дали се е включвала) и се деактивира безключовото отваряне. След алармено събитие трябва или да отключа с дистанционното или да заключа безключово (при което огледалата се сгъват) и след това да отключа безключово.
Ползвам безключово отваряне, много е удобно и не бих го спрял защото е рисково. Колата могат да ти я чопардисат и с репатрак ако случайно не могат да я подкарат. Но кражбите са лесна работа за професионалистите не се притеснявай в тази насока.
При задействане на моята аларма съм забелязал, че огледалата се разгъват (така познавам дали се е включвала) и се деактивира безключовото отваряне. След алармено събитие трябва или да отключа с дистанционното или да заключа безключово (при което огледалата се сгъват) и след това да отключа безключово.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
-
- Благодарил/а: 177 пъти
- Получена благодарност: 116 пъти
Авенсисът си го поръчах с вградена аларма, мислейки, че ще е оригинално вградена още в завода...Да, но се оказа, че ТМ Ауто ги кара колите на външна фирма, която ги оборудва. Модулът дефект няколко месеца след покупката на колата, смених го и от тогава нямам проблеми. Но, нека всеки си реши сам.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
Имам оригинална аларма на камрито, на страничните стъкла пише toyota alarm system. Чувал съм я 1 път. Бях вътре в колата, на пасажерското място, заключих с копчето на ключа(има и кейлес). Отключих вратата ръчно с бутончето зад дръжката за отваряне и отворих вратата. Т. Е. действа при взлом. Не знам дали има други защити, а обемни датчици не виждам да има.
Carina E 4AFE LB 1992
Не зная каква кола си поръчал, но след разговора с дилъра и малко писане тук в форума реших да не слагам аларма.Казаха ми, че Королата не е в рисковата група за крадене затова и застрахователите не искат да има задължително сложена такава.Ако искаш задължително трябва да се слага в официален сервиз.Ама и на мен ми се струва че само заради едно пискане няма смисъл да ти ручкат по колата.
Peugeot 406
Corolla MY22
Corolla MY22
- Monster
Колата е Rav4 PHEV. От една страна ме притеснява, че цената отива в долната граница на шестцифрените суми, но пък от друга страна разликата идва само от по-голямата батерия и съпътстващите й предимства (голям електрически проблег, 220 V контакт в багажника, повече конски сили и тн.). Отвън и вътре напрактика не се различава от другите Rav4 и дори като екстри вероятно има по-малко сравнено с най-високите нива на оборудване, така че не би трябвало да е по-привлекателна за тези, които разбиват, за да крадат части, сравнено с другите модели на Rav4.
Аз вече говорих с човека от представителството на Тойота и той ми каза, че застрахователите не искат аларма. Ако реша да я сложа ще си бъде за лично мое успокоение. Аз също съм скептичен относно идеята да дам чисто нова кола в ръцете на българските майстори, но пък предните ми две коли, които бяха значително по-евтини, я имаха тази функционалност и ми е малко странно, че при Тойота не го правят заводско. Ако събера още мнения от хора с опит, подобен на колегата biro, вероятно ще реша да си пробвам късмета с инсталационните умения на TM Ауто.
Относно Keyless фукнционалността - не знам дали Rav4 попада в рисковата група за крадене, но лично в моя facebook feed за последната година съм виждал 2 пъти постове за открадната Rav4 и призив от потърпевшите да се изключва Keyless. На мен ми се струва твърде голямо улеснение за крадците да могат не само да ми отключат колата с елементарно усилване на сигнала, ами даже да си я подкарат с натискането на само 1 бутон. И с дистанционното могат да копират сигнала при отключване, но поне подкарването няма да е само с цъкане на бутон. В сегашната ми кола отключвам с дистанционно и паля с вкарване на ключа по най-стандартния начин и по никакъв начин не чувствам тези две операции като някакво затруднение (хайде да ги наречем 3 операции, че трябва да се извади и ключът от джоба
).
Аз вече говорих с човека от представителството на Тойота и той ми каза, че застрахователите не искат аларма. Ако реша да я сложа ще си бъде за лично мое успокоение. Аз също съм скептичен относно идеята да дам чисто нова кола в ръцете на българските майстори, но пък предните ми две коли, които бяха значително по-евтини, я имаха тази функционалност и ми е малко странно, че при Тойота не го правят заводско. Ако събера още мнения от хора с опит, подобен на колегата biro, вероятно ще реша да си пробвам късмета с инсталационните умения на TM Ауто.

