Реших да споделя отново една история от живия живот, че иначе кво ще правим!

Всичко започна със смяната на адресната ми регистрация и последващото посещение на КАТ, с цел подняма на големия и малкия талон или т.нар процедура по пререгистрация на МПС, при която може да не си сменяте номера, ако е от друга област. След като стигнах до канала, попитах служителите на КАТ, какво адже ба трябва да направя, за да се появи EURO категорията в тези толкова важни талони? Отговорът, може би беше лаконичен или подигравателен, но не мога да преценя... с две думи ми казаха, че трябва да отида до представителство на Тойота и да си взема удостоверение от там и дали ще тръгвам сега, веднага, защото иначе ще трябва да сменя талоните пак... Мисля, че на всички е ясно за кво иде реч, когато КАТ не е кой да е, а КАТ София! Разбира се, отказах на това мило предложение и продължих по процедурата. Взех си талоните и след няколко дни отидох до общината, където любезна служителка ми сподели, че нямам вписана EURO категория, набързо ѝ обянсих, че в КАТ могат да изнамерят по кода на мотора някоя друга Тойота и да я впишат, ама нали трябва да ги мързи... както и да е, може и само в моите очи да изглежда толкова лесно. В крайна сметка, служителката завърши с това, че ако все пак я впиша някога, данък МПС ще ми бъде намален и ето тук започна да ми става интересно... Отделно се замислих, че с тия нови ЕКО норми (новите стикери от ГТП) и липсващата EURO категория в моя талон, хич да не, ама на следващия ГТП ще ми лепнат една 1-ца, което щеше да наруши спокойното ми състояние. В крайна сметка си изкарах служебна бележка, точно така... не е удостоверение или нещо по-официално и готино, а служебна бележка от Тойота, в която фигурираше освен номер на рамата, дата на производство и т.н. и категорията - EURO 4

Минах пак КАТ, а преди малко се върнах и от общината. В крайна сметка след скучното изложение идва и интересната/статистическата част...
Стандартно, тоест без отстъпката от 5% при плащане до 31 март и липсваща EURO 4 в талоните, данък МПС ми възлизаше на 204,81 лева, а след направените разходи от 36 лева за служебна бележка и 20 лева за преиздаване на голям и малък талон на КАТ и без никакви такси в общината, данък МПС вече ми е 146,29 лева и понеже го платих и днес, крайната сума възлиза на 138,98 лева.
И сега малко и комична част... 204,81 - 138,98 - 36 - 20 = 9,83 ... като дръпна чертата излиза, че съм с 9 лева и 83 стотинки напред от цялата тази инициатива

Като съвет към всички тук, проверете си талоните и при наличие на * на позиция (V.9) вместо EURO X, може би е добра идея да минете по моя път и да си спестите едни около 28,6% от скъпия данък МПС, който сте плащали до сега.
Дано да съм бил полезен на някой и да вземе да почерпи една биряга с парите, с които и той е излезнал напред

И като допълнение - https://cartax.uslugi.io/ - това работи правилно най-малкото в моя случай