Здравейте,
нов съм в форума, тъй като преди дни се сдобих с Toyota Aygo 1.0 Бензин / Автомат 2009г. На празен ход колата вибрира, като се усеща в цялото купе, а и става шумна. Ту спира за малко, ту започва, а понякога се увеличава и намалява. Най-често спира за секунда когато спра на място или в моментите, когато включа на предавка. Тъй като и оборотите "играеха" ми смениха свещи, почистиха дросела и рестартираха горивната система. Гарнитурата е ок. Някой дали се е сблъсквал с подобен проблем? Благодаря!
Toyota Aygo 1.0 Бензин вибрации на празен ход
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 579 пъти
Загуба на вакуум / смуче паразитен въздух.
Дросел и дебитомер чистени ли са?
Гарнитурата на дросела сменена ли е?
Започнете от лесното и евтиното.
Дросел и дебитомер чистени ли са?
Гарнитурата на дросела сменена ли е?
Започнете от лесното и евтиното.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
дроселът днес го почистиха. Дебитомер - нямам представа, щяха да ми кажат.
гарнитура никаква не е сменяна.
- mapamop
Закачете я на диагностика, дори и простия ELM327 ще ви свърши работа. Покарайте колата и засечете как вървят Long Therm Fuel Trim и Short Therm Fuel Trim. Вижте на загрят до работна температура двигател късия трим къде стои в повечето време. Теоретично перфектната стойност е нула, или в рамките на 1% със минус отпред. Ако е на плюс, е симтом за излишен въздух в горивната смес. Ако е на минус - има повече гориво. Гоните целта да излезете минус със малко. Над +/- 10% сте извън допуските по сервизно ръководство (обикновено това е нормата). При мен на Авенсиса трима излезе на минус след смяна на всички маркучи които свършват в дросела, входящият колектор и въздуховода. Смених гарнитурата на дросела и на входящия колектор. Черешката на тортата, бяха уплътнението на капачката за маслото и о-пръстените на щеката за маслото и на тръбичката за щеката на маслото - от +2% слезе на -0.4%. Осезаемите ефекти, са че свали над литър разход на градския пробег и закова 800 оборота на място, без да хълца.
Примерна картинка, след 30на километра градско и около 1-2 минути на място пред блока:
Примерна картинка, след 30на километра градско и около 1-2 минути на място пред блока:
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
--
Благодаря Ви! При все че нищо не ми говорят нещата, за които говорите
, поне ще са отправна точка за там, където ще я закарам. Ще я занеса на по-сериозен сервиз. В този, в който беше ми казаха, че са правили диагностика и не показва никакви грешки.
Тези вибрации и шум се появяват приоритетно, когато колата е заграля. Струва ми се, че и държи повечко обороти за бенизинов автомобил - около 900?

Тези вибрации и шум се появяват приоритетно, когато колата е заграля. Струва ми се, че и държи повечко обороти за бенизинов автомобил - около 900?
Последно промяна от Akima на 13 Фев 2022 17:44, променено общо 1 път.
Причина: Съкратен цитат на последователни мнения.
Причина: Съкратен цитат на последователни мнения.
- mapamop
Когато започне да си пуска екологиите - дросела да "играе", да изпуска парите от резервоара във входящият колектор, да обръща внимание на ламбда сондите и да коригира количеството гориво в сместа спрямо въздуха и т.н.
На студен двигател тези неща ги игнорира и управлява двигателя на предефинирани карти на горивото.
Вижте стойностите на които в името има "trim", "FT", "FUEL TRIM". В идеалната ситуация на място, със спрян климатик, фарове, вентилатор в купето и радио би трябвало да се въртят възможно най-близо до нулата, но с отрицателен знак.
Ако имате газова уредба нещата стават комплицирани и вероятно, никога повече няма да видите отрицателни корекции на горивото (fuel trim).
Искайте си снимки, разпечатки, pdf файлове с резултатите от диагностиката. После може да ги коментираме, но трябва да има факти налице. В момента с това "те казаха, те видяха, те помислиха", без реални показания стреляме в тъмното. А от личен опит - стрелбата в тъмното е скъпичко упражнение (при мен дотук отива на към 2000 лева, без да съм си решил проблема изцяло).
--
--
- Ивайло Димов
- Автомобил: Seat Toledo1,8 20V AGN
- Благодарил/а: 162 пъти
- Получена благодарност: 154 пъти
Колата как се държи в динамика ,като я настъпите рязко педала замисля ли се ,има ли ряз колкото и абстрактно да звучи за този мотор ,забива ли муцуната ?Бензинов филтър сменян ли е ,въздушен филтър .Бобините проверени ли са ?