Относно Keyless фукнционалността - не знам дали Rav4 попада в рисковата група за крадене, но лично в моя facebook feed за последната година съм виждал 2 пъти постове за открадната Rav4 и призив от потърпевшите да се изключва Keyless. На мен ми се струва твърде голямо улеснение за крадците да могат не само да ми отключат колата с елементарно усилване на сигнала, ами даже да си я подкарат с натискането на само 1 бутон. И с дистанционното могат да копират сигнала при отключване, но поне подкарването няма да е само с цъкане на бутон. В сегашната ми кола отключвам с дистанционно и паля с вкарване на ключа по най-стандартния начин и по никакъв начин не чувствам тези две операции като някакво затруднение (хайде да ги наречем 3 операции, че трябва да се извади и ключът от джоба

-
За ключа и удължаването на сигнала си прав. И на двете ми коли съм го ограничил- на Авенсиса е деактивирано изцяло, на Лексуса просто си "приспивам" ключа с натискането на 2те копченца. Дори в "спокойните" части на Германия стана ежедневие краденето на коли по този начин. Аз лично тази екстра я намирам за адски безмислена - мое мнение
- Monster
Това в официалния сервиз ли е направено или си го спрял сам през мултимедията?
-
През мултимедията е
-
- Автомобил: Toyota Corolla Sedan Hybrid
- Получена благодарност: 8 пъти
Аз когато си поръчвах колата, не заявих монтаж от дилъра - самата идея незнайни хора да разглобяват и пак да сглобяват чисто нов автомобил, за който си платил N на брой хиляди лева, не ми се понрави. Тази аларма не е необходима за каското (за тях е достатъчен имобилайзер, какъвто има), няма да спре и крадците, т.е. освен да вдига гюрултия, когато минава камионът за боклук, друга полза няма от нея. Т.е. негативи спрямо позитиви прецених в полза на неслагане. А и знаех, че после при всяко проскърцване на таблото ще се дразня и ще си мисля, че е заради недобре сглобеното табло и ще се укорявам защо съм сглупил. Фактът, че Тойота ги правят без вградени аларми, е красноречив.
P.S. През 2010 г. си купихме една астричка чудно хубава на 10 години, е тогава я дадох за аларма. После таблото скърцаше и тропаше, а и как няма да тропа, като при едно от свалянията му после се оказа, че половината му щипки са изпочупени, вероятно от читавия алармаджия. Та така...
P.S. През 2010 г. си купихме една астричка чудно хубава на 10 години, е тогава я дадох за аларма. После таблото скърцаше и тропаше, а и как няма да тропа, като при едно от свалянията му после се оказа, че половината му щипки са изпочупени, вероятно от читавия алармаджия. Та така...
-
- Автомобил: Т271L
- Благодарил/а: 15 пъти
- Получена благодарност: 3 пъти
Алармата, който ми сложиха в ТМ Ауто /всъшност не от тях/ е с обемни датчици и САМО пищи при неправомерни влизане в автомобила. Не блокира нито запалването нито нещо друго, въпреки че самата аларма има такива възможности. Даже се активира само ако заключиш колата от дистанционното. Ако заключиш с ключа ръчно, не се активира. Алармаджиите са я сложили колкото да вземат едни кинти. Ползата е, че издава звуков сигнал при отключване и заключване, щото на Авенсиса само мигачите премигват.
Toyota Avensis T271L - 2WW
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Е, на мен ми сложиха и имобилайзер, който блокира запалването и то толкова успешно, че и аз не успях да си запаля колата.
Вече си нося в колата няколко батерии и базови инструменти, ако се наложи, да го изхвърля на момента.

Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
-
- Автомобил: Тойота корола
- Благодарил/а: 69 пъти
- Получена благодарност: 38 пъти
Да отбележа, че НЕ СЪМ за, някакви бг майсторчета да ми ръчкат по тоците на колата - особено ако е хибрид (имаш доста по малък 12волтов акумулатор и ако направят утечка някъде...), но това НЕ Е в рисковата група не лежи на тази кълка.
Преди година олекнахме с един ярис 2014 година и всички бяха МНОГО изненадани, КАК така ярис. Всеки реагира: КОЙ КРАДЕ ЯРИС... така че...
"Бастун" да сложиш - режат волана... има едни дето като тиган покриват целия волан

Каско, допълнително застраховка за загуба на стойност в случай на тотал или кражба... и молитви.
Всяка аларма добавя няколко секунди на апашите.
-
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
И в завода поставят, в ръководството ми на Ауриса е описана такава, имам и такава лампа, която действа както е описано, но има и допълнителна слагана, явно от предишния собственик, не съм го питал.
http://prntscr.com/26wrwer
http://prntscr.com/26wryy8
Много вероятно от вносителя да не желаят от известно време фабричната, за по-висока печалба при продажби.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Сигурни ли сте, че няма заводска аларма? Как реагира автомобила ако е без допълнителна аларма и го отвориш?
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008